20.06.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:
Refleks kişilerde istemsiz bir şekilde gerçekleşen ve herhangi bir uyarana karşı vermiş olduğu tepkiyi ifade eder. Titreme refleksi de bebeklerde sıklıkla görülen refleks çeşitlerinden bir tanesin oluşturur.
Bebeklerde Titreme Refleksi Neden Olur?
Yeni doğan döneminde geçirilebilen havale ya da nöbet ile titreme refleksi en sık karşılaşılan hareket bozukluğudur. Titreme refleksi özellikle ayaklar üzerinde hızlı titremeler ile ortaya çıkar. Genel olarak bir dış uyaran ile ortaya çıkmaktadır. Havaleleri beraberinde getiren kasılmalar, gözde sabit bir bakış veya gözde kayma gibi oluşan bulgular bulunmaz.
Kendiliğinden veya el ile titreyen bu refleks, ayak tutulduğu anda hareketini sona erdirir. Kimi zaman fizyolojik bir şekilde görülebilse de özellikle doğum anında oksijensiz kalmış olan bebeklerde veya kanda şeker ve kalsiyum düşüklüğü bulunan bebeklerde çok daha sık görülebilmektedir. Nöbet ile ayrımında kimi durumlarda EEG çekimi gerekli olabilir.
Bebekler Yatarken Neden Titrer?
Genellikle bebelerin uyku anında titredikleri görülür ve bunun sebebi merak edilir. Bahsedilen bu durumun en önemli sebebi ise bebeğin dışarıdan gelmekte olan uyarıcılara tamamen açık olmasıdır. Bebekler her ne kadar uykuya dalmış bir şekilde görünseler de esasında dışarıda mevcut olan seslere karşı bilinçleri hala açık bir durumda kalır. Bu nedenle bebekler uyudukları sırada sık sık titrerler.
Bebeklerde Kasılmanın Sebebi Nedir?
Bebeklerde kasılma durumunun bir başka adı tetanidir. Bu durum kanda mevcut halde bulunan magnezyumun ve kalsiyumun yetersiz kalması sebebiyle vücutta meydana gelen tutarsızlıktan kaynaklanan bir rahatsızlıktır.