05.12.2012 - 13:54 | Son Güncellenme:
Bebeklerde görülen göz sulanmasının çeşitli göz hastalıklarının habercisi olabileceği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Akyol, yaptığı açıklamada, bebeklerin gözünde sulanma ve çapaklanma olması doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabileceğini söyledi.
Akyol, üst göz kapağının iç yüzünde kaşın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanan gözyaşının, gözün burun köküne yakın iç kısmındaki iki küçük kanal aracılığıyla gözyaşı kesesine, oradan da burun içine boşaldığını, bu kanallarda oluşan tıkanıklığın gözyaşı kanal tıkanıklığı olarak adlandırıldığını belirtti.
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının bebeklerde sık görüldüğünü kaydeden Akyol, bu durumun bebeklerde gözlerde yaşarma ve çapaklanma şeklinde belirti verdiğini dile getirerek, şunları söyledi:
”Gözyaşı bezi tarafından üretilen sıvı gözyaşı kanal sistemiyle gözden uzaklaştırılıyor. Bu kanal doğumsal nedenlere bağlı olarak tıkalı olması durumunda işlevini yerine getiremez. Gözyaşı kanalının burun tarafında bulunan ince bir zar, yeni doğan bebeklerin büyük kısmında ilk 2 ay içinde açılmakta ve göz yaşarması düzelmektedir. Gözlerde yaşarma ve çapaklanma şikayetiyle gelen çocukların yüzde 8-15’inde gözyaşı tıkanıklığı görülüyor. Ailelerin, gözünde çapaklanma ve sulanma varsa vakit kaybetmeden bebeği uzman doktora götürmeleri gerekir.”
-”Gözyaşı kesesi bölgesine masaj yapılmalı”
Bir yaş altındaki bebeklerde ilk tedavi seçeneği olarak gözyaşı kesesi bölgesine masaj uygulanmasını öneren Akyol, masajın doğru uygulandığı bebeklerin yüzde 95’inde ince bir zar şeklinde olan tıkanıklığın ortadan kalktığını söyledi.Gözyaşı kesesine uygulanacak masajın doğru yapılmasının önemine değinen Akyol, şunları kaydetti:
”Uygulanacak masaj şekli aile hekimleri, çocuk hastalıkları ve göz hastalıkları uzmanları tarafından aileye anlatılmalıdır. Ailelerin gözyaşı kesesi bölgesine doğru masaj uygulama konusunda eğitilmesi ve uygulanan masaj tedavisinin önemi konusunda bilgilendirilmesi oldukça önemli. Aksi takdirde hastaların şikayetleri düzelmemekle beraber tedavi artık basit müdahalelerle yapılamaz hale gelebilmektedir. Bu durumda anestezi altında cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir.”