10.03.2021 - 14:37 | Son Güncellenme:
Doğumda itibaren bebeklerin anne sütü ile beslenmesine başlanmaktadır. Bebek büyüdükçe belli bir dönemden sonra artık doktor kontrolünde ek gıda verilmeye başlanması gerekmektedir. Doğduktan sonraki ilk 6 ay bebeğin yalnızca anne sütü ile beslenmesi gereken dönemdir. 6 aydan sonra ise artık ek gıdaya vermeye başlamak mümkündür.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalıdır?
Bazı anneler ek gıdaya geçmek için oldukça aceleci davranırlar. Ancak bu doğru bir tutum değildir. Öncelikle olarak bebeğin ek gıdaya geçişe hazır olması gerekir. Bebeklerde sindirim sistemi çok iyi gelişmemiştir. Bu sebeple sıklıkla besin alerjisi ile karşılaşmak mümkündür. Bu sebeple ek gıda sürecinin doktor kontrolünde ve düzenli olarak yapılması gerekir.
Bebekler yaklaşık 6 aylık oldukları zaman ek gıda almaya hazır olurlar. Bundan önce anne sütü dışında herhangi bir gıda verildiğinde dilleri ile bunu dışarı iterler. Bu hareket bebeğin henüz ek gıda almaya hazır olmadığının göstergesidir.
Bunun dışında 6 aydan önce bebeklerin dilin gerisindeki kasları yutma için yeterli düzeyde gelişmemiştir. Bu sebeple doktor kontrolünde ek gıdaya başlanması yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek adına oldukça önemlidir.
Ne Zaman Ek Gıdalara Başlanmalı?
Ek gıdaya başlamak için çocuğunuzda bazı değişiklikler olduğu gözlemlemek gerekir. Bu değişiklikler şu şekildedir;
Fiziksel gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir.
Doğumdaki kilosunun yaklaşık 2 katına çıkmış olması gerekmektedir.
Bebeğin başını kendi kendine dik bir konumda tutabilmesi gerekir.
Oyuncaklarını ve ellerini artık ağzına sokmaya başlamıştır.
Anne sütü dışında çevresindeki yiyecekler ile de ilgilenmeye başlar. Başkalarının yediklerinden yemek ister.
Yiyecekleri dili ile itmesi refleks olarak ortadan kalkacaktır.
Yiyecekleri yerken boğulma tehlikesi yaşamaması adına mama sandalyesi veya koltukta destek almadan dik olarak oturması da gerekmektedir.
Bebeğinizde tüm bu belirtileri görmüş olsanız dahi doktorunuza danışmadan ek gıda geçimine başlamamanız gerekir.
Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ek gıdaya geçerken verilen gıdaların yanında anne sütü ile formül mama verilmeye devam edilmesi çok önemlidir. Keskin bir şekilde geçiş yapılmamalı, bebek alıştırılarak geçiş süreci devam etmelidir. Ek gıda geçişlerinde yapılan bazı yanlışlar bulunur. Bunları önlemek için aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir;
İlk ek gıdaya geçiş aşamasında bebek çok fazla yemek istemeyebilir. Yutmakta zorlanabilir. Bu gibi durumlara ebeveynlerin hazırlıklı olması gerekmektedir.
Verilen besinlere şeker ve tuz eklenmesine gerek yoktur. Bunun yanında bebeğin yediği yiyeceği reaksiyon verip vermeyeceğinin anlaşılabilmesi adına her yiyecek arasında en az 3 gün beklenmelidir.
Ek gıda denelerine bebeğin keyifli anında başlamak çok daha sağlıklıdır.
Konserve ya da dondurulmuş gıdalar yerine taze ürünler ile ek gıdaya başlamak gerekir.
İlk başta kabak, havuç, elma, muz gibi yiyecekler ile ek gıdaya başlanabilir.
Ek Gıda Olarak Verilebilecek Ürünler Nelerdir?
Ek gıdaya geçişte yavaş yavaş ilerlemek oldukça önemlidir. Taze sebze ve meyveler ile başlanabilir. Bunlar yoğurt ile karıştırılarak verilebilir. Çok ısrarcı olmamak, sabırlı olmak oldukça önemlidir.