17.12.2020 - 15:18 | Son Güncellenme:
Sirke insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Çeşitli meyvelerden farklı sirkeler yapılabilmektedir. Ayva sirkesi de sıklıkla yapılan ve insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sirkelerden bir tanesidir. Ayva sirkesi faydaları sebebi ile özellikle son zamanlarda insanlar tarafından sıklıkla kullanılır
Ayva Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
Ayva sirkesinin insan vücudu açısından pek çok faydası bulunmaktadır.
Tıbbın çok gelişmediği dönemlerde ayva sirkesi yanık tedavilerinde sıklıkla kullanılırdı. Bol su ile karıştırılan ayva sirkesi yanık bölgeye kompres şeklinde uygulanarak ağrıların azalmasına ve yanıkların hızlı bir şekilde iyileşmesine sebep olur.
Kalsiyum açısından çok zengindir. Bu sebeple gelişme çağında olan çocukların sağlıklı kemik gelişimi için kullanılması önerilmektedir.
Ayva sirkesi özellikle erkeklerde cinsel gücün artmasına yardımcı olur.
Ayva sirkesi düzenli tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Öksürük ve balgam gibi üst solunum problemlerinin giderilmesi için kullanılabilir.
Boğaz ağrılarını hafifletme özelliği de bulunmaktadır.
Göz sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Düzenli kullanımlarda büyük farklar oluşturmaktadır.
Varislerin azalması açısından ayva sirkesi kullanılabilir.
Akciğer ile alakalı hastalıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine sebep olur.
Bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
Kabızlık problemi yaşayanlar düzenli tükettiklerinde kabızlık problemlerinden kurtulurlar.
Kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Ayva Sirkesi Nasıl Yapılır?
Sağlam ve çürüğü olmayan ayvaların tercih edilmesi çok önemlidir. Ayvaların kabukları soyularak küp küp doğranır. Üzerini geçecek kadar su eklenir. Ayvalar yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatılır. Ayvalar yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Ayvalar soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve suyu da kavanozlara eklenir. Kavanozlara 1 tatlı kaşığı kaya tuzu da eklenir. Bir fincan kadar da elma sirkesi eklemek gerekmektedir.
Sonrasında ise kavanoza konan tüm karışım tahta bir kaşık yardımı ile güzelce karıştırılır. Bu aşamada tahta kaşık kullanmak oldukça önemlidir. Üzeri tülbentle örtülür ve her gün kaşık ile karıştırılır.