26.04.2021 - 12:27 | Son Güncellenme:
Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bu 6 aylık sürede bebeğin bütün besin ihtiyacı karşılanmaktadır. Ancak 6'ncı aydan sonra sadece anne sütü bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez ve Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği gibi 6'ncı aydan sonra anne sütüne ek olarak tamamlayıcı besinlere başlanması gerekir.
Tamamlayıcı besinleri almaya başlayan bebeklerde öğün sıklığı yeterli bir şekilde olmalı. Öğün aralıkları ise çok uzun ya da çok sık olmamalı. Bunun yanında öğünlerde uygun besinlerin verilmesine, besinlerin çeşitli olmasına, verilen besinlerin hijyenine de dikkat edilmesi gerekli. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise bebeklerde öğün sıklığının gerekenden daha fazla olmaması gerektiğidir. Bu durum anne sütünün daha az alınmasına neden olabilir.
Bebeklerde öğün sıklığı ve aralığı belirlenirken verilen besinin enerji yoğunluğuna, öğün başına tüketilen miktara, anne sütünün miktarına, bebeğin büyüklüğüne ve iştahına bakılmalı.
Emzirilen bir bebek ek besine geçiş yaptığında öğün sıklığı nasıl ayarlanmalı?
Tamamlayıcı besinlere geçiş yapıldığında sağlıklı beslenen anne tarafından emzirilen bebeğin öğün sıklığı, aylara göre değişkenlik gösterir.
6-8'inci aylar arasında olan bebeklerde sık sık emzirmenin yanında öğün sıklığı günde 2-3 kez, 9-11. aylar arasında emzirmenin yanında 3-4 kez, 12-24. aylar arasında 3-4 kez olmalı. 12-24 aylar için günde 1-2 kez de ek besleyici ara öğünler eklenmeli.
Unutulmamalıdır ki verilen öğünlerin yanında bebekler 2 yaşına kadar emzirilmeye devam edilmeli. Eğer öğünlerde alından enerji yoğunluğu düşükse ya da anne sütü almıyorsa bebeklerde öğün sıklığı artırılmalı.
Öğün aralıkları kaç saat olmalı?
Öğün aralıkları ise bebeğe göre değişmekle birlikte ek besinler 3-4 saatte bir verilebilir. 6. aydan 2 yaşına kadar bebek istediğinde emzirilmeli.