25.03.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:
Asbest, pek çok alanda görev yapan ve zararlı olduğu bilinen bir maddedir. Aşınma ve bozunma gibi durumlara da neden olabilmektedir.
Asbest Nedir? Asbest Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Asbest, hastalıklara neden olan ve bu hastalıkları yaklaşık olarak 10 ila 20 arasında gösteren bir maddedir. Asbestin neden olduğu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
1. Rounded Atelektazi
2. Transpulmoner bantlar
3. Benign Asbest plörezisi
4. Plevral plaklar
5. Diffüz plevral kalınlaşma
6. GİS, böbrek, larinks gibi organlarda meydana gelen tümörler
7. Akciğer kanseri: Sindirim sistemi, gırtlak, akciğer gibi kanserlere de yol açar.
8. Malign Mezotelyoma: Asbestin ortaya çıkardığı en önemli hastalık olarak bilinir. Batı ülkelerinde her yıl 1 milyon kişisinin 1 ya da 2 kişide saptanır. Bu hastalıklara çok sık rastlanır ve nefes darlığı, ağrı gibi ağır şikayetleri vardır. Tedaviye yanıt vermediği takdirde ölüme yol açabilen bir hastalıktır.
9. İmmünolojik değişiklikler
10. Üst zon değişiklikleri
11. Hava yolu obstrüksiyonu
12. Perikardiyal sıvı-kalınlaşma
13. Retroperiyoneal fibrozis olarak sıralanabilir.
Asbest Ne Kadar Tehlikelidir?
Asbest kanserojen bir madde olduğu için çok zararlı bir maddedir. Birçok hastalığın meydana gelmesinde rol oynar. İçerisinde asbest bulunduran binaların yıkım aşamasında asbestin lifleri ortaya çıkar ve havada asılı kalır. Bu hava asılı kalan lifler solunduğunda akciğer ve kanser hastalıklarına yol açar. Cilt ile temas ettiğinde ciddi cilt yaraları açar. Asbest akciğer zarı aralarında su toplama gibi hastalıklara da yol açar. Eklemlerde kireçlenme gibi sorunlar yaratır. Bunların yanı sıra gırtlak kanserine de sebep olur.