SağlıkBademcik taşı nedir, nasıl oluşur?

Bademcik taşı nedir, nasıl oluşur?

02.10.2018 - 15:19 | Son Güncellenme:

Bademcik taşı nedir, nasıl oluşur sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bademcik taşının oluşum nedenleri farklılık gösterebiliyor. Peki bademcik taşı tedavisi nasıl olur?

Bademcik taşı nedir, nasıl oluşur

Bademcik taşıcatandaşlar tarafından merak ediliyor. Pek çok sebebi olan bademcik taşı ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde.

Haberin Devamı

BADEMCİK TAŞI NEDİR?

Kronik bademcik enfeksiyonlarında, en sık tonsil kriptaları denilen çukurcuklarda peynirimsi iltihaplar birikebilir ve bunlar yutma esnasında veya dil bacağı ile basılarak dışarı atılırlar. Ancak bazı minerallerin bu iltihapların üzerine çökmesi ile bademcik (tonsil) taşı adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkar. Bademcikler normal görünümünden farklı olabilir ve hasta o bölgede rahatsızlık hissedebilir. Bademcik taşları erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür.

BADEMCİK TAŞI BELİRTİLERİ

Bademcik taşları hastalarda bazen hiçbir şikayete neden olmazken, bazı bademcik taşları aşağıdaki şikayetlere neden olabilir;

Yabancı nesne hissi

Metalik bir tat

Öksürük nöbetleri

Boğulma hissi

Haberin Devamı

Ağız kokusu

Boğaz ağrısı

Boğazın arkasında kötü bir tat

Yutma güçlüğü

Kulağa yansıyan ağrı

BADEMCİK TAŞI TEDAVİSİ

Genellikle bademcik taşları tedavi gerektirmezler. Bazı insanlar dil uçlarını kullanarak bademcik taşlarını yerinden kaldırabilirler. Direk olarak lavabonun musluğuna bağlanan irrigatörler bademcik taşı çıkarılması ve hergün bademciklerin yıkanması için uygundur. Daha basit bir şekilde ılık ve tuzlu suyla yapılan gargara bademcik taşlarının eşlik ettiği bademcik enfeksiyonunun verdiği rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur. Her sabah yapılan gargara aynı zamanda bademciklerin temiz kalmasını sağlar.

Küretaj
Daha büyük bademcik taşlarını çıkarabilmek için küretaj gerekebilmektedir, ancak buna rağmen küçük parçaları efektif bir şekilde temizleyebilmek için sonrasında yıkama da gerekmektedir. Daha da büyük lezyonlar ise lokal aneztesi yapılarak çıkarma gerektirmektedir ancak bütün bu tedaviler bu durumun sebep olduğu kötü ağız kokusunu tamamen tedavi edememektedir.

Lazer
Diğer bir seçenek ise bademcik yüzey alanını lazer ile azaltmaktır. Bu prosedürün adı ‘lazer kriptolizis’idir. Bu prosedür lokal anestezik verilerek uygulanabilmektedir. Karbondioksit lazer spesifik olarak bademcik yüzeyini buharlaştırır ve düzleştirir.

Cerrahi
Sebat eden bademcik taşlarına eşlik eden kötü kokulu nefes de varsa tonsillektomi(bademciklerin alınması) uygulanabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar