06.03.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:
Apsenin ortaya çıkış nedeni, vücudun savunma mekanizmasının bakteri ve mikropları bir yere toplayarak onları yok etmeye çalışmasıdır. Bu nedenle lokal olarak ortaya çıktığı söylenebilir.
Apse Ne Demek?
Apse, vücudun bazı yerlerinde ortaya çıkan sıvı birikimine verilen isimdir. Apse oluşumu için mikroplar ve bakteriler gereklidir. Apsenin bir bölgede toplanmasının nedeni, vücudun savunma mekanizmasıdır. Diş apsesi, kuyruk sokumu apsesi, vajinal apse, anal apse gibi pek çok isimle adlandırılır.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Apse Olur?
Apsenin vücut içerisinde bir yere toplanması mümkündür. Nadir de olsa apseler aynı anda birden fazla yerde toplanabilir. Apseler genellikle;
● Diş kemikleri veya diş etlerinde çıkar,
● Ağız içerisinde ve boğaz kısmında çıkabilir,
● Anüs, makat ve vajinal bölgelerde çıkması olağandır,
● Yüz bölgesi veya koltuk altlarında apselere rastlanabilir.
Apse oluşumunun belli bir yerde toplanması, bağışıklık sitemiyle ilgilidir. Hangi bölgede oluşmuşsa buna göre tedavi yolu izlenmelidir.
Apse Nasıl Tedavi Edilir?
Apsenin oluştuğu bölgeye göre tedavi formları farklılık gösterir. Genellikle tedavi işlemleri, apse oluşan bölgedeki iltihaplı kısmın boşaltılmasıyla gerçekleştirilir. Fakat kimi durumlarda apse oluşumu tam olgunlaşmamış olabilir. Bu durumda genellikle izlenen tedavi yolu ilaçlı tedavi işlemidir. Tedavi işleminin nasıl gerçekleşeceği ve öncesinde gerçekleşecek testlerin de çıktığı bölgeye göre farklılık gösterdiği söylenebilir.
Apse Türleri Nelerdir?
Kuyruk Sokumu Apse
Kuyruk sokumu bölümünde görülen apse türüdür. Apse sıvısının boşaltılması yoluyla tedavi işlemi gerçekleştirilir.
Vajinal Apse
Cinselliği yoğun şekilde geçiren kadınlarda görülen apse türüdür. Nedeni vajinal bölgenin çok sayıda mikroplara maruz kalması olarak gösterilir. İlaç tedavisi veya sıvı boşaltılması yoluyla işlem gerçekleştirilebilir.
Anal Apse
Dışkılama bölgesi olduğundan anal kısımda yoğun şekilde mikroplara maruz kalır. Dışkılamaya bağlı olarak ortaya çıkan apse türüdür. Cerrahi olarak temizleme yoluna gidilebilir. Eğer erken dönemdeyse çeşitli antibiyotik ilaç tedavisi yöntemine başvurulur. Tedavi yönteminin nasıl olacağına ise alanında uzman hekim karar vermelidir.