30.10.2010 - 15:30 | Son Güncellenme:
Baş ağrıları herkesin bir gün karşılaştığı ve en sık rastlanan medikal sorunlardan biridir. Nüfusun yarıya yakını yıl içerisinde kronik baş ağrısı şikâyetiyle doktorların kapısını çalmaktadır.
Bu nedenle baş ağrıları ekonomi üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Başına saplanan ve bir türlü geçmek bilmeyen ağrılar nedeniyle işten izin alan kişilerin toplamı ve çalışma ortamından uzak kaldıkları süre düşünüldüğünde iş hayatı da baş ağrılarından nasibini almaktadır.
Baş ağrısı nedir?
Baş ağrısı, baş ve boyun bölgesinde bulunan sinirler ve kaslar ile beyni çevreleyen membran ve omurga çevresinde rastlanan ağrılılardır. Beyin ağrıyı algılayamadığı için baş ağrısının beyninizle bir ilgili yoktur. Aslında beynin etrafında bulunan sinirlere iletilmesiyle ağrının farkına varılır.
İnsanların baş ağrısı çekmesinde temel 2 sebep vardır. Doktorlar da bu nedenle ağrıları birincil ve ikincil olmak üzere 2 kategoriye ayırır.
• Birincil baş ağrılarının herhangi bir medikal sorunla ilişkisi yoktur.
• İkincil baş ağrıları ise enfeksiyon, ateş, yaralanma, hipoglisemi, tümör, diş ağrıları, sinüzit ve kafatasında aşırı baskı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar.
Birincil baş ağrılarının temel 3 nedeni vardır:
• Migren: Migrene bağlı ortaya çıkan baş ağrıları beyinle ilgili bölgelerde kan akışının azalması sonucu meydana gelir.
Migren belirtileri ışığa ve gürültüye karşı duyarlılık, mide bulantısı, kusma ve başın yan kısımlarında kendini hissettiren ani ağrılardır. Sinirler arası taşıyıcı görevi gören serotonin’in migren ağrılarında etkili olduğu düşünülmektedir. Çünkü migren tedavisinde kullanılan birçok ilaçlar serotoninin değişik alıcılara bağlanmasını sağlayarak ağrıyı geçirme işlevi görür.
Migren probleminizden kurtulmak için... Tıklayın!
• Tansiyon: Tansiyona bağlı baş ağrıları baş ve boyun bölgesindeki kaslar ve/veya duygusal stresle alakalıdır.
Tansiyona bağlı baş ağrıları genellikle stabil ve başın iki tarafında kendini gösteren ağrılardır.
Bazı durumlarda bu ağrıların migrene bağlı olduğu düşünülebilmektedir.Görme bozukluğu da sık görülen tansiyona bağlı baş ağrılarını tetikleyebilir.
Dünya markası bir tansiyon aletine sahip olmaya ne dersiniz?
Birincil baş ağrıları, fazla kan akışı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Örneğin; kafein beyindeki kan akışını azaltır. Bazı ağrı kesiciler bu etkiden yararlanabilmek adına kafein içerir.ancak eğer her gün kafein alıyorsanız ve aniden bu alışkanlığınızdan vazgeçerseniz, beyninizdeki aşırı kan akışı nedeniyle baş ağrısı yaşayabilirsiniz.
İkincil baş ağrıları vücudunuzdaki başka bir sorundan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu ağrılar hastalıktan kurtulduğunuz anda kendiliğinden geçecektir.
Çoğu baş ağrısı basit ilaçlarla geçirilebilir. Migren ağrıları ise serotonini bloke edici özelliğe sahip ilaçlar sayesinde tedavi edilebilmektedir.
Ancak eğer sürekli ve sık sık baş ağrısından şikayetçiyseniz, altında başka bir sorun yatıyor olması ihtimalini göz önünde bulundurarak doktora gitmenizde fayda vardır.