SağlıkAni Burun Kanaması Nedir, Neden Olur? Bir Anda Burun Kanaması Normal Mi?

Ani Burun Kanaması Nedir, Neden Olur? Bir Anda Burun Kanaması Normal Mi?

12.03.2021 - 12:52 | Son Güncellenme:

Burun kanaması, toplumda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Burun kanaması, genellikle kendi kendini sınırlayan bir özelliğe sahiptir. Ama bazen de sık sık tekrarlayan bir özelliğe sahip olabilir. Nadir de olsa burun kanaması, hayatı tehdit edecek bir özelliğe sahip olabilir. Ama özellikle de çocuklarda görüldüğünde ebeveynleri endişelendirebilir. Ani burun kanaması nedir, neden olur? Detayları ile sizler için derledik.

Ani Burun Kanaması Nedir, Neden Olur Bir Anda Burun Kanaması Normal Mi

 Burun kanaması genellikle burun mukozasında en iyi kanlanan ince damarların yaralanması sonucunda meydana gelir. Burnun ön tarafında, birkaç kan damarının birleştiği bir nokta bulunur. Burun kanamalarının %90’ı bu bölümde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Ani Burun Kanaması Neden Olur?

 Ani burun kanaması, epistaksis, kanamanın ortaya çıktığı bölgeye göre ön ve arka kanamalar olmak üzere 2 çeşide ayrılır. Burun kanamalarının büyük bir kısmını ön burun kanamaları oluşturur. Bu grup burun kanamalar daha çok nazal septumdaki damar ağlarının birleştiği Kiesselbach pleksus olarak adlandırılan kan damarından kaynaklanır. Nazal septum burun boşluğunun ortasında bulunan ve burnu ikiye ayıran duvara verilen isimdir. Ön burun kanamalarının, evde ya da bir sağlık kuruluşunda kontrol altına alınması genellikle kolay olur.

 Bir Anda Burun Kanaması Normal mi?

 Bir anda burun kanaması, pek çok ciddi rahatsızlığın habercisi olabilir. Çoğu burun kanaması herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden geçer. Ama sürekli tekrarlayan ve sebebi bir türlü açıklanamayan burun kanamaları dikkate alınmalıdır. Burun kanaması sık sık tekrarlıyorsa ve çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkıyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Haberin Devamı

 Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

 Burun kanamalarının pek çok çeşidi olabilir. Hafif ve ani burun kanamaları nadiren ciddi olur. Burun kanaması sık sık tekrarlıyorsa, daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Kuru hava burun kanamasının en çok görülen nedenidir. Kuru bir iklimde yaşamak, kalorifer kuruluğu ve merkezi bir ısıtma sistemi kullanmak gibi nedenler burun iç astar dokusunu kurumasına neden olabilir. Bu kuruluk, burun içi dokusunun hassaslaşmasına ve burnun kolay kanar bir hale gelmesine yol açabilir. Bu nedenle yaşadığınız ortamı nemlendirerek de bu sorunu çözebilirsiniz.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar