SağlıkB1 Vitamininin Faydaları Nelerdir? B1 Vitamini (Tiamin) Hangi Besinlerde Bulunur?

B1 Vitamininin Faydaları Nelerdir? B1 Vitamini (Tiamin) Hangi Besinlerde Bulunur?

09.12.2020 - 02:47 | Son Güncellenme:

Vücut sistemlerinin düzenli bir biçimde çalışması için kişinin günlük alması gereken bazı vitamin ve mineral grupları vardır. Söz konusu vitaminlerden biri de B1 vitamini olarak kabul edilmektedir. Peki, B1 vitamini neye iyi gelir? Bu vitaminin yararları nelerdir? Takviye olarak nasıl kullanılır? Sizler için B1 vitaminiyle alakalı merak edilen detayları derledik.

B1 Vitamininin Faydaları Nelerdir B1 Vitamini (Tiamin) Hangi Besinlerde Bulunur


B1 ya da diğer adıyla Tiamin, suda çözülebilen B vitaminlerinden birisidir. Bu vitaminin alınması gereken günlük miktarı yetişkin erkek ve kadınlarda günlük 1,2 mg ve 1,1 mg şeklindedir.

B1 Vitamini (Tiamin) Hangi Besinlerde Bulunur?

B1 vitamini; tahıl, et ve kabuklu yemişler içerisinde bulunan bir vitamin grubudur. Buna göre B1 vitamini bakımından en zengin yiyecekler; karaciğer ve diğer sakatatlar, balık, buğday, çavdar, mısır ve pişmiş mercimek olarak sıralanabilir.

B1 Vitaminini Faydaları Nelerdir?

- Enerji üretimini destekleyerek kişinin daha dinç ve sağlıklı hissetmesini sağlar.
- Hafızayı güçlendirir, Alzheimer tarzı hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.
- Sinir sistemi rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltır.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Katarakt gibi görme bozukluklarının oluşumunu geciktirir, bazı durumlarda tamamen önler.
- Yaşlanma belirtilerini geciktirici rol üstlenir.
- Kırmızı kan hücrelerinin üretimine destek olur.
- Alkol tüketimi sebebiyle ortaya çıkan negatif etkileri azaltır.
- Zihinsel uyanıklık hissedilmesini sağlar.

B1 Vitamini Eksikliğinde Görülen Belirtiler

B1 vitamini eksikliğinin ilk belirtileri; parmak uçlarında uyuşma hissi, artarak devam eden unutkanlık, iştahsızlık ve kabızlık şeklindedir. Önlem alınmadığı takdirde bu belirtiler daha da ilerleyerek beriberi isimli bir hastalığa dönüşmektedir. Oldukça ciddi kabul edilen bu hastalık; sinir, beyin ve kalp anormallikleri şeklinde ifade edilmektedir.

B1 Vitaminin Saça Faydaları

B1 vitaminin saç ve cilt üzerinde pozitif etkileri vardır. Yaşlanma karşıtı olarak görev alan bu vitamin, saç derisindeki kan dolaşımının da hızlanmasına yardımcı olur. Dolaşımın artmasıyla beraber saç kökleri daha fazla oksijen alır ve güçlenir. Sonuçta da hem daha sağlıklı hem de daha canlı saçlara kavuşmak mümkün olur. B1 vitaminin ampuller şeklinde satılan takviyeleri saça sürüldüğünde ise saçların uzaması hızlandırılmaktadır.

B1 Vitamin Takviyesi Nasıl Kullanılır?

B1 vitamini, doğal besin kaynaklarının tüketimiyle vücuda doğrudan alınabilir. Ancak kişinin bu kaynakları tüketmediği durumlarda uzman tavsiyesiyle takviye olarak alınması da mümkündür. B1 vitamini tek bir takviye olarak alınabileceği gibi multivitamin takviyesiyle de alınabilmektedir.

 

Yazarlar