30.09.2013 - 22:01 | Son Güncellenme:
Ani kısa dönem hafıza kaybı hem hastanın kendisi hem desevdikleri için korkutucu olabilir. Ani olarak ortaya çıkması sebeplerihakkında ipucu verebilir. Kafa karışıklığının veya kısa dönem hafıza kaybınınsebepsiz olarak ortaya çıkması bir profesyonel tarafından muayene edilmelidir.
Felç
Felç ani kısa dönem hafıza kaybının en ciddinedenlerindendir. Felç ya da serebrovasküler kaza, hafızaya farklı şekillerdehasar verebilir. Kişinin yeni şeyler öğrenmesi veya felçten sonra öğrendiğişeyleri hatırlaması zorlaşabilir.
Kafa Travması
Kafaya darbe ani ve kısa dönemli hafıza kaybına yolaçabilir. Sarsıntı devamlı olmadığında bile görülebilir. Örneğin bir bombanınpatladığı alanda bulunmak veya ciddi bir araba kazası geçirmek beyne bu şekildehasar verebilir.
Psikiyatrik Hastalıklar
Bazı psikiyatrik hastalıklar kısa dönem hafıza kaybına yolaçabilir. Çözülmeli füj, çözülmeli kişilik bozukluğu ve bazı amnezi türleri buteşhisle uyumlu belirtilere sahip olabilir.
Oksijen Eksikliği
Beyinde oksijen eksikliği kısa dönem hafıza kaybının sebebiolabilir. Bu da boğulma tehlikesi atlatan kişilerde görülebilir. Bazı solunumproblemleri de kanda oksijen oranının düşmesine ve beyinde oksijen eksikliğineyol açabilir.
Enfeksiyon
Bazı enfeksiyon türleri ani hafıza kaybına yol açabilir.Lyme hastalığı, üçüncü devre sifilis, tüberküloz ve AIDS ciddi hafızakayıplarına yol açabilir.
Beyin Tümörü
İyi huylu veya kötü huylu, hızlı veya yavaş büyüyen beyintümörleri bazen ani kısa dönem hafıza kaybının sebebi olabilir.
Aşırı Psikolojik Stres
Kişinin kaldırabileceğinden daha fazla, şiddetli streshafıza sorunlarına ve zihinsel rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu genellikleciddi hastalık ve travma vakalarında (kaçırılma, şiddet olayları gibi) olur.Aşırı uykusuzluk da yol açabilir.
İlaç Kullanımı
Birçok ilaç türü hafıza kaybına yol açar. Antidepresanlar,antipsikotikler, uyku hapları ve ağrı kesiciler bu ilaçların arasındadır. Genelanestezi de, özellikle yaşlı hastalarda hafızayı etkileyebilir. Alkol veyasadışı uyuşturucular hafızaya ve bilişsel yeteneklere zarar verebilir.