07.12.2020 - 15:48 | Son Güncellenme:
Baharat bazı bitkilerin yaprak, tohum bazen de kök kısımlarının kullanılarak kurutulup öğütülmesinden elde edilen aroma ve lezzet vericilerdir. Genelde kuru hali kullanılan baharatların taze olarak kullanılanları da bulunmaktadır.
Baharatlar Nasıl Saklanmalıdır?
Baharatların lezzet, aroma ve kokularını kaybetmeden saklanması önemlidir. Baharatları taze bir şekilde saklamak oldukça kolaydır. Birkaç küçük noktaya dikkat ederek sizlerde baharatlarınızı taptaze şekilde saklayabilirsiniz. Ufak detaylara dikkat etmeniz halinde baharatlarınızın raf ömrünü uzun bir süreye çıkarabilirsiniz. Sizlere baharat saklamanın püf noktalarını derledik.
İlk olarak baharatlar direk güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Cam yerine ışık geçirmeyen seramik tarzı saklama kapları kullanılmalıdır.
Baharatların serin ve kuru ortamda saklanması uygundur.
Tohum ve yaprak halinde alınan baharatlar kullanılacağı kadar çekilmelidir.
Taze ot olarak kullanmayı tercih ettiğiniz baharatların bir miktarını derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Taze ot tercihlerinizi kilitli poşetlerde saklamak da doğru bir seçenektir.
Kalan eski baharatlarınızın üzerine yeni aldığınız ürünü boşaltmayın.
Bazı baharatları ara sıra karıştırarak kendi içinde bütünleştirin.
Baharatlarınızın buhara maruz kalmamasına dikkat edin.
Baharatları saklamış olduğunuz kap ya da poşetlerin üzerine mutlaka son kullanma tarihlerini not ediniz.
En İyi Baharat Saklama Fikirleri
Baharatlar yemeklerimize lezzet ve aroma sağlayan kurutulmuş yada taze bitkilerdir. Sağlık açısından da birçok olumlu etkisi bulunan baharatlar düzgün koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilirler. Işık alması baharatların daha hızlı bozulmasına yol açar. Bu nedenle baharatlarınızı ışık almayan kaplarda saklamanız daha doğrudur.
Taze olan baharatlarınızın fazlasını buzlukta saklayarak ömrünü uzatmanız mümkündür. Tohum olan baharatların ömürleri daha uzundur. Birçok baharatı tohum halinde alabilir, kendiniz gerektiği kadar öğütebilirsiniz. Tüm baharatlar için geçerli bir kural da buhara maruz kalmamaları gereklidir. Baharatlarınızı tencereye yaklaştırmayın. Yemeklere bir kaşık yardımıyla baharat atın, baharat kavanozunu tencereye yaklaştırmayın.
Baharatların Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Başka gıdalarda olduğu gibi baharatın bozulduğunu görünüşünden anlamak mümkün olmaz. Baharatınızın bozulduğunu anlamak için kokusuna bakmalısınız. Baharat artık ilk zamanlardaki kokusunu kaybetmişse, beklediğiniz aromayı vermiyorsa bozulmuş olduğu anlaşılmalıdır. O baharatı artık tüketmemeye özen gösterin.