Tüm beden sağlığı düşünüldüğünde, ağız ve diş sağlığının ne kadar da önemli olduğunu görüyoruz. Üstelik diş ve diş eti hastalıklarının çoğu çok basit tedbirlerle önlenebilir hastalıklardan! Bu da demek oluyor ki implantlara, kuron ve köprülere harcanan paranın ve zamanın çok ama çok daha az bir kısmı ile dişlerinizi sağlıkla yerinde tutmak mümkün! Gelişmiş ülkelerdeki kadar olmasa da ülkemizde de ‘’koruyucu diş hekimliği’’ kavramının geliştiğini görmek bizi umutlandırıyor.
Peki nasıl oluyor bu koruyucu hekimlik sihri?
Birinci bölüm bireysel olarak dişlerinizi fırçalayarak, diş ipi ve gargara kullanarak yapılan kişisel bakım, ikinci bölüm ise diş hekiminizin yaptığı diş taşı temizliği ve cilalama işlemleriyle ilaveten yüzeyel flor, CPP (cosem fosfo-peptial) ACP ( amarf calsium-fosfot) uygulamaları ve fissur seolantlar. Ayrıca tükürükten alınan birkaç ml.lik bir örnekle çürük riskinizi teyin etmek bile mümkün! Bu test birkaç dakikada sonuçlanabilen, güvenilir bir sonuç sunuyor. Böylece hastalarımızı yüksek, orta, düşük riskli olarak tanımlayıp tedbirimizi baştan alabiliyoruz.
Filoridler dişin yapısını güçlendirerek, çürüğe karşı dirençlerini artırırlar. Flor vernikleri klinik ortamında dişlere yüzeyel olarak sürülüp iki dakika beklenen ve bu süre içinde etkin flor iyonlarının diş minesi içine yerleştiği ve diş sert dokusunu güçlendiren bir yöntemdir. Son araştırmalar CPP-ACP ve floridlerin birlikte kullanımıyla ağızdaki asitlere karşı son derece güçlü bir diş yapısı oluştuğunu gösteriyor. Koruyucu hekimlikte kullanılan bu ilaçların tatlarının çok hoş, uygulamaların ise çok kolay (sadece dişlerin üzerine sürülerek) olduğunu da belirtelim.
Bir başka koruyucu faktörün de fissur seolantlar olduğunu belirtmiştik. Fissur sealantlar yani fissur örtücüler daimi dişler çıktığı zaman, diş hekimi tarafından dişlerin girintili-çıkıntılı üst yüzeylerine (çiğneyici yüzeylerine) uygulanan ve bir bariyer oluşturarak burada çürümeyi önleyen bir tekniktir. Üstelik yapılması son derece kolaydır ve hiç acı hissedilmez.
Nedense ülkemizde koruyucu diş hekimliği sadece çocuklara yapılır gibi algılanıyor. Oysa tüm bu uygulamalar yetişkinlere de (özellikle diş minesi yeterince güçlü olmayan, tükürüğü çürüğe eğilim yaratan, yeterli ağız bakımı yapmayan, tükürüğü azalmış hastalarda) rahatlıkla uygulanabilir ve sonuçları yüz güldürücüdür. Özellikle kontrollerde hiçbir sorunla karşılaşmayınca…
Dişlerinizi nasıl fırçalayacaksınız, diş ipini nasıl kullanacaksınız, ağız sularını ne miktarda kullanacaksınız ve florülü diş macunu mu, florülsüz macun mu sorularına cevapları ise başka bir yazımızda bulacaksınız…
Sağlık, sevgi ve güzelliklerle dolu kalınız…
Dr. Yasemin ARSLAN
Akupunktur ve Medikal Estetik Uzmanı
twitter.com/dryaseminarslan
instagram.com/yaseminadr
yaseminarslan.dr@gmail.com
www.estetikklinik.com
www.dryaseminarslan.com