16.12.2020 - 13:30 | Son Güncellenme:
Anason bitkisi, tohumu ve yapraklarından oluşmaktadır. Genel olarak ilaç yapabilmek adına kullanılan anason özü, birçok hastalığa karşı etkili metotlardan birsi şeklinde kullanılır. Anasonun meyvesi, tohumudur. Aromatik ve bir tada sahip anason; rakı üretimi, jelatin yapımı, süt ürünleri, şekerleme gibi birçok besin alanında kullanılmaktadır. Üretilmiş anason kokusuyla parfüm, sabun, krem gibi ürünlerde yapılmaktadır.
Anasonun Faydaları Nelerdir?
Anasonun yararları arasında;
- Katarakta iyi geldiği düşünülmektedir.
- Sindirim sistemini iyileştiren etkileriyle anason; mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, gaz problemi, spazm yaratan gastrit ve gaz hastalıklara iyi gelmektedir. Bunun dışında iştah artırabilir.
- Bronşit, öksürük ve astımın vücuttan uzaklaştırılması konusunda yararlıdır.
- Yatmadan önce anason çayı içmek, uyku bozukluklarına iyi gelir.
- Mikrobik nedenlerle yayılan rahatsızlıkların tedavi edilmesi konusunda kullanılan anason, virüslerin dağılmasını önler.
Anason Zararları Nelerdir?
Anasonun yararları kadar zararları da bulunmaktadır. Bunlar;
- Etkili bir bitki türü olan anasonun, yüksek dozlarda alınması yararından çok zarar görülmesine neden olur. Uçucu yağ kategorisinde bulunan anason, uygun miktarlarda kullanılmalıdır. Aksi halde ciltte uygulanan yerde bölgede tahrişe neden olabilir.
- Herhangi bir hastalık adına anason kürü uygulanmadan önce bütün tetkiklerin yaptırılması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü fazla anason kullanımı, insan sağlığı açısından uygun olmayabilir.
- Anasona karşı alerjik duyarlılığı bulunan bireylerde kasılma durumları yaşanabilir. Hastalık adına kullanılan başka ilaçlar ile beraber etkileşime girmesi mümkündür.
- Bilhassa anason, diyabeti veya diyabete yakalanma riski olan kişilerin dikkatle kullanılması gereken bir bitki türüdür.
Anason Tohumu ve Çayı Nelere İyi Gelir?
Bitkisi olduğu gibi anasonun çayının tüketilmesi, sağlık açısından çok yararlıdır. Anason çayı, otu olgunlaştıktan hemen sonra elde edilen tohumların sıcak su içerisinde bekletilmesiyle oluşur. Balla tatlandırıp içilebilir. Sıcak bir şekilde tüketilmesi önerilen anason çayının yararları, tıpkı kendisinin yararları gibi fazladır. Ancak aşırı bir şekilde tüketilmesi yararları kadar zararlarına da neden olabilir.
Anason çayı; kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir mineralleri açısından zengindir. Anason çayının hazımsızlık adına kullanıldığı belirtilebilir. Bunun yanı sıra anason çayının içilmesi ağız sağlığı açısından önemlidir.