Keşfetmek, odaklanmak ve tüm canlılar ile paylaştığımız yeryüzünü daha iyi tanımak… Hepsi "Doğa Arkadaşımın Kutusu" oyununda buluşuyor.
Çocukların ve yetişkinlerin birlikte katıldığı bir “doğa arkadaşlığı” oyunu bu... Her yönden hızla bilginin aktığı günümüzde, dikkat eksikliği yaşayan çocukları doğanın ahenkli ritmine davet ediyor.
Dört mevsim oynanan oyunda çocuklar keşfe çıkıyor. Acele etmeden, dokunup hissederek doğadan hazineler topluyorlar. Gözlemlerini, öğrendiklerini, hislerini ve hazinelerini anlatan bir mektup yazıyorlar. Kime mi? Topladıklarını bir kutu içinde gönderecekleri oyun eşlerine.
Kutu içinde yaratıcı tasarımlar
Kutuyu hazırlamak da ayrı bir eğlence. Hazineler taş, tohum, tüy, yaprak, yengeç kabuğu olabiliyor ve ulaşımda zarar görmesinler diye kutuya özenle yerleştiriliyorlar. Bu aşamada yaratıcılık devreye giriyor, farklı çözüm ve tasarım denemeleri ortaya çıkıyor. Facebook sayfasında ”Hazineleri Paketleme Fikirleri” fotoğraf albümüne göz atmanızı özellikle tavsiye ederim.
Oyunu ilk kim, ne zaman başlattı?
Çevre doğa eğitimi alanında çalışan Burcu ve Banu başlatıyor oyunu. Üniversiteden beri birlikte olan bu iki dostun doğayla güçlü bağları var. Çocuklarda da bu bağın oluşmasını sağlayan programlar geliştirip uygulamak için 1997 yılından bugüne çalışıyor ve bu amaçla 2016'da Doğa Oyunları Evi'ni kuruyorlar.
Burcu’nun 2015 yazında Facebook sayfasında yaptığı bir çağrıyla oyun başlıyor. İlk olarak dostları arasında denediklerinde yaklaşık 80 kişi katılıyor oyuna, ikincisinde 200 kişi oluyorlar. İlk iki oyunda "gizli arkadaş" kurgusu olduğu için kutuyu alan kimden geldiğini bilmiyor. Sonraki oyunlarda ikili eşleştirme yapmaya başlıyorlar, yani artık eşler birbirini en baştan tanıyor.
Amaç doğayla oyun arkadaşı olmak
Hedef, doğayla yeniden oyun arkadaşı olmak ya da mevcut oyun arkadaşlığımızı güçlendirmek. Oyunu fırsat bilerek sık sık doğa yürüyüşü yapmak, doğayı yakından tanımak. Oyun sırasında doğanın uzakta bir yerde olmadığını, bizzat sokağımızda olduğunu fark etmek.
“Doğa Arkadaşımın Kutusu” nasıl oynanıyor?
Çocuklar (3-11 yaş), Yetişkinler (12 yaş üstü herkes), Sınıflar (Okul öncesi ve ilkokul) olarak üç kategori bulunuyor. Her birinin ayrı başvuru formu var. Başvuranlar eşleştiriliyor ve ortak bir e-posta ile kurallar ve iletişim bilgileri gönderiliyor.
Oyun genelde 5-6 hafta sürüyor. Bu sürede eşler her fırsatta doğa yürüyüşü yapıyor ve oyunun etik kuralları çerçevesinde doğadan hazineler topluyorlar. 15 farklı hazineden oluşan bir kutu hazırlıyor, içine mektup ekliyor ve son gönderim tarihinde birbirlerine gönderiyorlar.
Oyuna nasıl katılabiliriz?
Her mevsim döngüsünde yeni oyun başlıyor: 21 Mart, 21 Haziran, 21 Eylül, 21 Aralık. Belirlenen süre içinde başvuru formu ile kayıt olmak yeterli.
En önemli ilke: Doğaya ve her bir parçasına saygı
Doğayı bir canlı organizma, bizleri de bu canlının bir parçası olarak gören bir değer anlayışıyla yaklaşıyoruz topladıklarımıza.
Canlı örnekler toplamıyoruz. Dökülmüş çiçekler, yapraklar, tohumlar vb. tercih ediyoruz.
Endemik (dünyada sadece o alanda yaşayan) ya da nesli tehlike altında olan türlere dikkat ediyoruz. Bunları sadece gözlemeyi tercih ediyoruz.
Yaprak benzeri hazineler yolda kuruyup kırılabileceği için korunaklı bir kutu hazırlıyoruz. Ama bunu yaparken de kağıt israfına yol açmıyoruz.
Aslı Dede
Yesilcocuk.com Kurucu & Yayın Yönetmeni
Web: www.yesilcocuk.com
Facebook: facebook.com/yesilcocukcom
Twitter: twitter.com/yesilcocukcom
Instagram: instagram.com/yesilcocukcom