24.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ayşegül Aydoğan Atakan
Bebek sık sık kucağa alınırsa alışır! Yenidoğan bebek sarılık olunca sarı giydirilmeli! Bebek altı aylık doğarsa yaşar, sekiz aylık doğarsa yaşamaz! Ateşi varken üst üste giydirilmeli ki ateşini terleyip atsın! Bunun gibi daha birçok mit ya da hurafe bilgi, çocuk sahibi olanların ya da çocuk büyütenlerin kafasını karıştırmaya hatta pek çok bilinçli anne babayı dahi etkilemeye devam ediyor.
Peki halk arasında dolaşan bu bilgilerin doğruları neler? Klinilk Bebek, Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi doktorları bir hafta boyunca çocuk bakımıyla ilgili pek çok yanlış bilginin yerine doğrularını anlatacak. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Pınar Dayanıklı, ilk olarak bebeklerin yatırılma şekli, ateşli çocuğa yaklaşım ve bebeklerin dışarı çıkarılmasıyla ilgili mitlere yanıt verdi: Ateşi varken sıkı giydirilmeli ki terleyip ateşini atsın! Ateş yükselme aşamasındayken, bebeğin elleri ayakları soğuk ve titrer vaziyetteyken ayaklarına çorap giydirilmesi ve ince bir şeyler giydirilmesi mantıklı. Ama bir kere ateş tavan yaptıktan sonra ateşe katkıda bulunacak her şeyi çıkartmak lazım. Battaniyelerle örtmenin falan hiçbir bilimsel tarafı yok. Ateşli çocuk her zaman sadece beziyle dolaşmalıdır. Üstünü giydirmek tamamen duruma aykırı.Çoğu kişi ateşi düşürmek için duş yaptırdığında çocuğun üşüttüğünü ve hasta olduğunu düşünerek gerçek olmayan şeyler iddia edebiliyorlar ama mutlaka çocuğun serinletilmesi gerekiyor. Ilık kompreslerle ya da duş altında hatta vücudu hafif nemliyken fan yardımıyla çocuk serinletilebilir. 40’ı çıkmadan bebek dışarı çıkarılmaz! Doğumdan sonra anne dinlensin bebek de enfeksiyonlardan korunsun diye söylenmiş bir söz. Ama bebeği dışarıya çıkarmak için 40 gün beklemek gerekmiyor. İlk haftalarda önemli olan anne ve bebeğin emzirme rutinini oturtmasıdır. Daha ilk günlerde kendilerini sokağa atanlar bu rutinden çıkabilir, çünkü her zaman her yer emzirmek için uygun olmayabilir. Bu da bebeğin o anki ihtiyacını geciktirmeye, özellikle de emeceği ve sütü artıracağı dönemde fırsatların kaçmasına neden olabilir. O yüzden üç hafta kadar anne bebeğin evde kalması uygundur. Ama temiz hava almak için eğer önünden devamlı araba geçmiyorsa evin balkonuna, bahçesine çıkılabilir, kısa bir tur atılabilir.
Güvenli uyku için;
* Bebek, hiç bir zaman yumuşak, gömülebileceği bir ortamda yatırılmamalı. Bebek yatağı orta sertlikte olmalı. Bebek, koltuk, divan gibi yerlerde de yatırılmamalı. Koltukta annenin de uyuduğu bir durumda bebek, yumuşak bir yere gömülebilir.