Sevgili çocuklarımızın çocuk bayramlarını sevgiyle kutluyorum !
Gelecek nesillerimizin sağlıklı ve bilinçli bireyler olması çok önemli.Sağlıklı yaşam konusunda çalışan bir doktor olarak bu konuda yazmak bir sorumluluk benim için.Çocuklara doğru beslenme, egzersiz sağlıklı besinler gibi kavramları mutlaka öğretmemiz gerekiyor. Bazen marketten alış veriş yapan çocuklu ailelere rastlıyorum ve alış veriş sepetlerinde bir sürü işe yaramaz, daha çok da zararlı yiyecek içecekler görüyorum, müdahale etmemek için kendimi tuttuğumu tahmin edebilirsiniz… Zaten sürekli yiyecek içecek reklamlarının bombardımanında olduğumuz bir çağda onları doğru yönlendirebilmek çok önemli. Temiz bedenlerinin ve tabii organlarının birçok atıkla kirlenmesine göz yummayın. Çocuğunuz sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığını edinmemiş olarak büyürse yetişkinliğinde kilolarıyla hep bir mücadele içinde olacağından kuşkunuz olmasın. Peki bunun için ne yapmalı ne yapmamalı? Alınacak önlemlerin başında evde yağ ve şeker içeriği yüksek besinler bulundurmamak geliyor, kızarmış patates, kurabiye, işlemden geçmiş kuruyemiş, çikolata, şekerleme, asitli içecekler gibi.
Çocuk yiyeceğin kalorisi yerine sağlıklı olup olmadığını düşünmeli.
Onu büyüttüğünü, daha iyi düşünebilmesine, daha iyi hareket edebilmesine, daha iyi diş yapısına, daha güzel saçlara sahip olabileceğini vb bilmesi sağlıklı yiyeceklere karşı ilgi uyandıracaktır. Sağlıklı yiyecekler hakkında sık sık konuşmak, birlikte yemek yapmak, organik pazarlara, semt pazarlarına gitmek, evde bahçe yoksa da saksıda birlikte domates, maydanoz yetiştirmek, mümkünse kompost hazırlamak onların yiyeceğe, doğaya ve bedenlerine bakış açısını zenginleştirecektir. Yemedikleri besinler konusunda çok ısrarcı olmayın, yemediği şeyleri püre yapıp boğazından aşağıya dökmeyin, tabağındaki yemeği bitirmesi için ısrar etmeyin. Unutmayın onların mideleri sizinkinden küçük. Tombiş çocuk seven anneanne, babaanne, büyükannelere inanmayın
Su içme alışkanlığı kazanmaları çok önemli.
Susadıklarını hissettikleri zaman artık bedenlerinin çok susuz kaldığını, su içmek için susamayı beklememeyi, suyun bedenlerini temizleyeceğini öğretin. Yemek yemeyi bir ceza – ödül durumuna sokmayın, yemekten sonra tatlı-şeker tatlı sözü vermeyin. Nadir durumlarda sürprizler yapılabilir ama mutlaka sınırlandırın. Yemeklerinizi evde birlikte yiyin ama dışarıda birlikte yaptığınız tek aktivite yemeğe çıkmak olmasın. Ailece yapacağınız ve çok keyif alacağınız aktivitelere yönelin. Her kutlama pastayla olmak zorunda değil. Çocuklar böyle bir kutlamayı bir resim atölyesinde, çiftlik, doğa gezisinde, karaoke partisinde ya da ilgi alanlara göre bir müzede yapabilirler. Gezinin kendisinin kutlama olduğu böyle bir organizasyonda çeşitli minik, sandviçler yanı sıra ayran, süt, kefir ikram edilebilir. Sıra dışı bir kutlama olacağı kesin! Eve misafirliğe gelenlerin hediyesi çikolata, pasta vb olmasın, bu konuda onları kesin bir dille uyarın. Siz çocuğunuza yaşam boyu sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak isterken ısrarcı olanların bilgisizlikleri sizi yolunuzdan caydırmasın. Eğer bakıcınız varsa gizli gizli çikolata ve şeker vermemesi konusunda mutlaka uyarın. Yediği tatlı miktarını siz bilmelisiniz ki ona göre ayarlama yapabilesiniz. Zaten böyle bir durum çocuk için de kafa karıştırıcı bir tutum oluşturacaktır. Çocuğunuz fast food seviyorsa, bunu haftada birle sınırlayın ve böyle yerlere gitmek için isteksiz davranın. Çocuklar atıştırmayı severler, bunun için cips yerine doğal kuruyemiş, büskivi, kek, kurabiye yerine elma, havuç, salatalık çubukları, yoğurt, süt verin. Okulda sağlıklı yiyecek seçebilmeleri için gerekirse okul yönetiminden yardım isteyin. Çikolata için kendini yerden yere atan çocuklarla ilgilenmeyin eğer onun inadı size galip geliyorsa ileride çok işiniz olacak demektir… Tabii bu inadın sebebi sadece çikolata ise… Başka duygusal eksikleri şimdiden yaşıyor olabilir, dikkatli olmalısınız. Çocuğunuz özellikle ergenlik döneminde doktor kontrolü harici hiçbir zayıflama ilacı kullanmamalı, iştahı kestiği gerekçesi ile sigara, ilaç ya da uyuşturuculara yönelmemeli. Maalesef kilo alma kaygısıyla bazı gençler çok büyük hatalar yapabiliyorlar. Bu konuda çok çok çok dikkatli olmalısınız. Çocuğunuz egzersizi doğal bir yaşam biçimi gibi görürse daha sonra kendisi yapmak için zorlamayacaktır. Hayatında mutlaka bir spor olsun… Ve son olarak bu kurallara kendiniz için de dikkat edin !!!
Dr. Yasemin ARSLAN
Akupunktur ve Medikal Estetik Uzmanı
twitter.com/dryaseminarslan
instagram.com/yaseminadr
yaseminarslan.dr@gmail.com
www.dryaseminarslan.com
www.estetikklinik.com