SağlıkB5 Vitamini (Pantotenik Asit) Nedir? B5 Vitaminin Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

B5 Vitamini (Pantotenik Asit) Nedir? B5 Vitaminin Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur?

06.03.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:

Daha çok B5 vitamini adıyla bilinen pantotenik asit, birçok açıdan insan sağlığına faydalıdır. En fazla B5 vitamini içeren gıdaların başında kahvaltılarda sıklıkla tüketilen yumurta geliyor. Bunun dışında mango ve avokado gibi tropikal meyveler de pantotenik asit açısından oldukça zengindir. B5 vitamini nedir, en çok hangi besinlerde bulunur? B5 vitamini ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit) Nedir B5 Vitaminin Faydaları Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunur


Pantotenik asit bakımından zengin olan besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi birçok cilt hastalığına neden olur. Beslenme uzmanları ve doktorlara göre kan şekeri düşük olanların da düzenli aralıklarla B5 vitamini içeren gıdalardan tüketmesi gerekiyor. B5 vitamini içeren diğer yiyecekler ise şu şekilde sıralanabilir: Kırmızı et çeşitleri, ıspanak, brokoli, karnabahar ve şalgam yaprakları.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit) Nedir?

Suda çözünebilen B5 vitamini, en çok bitkisel ürünlerde bulunur. Bununla birlikte birçok hayvansal gıdaların birçoğu da yüksek oranda pantotenik asit içerir.

Diğer vitamin ve mineral türleri gibi B5 vitamini fazla tüketmek de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. En sık görülen yan etkileri hazımsızlık ve ishaldir. Bu tür sağlık sorunları yaşayan kişiler beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli ve B5 vitamini içeren gıdaları daha az tüketmelidir.

Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar B5 vitamini alınmazsa gastrit ve ülser gibi mide hastalıkları ortaya çıkabilir.

B5 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

1- Enerji verir:

Birçok beslenme uzmanının enerji deposu olarak tanımladığı B5 vitamini halsizliği önler. Özellikle kahvaltıda sık sık yumurta ve peynir tüketilmeli.

2- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır:

Ağız içi yaralarının en temel nedeni vitamin eksikliğidir. Düzenli aralıklarla B5 vitamini içere besinlerden tüketmek, ağızda çıkan yaraların çok daha kısa bir süre içerisinde geçmesini sağlar.

3- Midedeki asit oranını dengeler:

B5 vitamini eksikliğinde midedeki asit oranı %20 - %30 arasında artar. Bu ise hazımsızlığa, karın bölgesinde şişkinliğe ve mide ağrısına neden olur. Özellikle ıspanak ve karnabahar gibi sebzeler ise mide şikayetlerinin azalmasında etkilidir.

4- Cilt sağlığına iyi gelir:

Pantotenik asitin en büyük faydalarından biri ciltteki nem oranını dengelemesidir. Kuru ya da yağlı bir cilde sahip olan kişiler B5 vitamini içeren et ve sebze yemeklerini dengeli bir şekilde tüketmelidir. Ek olarak pantotenik asit, cildin çok daha canlı görünmesini sağlar, sivilceleri geçirir.

5- Hafızayı kuvvetlendirir:

Odaklanma sorunu yaşayan kişilerin bu yöndeki sorunlarını çözmesine yardımcı olur. Hafızayı güçlendiren B5 vitamininin, dikkat dağınıklığı yaşayan kişiler tarafından da sık sık tüketilmesi gerekir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı
Kanseri yenmişti! Ünlü şarkıcı son halini paylaştı

Cadde | 24.04.2025 - 10:02

Kanserle mücadelesini kazanan şarkıcı Şimal, eski günlerine kavuşmak için gün sayıyor.

Yazarlar