19.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ayşegül Aydoğan Atakan
İnsan sağlığını tehdit eden, uykuya hasret bırakan apne ve horlama hastalarının yaşam konforunu eski haline getirmek için ameliyat seçeneklerinden maskeye, implant tedavisinden radyofrekans uygulamalarına kadar bir çok alternatif tedavi bulunuyor.
Harvard Tıp Fakültesi’nin önde gelen uyku uzmanları Prof. Dr. Neil Battacharya, Prof. Dr. Lawrence Epstein, Prof. Dr. Jo Shapiro ile Acıbadem Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hasan Tanyeri ve Prof. Dr. Levent Erişen, horlama ve apne hastaları için 10 gerçeği özetledi.
2 - Alerji, panik atak, uyku ve kas gevşeticiler horlatır:
Doktor önerisi ve mutlak gereksinim olmadan alınan alerji, uyku ilaçları, bazı psikiyatrik ilaçlar ve kas gevşeticiler horlamaya yol açabilir. Ayrıca sigara ve alkolün de olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle sözkonusu ilaçları mutlaka doktora sorarak almak gerekir. Alkol ve sigaradan uzak durmak etkili önlemlerdendir.
4 - Şişmansanız apneyle savaş zorlaşır
Fazla kilolar, vücutta yağlanmaya yol açtığı kadar dil kökü, yutak ve yumuşak damağın da yağlanmasına neden olur. Bu durum solunum yolunun daha kolay tıkanmasına yol açar. Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri. Ancak genellikle diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanması gerekior. Çünkü kilo kaybı olmadan diğer tedavi yöntemlerinin de başarı şansı azalıyor.
6 - Burun spreylerini uzun süreli kullanmak zararlı
Burun spreyi sadece burun etinde sorun varsa kullanılabilir. Burun etini kısa sürede büzen ve burnu hemen açan spreyleri uzun süre kullanmak sakıncalıdır. Kortizon içerikli spreyler burun etlerini baskı altında tuttuğundan diğer spreylerin aksine uzun süreli kullanılabilir. Sadece burun etinde sorun olan hastalarda, ameliyat uygun bir seçenektir.
8 - Apne ve horlamanın genetik kökeni var
Anne ve babada horlama, apne sorunu varsa çocukta da da olabilir. Kalın ve kısa boyunlu olmak, çenenin geride olması risk faktörlerindendir. Çocuklarda fiziksel ve zeka gelişimini olumsuz etkileyen apne ve horlama sorununa karşı en iyi çözüm bademcik ve geniz etinin alınmasıdır. Spor yapmak, şişmanlamamak da önlemler arasında yer alır.
10 - Asfalt delme makinesinin şiddetinde horlayan var
Horlama hem sosyal açıdan hem de tıbbi açıdan ciddi bir sorun. Rahatsız etmeyen, yatak arkadaşını rahatsız eden, tüm ev halkını rahatsız eden ve komşuları rahatsız eden olmak üzere 4 derecede horlama var. Bazen horlamanın şiddeti asfalt delme makinesinin yarattığı gürültünün seviyesine ulaşabiliyor. Bu nedenle uygun ve doğru tedavi şart.