SağlıkAnemi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kansızlık (Anemi) Nasıl Tedavi Edilir?

Anemi Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kansızlık (Anemi) Nasıl Tedavi Edilir?

19.07.2022 - 17:00 | Son Güncellenme:

Vücudumuz dokular sayesinde, oksijeni ve besinleri kullanarak enerji üretir. Dokulara oksijen taşınması kan akımında bulunan kırmızı kan hücreleri sayesinde mümkün olur. Kırmızı kan hücrelerinde oksijenin bağlanmış olduğu hemoglobin molekülünde yaşanan sorunlar bu fonksiyonu olumsuz yönde etkileyerek, çeşitli klinik sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Peki, Anemi nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.

Anemi Nedir, Belirtileri Nelerdir Kansızlık (Anemi) Nasıl Tedavi Edilir

Anemi hastalığı, tedavi edilmeyip çok uzun bir süre devam ettiği zaman, dokulara yeterli oksijen desteğinin sağlanmaması nedeni ile çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir.

Haberin Devamı

Anemi Nedir?

Anemi, halk arasında kansızlık olarak da bilinir. Aynı zamanda aneminin birden çok türü vardır. Anemi tedavi edilmediği sürece oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde sıkça görülür.

Anemi Belirtileri Nelerdir? 

Halk arasında kansızlık olarak da bilinen aneminin en sık görülen belirtileri;

 -Baş ağrısı, baş dönmesi ve göz kararması,

 -Nefes darlığı, hızlı kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, çok çabuk yorulma,

 -Dudak kenarlarında çatlamalar,

 -Üşüme, kuru ve soluk cilt, kaşıntı,

 -Alt bacakta istenmeyen hareketler meydana gelmesi (huzursuz bacak sendromu)

 -Konsantrasyon ve dikkat bozukluğu.

 Kansızlık (Anemi) Nasıl Tedavi Edilir?

Anemi tedavisinin asıl amacı, anemiye yol açan durumu ortadan kaldırmaktır. Şu değişkenler göz önünde bulundurularak, hastaya en uygun tedavi şekline karar verilmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Aneminin tedavisinde ise;

 -Yaşınız, genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz,

 -Aneminin derecesi ve çeşidi,

 -Aneminin nedeni,

 -Aneminin seyrine ilişkin öngörülen beklentiler önem arz eder.

Demir ve folik asit nedeni ile meydana gelen anemi söz konusuysa, hekim tavsiyesi ile yeşil ağırlıklı sebze ve bol miktarda meyve tüketilmesi önerilir. Aneminin düzeyine göre ağızdan ya da damardan ilaç tedavileri de düzenlenebilir. Eğer hastada ileri düzeyde kansızlık bulunuyorsa kan transfüzyonu gerçekleştirilebilir. Eğer bu durum kan kaybından kaynaklanıyorsa kanamanın durdurulması ve kanayan bölgenin bulunması gerekir.

B12 eksikliğinden kaynaklanan anemilerde, uygun bir diyet programı ve ağızdan ya da enjeksiyon yardımı ile vitamin takviyesi verilebilir. Kalıtsal anemi görülen hastalarda ise ihtiyaç duyulması halinde kan transfüzyonu ya da endikasyon bulunuyorsa başkasından ilik nakli yapılabilir.

Anemiye tam kan sayımıyla bakmak yeterli değildir. Ama anemi bir tanı değil, bir çeşit bulgudur. Önemli olan anemiye yol açan sorunun bulunmasıdır. Altında yatan nedenlerin araştırılması için bazı tetkikler yapılması gerekir. Bu şikayetleri yaşıyorsanız bir hematoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Hematoloji uzmanı, hastanın öncelikle fiziki muayenesini yapar ve ona en uygun tedavi yöntemini sunar.

Haberin Devamı


Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar