YaşamAkıllara durgunluk veren sistem! 500 binden fazla külçe altını 4 tane çubuk koruyor

Akıllara durgunluk veren sistem! 500 binden fazla külçe altını 4 tane çubuk koruyor

24.07.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:

Dışarıdan sıradan bir bina olarak görünüyor ancak bünyesinde 30'dan fazla ülkenin 507 bin külçe altınını barındırıyor. ABD’nin en aktif ve en etkili kurumu olan New York Federal Rezerv Bankası, dünyanın en iyi korunaklı binalarından biri olma özelliğini taşıyor. Peki kasada bulunan 6 bin 331 metrik ton altın nasıl korunuyor? İşte bankanın akıllara durgunluk veren güvenlik önlemleri.

Akıllara durgunluk veren sistem 500 binden fazla külçe altını 4 tane çubuk koruyor

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Amerika Birleşik Devletleri'nin 12 merkez bankasından biri olan New York Federal Rezerv Bankası, ülkenin ekonomik nabzını tutan önemli finansal kurumlardan biri olarak tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Bankanın başlıca görevleri arasında bankacılık sistemini denetlemek, ABD hazinesi adına finansal işlemleri yürütmek bulunsa da kurum sadece para politikalarını yönetmekle kalmıyor aynı zamanda dünyanın dört bir köşesinden gelen tonlarca miktarda altını güvenli bir şekilde kasasında saklıyor. 1920’lerin başında inşa edilen bankada 2024 itibarıyla yaklaşık 507 bin külçe altın bulunuyor. Bu da 6 bin 331 metrik ton altın anlamına geliyor. Peki banka bu kadar ağırlığı nasıl koruyor?

Haberin Devamı

Akıllara durgunluk veren sistem 500 binden fazla külçe altını 4 tane çubuk koruyor

SOKAK SEVİYESİNDEN 25, DENİZDEN 15 METRE AŞAĞIDA 

Wall Street’in kalbinde olmasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken New York Federal Rezerv Bankası, küresel finansal piyasalarda önemli bir rol oynuyor ve uluslararası rezervlerin büyük bir kısmını elinde bulunduruyor. 30'dan fazla ülkenin altını kasasında barındıran binanın güvenlik önlemleri ise New York Federal Rezerv Bankası'nı dünyanın en iyi korunan binalarından biri yapıyor.

12 bölgesel Federal Rezerv Bankası'nın en büyük, en aktif ve en etkili bankası olan New York Federal Rezerv Bankası; merkez bankalarına, hükümetlere ve resmi uluslararası kuruluşlara çeşitli finansal hizmetler sağlıyor. Kişilerin veya özel sektör kuruluşlarının kasada altın saklamasına izin verilmiyor. Manhattan Adası'nın temel kayası üzerinde, sokak seviyesinden yaklaşık 25 metre aşağıda bulunan kasa, deniz seviyesinden ise ortalama 15 metre aşağıda bulunuyor.

Akıllara durgunluk veren sistem 500 binden fazla külçe altını 4 tane çubuk koruyor

KAPISI HAVA VE SU GEÇİRMİYOR

Dünyanın en büyük altın rezervlerinden birine ev sahipliği yapan New York Federal Rezerv Bankası’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri ise kasasının şaşkınlık yaratan özelliklere sahip olması. Çünkü bankanın içinde dünyayı döndüren bir sistem ve onun güvenliğini sağlayan yüksek teknolojiye sahip önlemler bulunuyor. 90 tonluk çelik bir silindirden yapılan kasanın giriş kapısı, çok katmanlı bir güvenlik sistemiyle korunuyor. 140 tonluk çelik ve beton bir çerçeve içine yerleştirilen kapıdaki yaklaşık 3 metre uzunluğundaki silindir, asla hava ve su geçirmiyor. Kapının sahip olduğu özellikler bununla da kalmıyor. Çünkü kapı kapatıldıktan sonra silindirdeki deliklere 4 çelik çubuk sokuluyor ve zaman saatleri devreye giriyor. Bir sonraki iş gününe kadar kasayı bu çubuklar kilitliyor.

Haberin Devamı

Kasanın içinde ve dışında 24 boyunca aktivite izlemeleri yapan güvenlik kameraları bulunuyor. Kasa kapalıyken de hareket sensörlerinin kullanılmasıyla güvenlik kameraları destekleniyor. Kasa ayrıca New York Federal’in bina güvenlik sistemi ve silahlı federal rezerv polis gücü tarafından da korunuyor. Peki altınlar New York Federal Rezerv Bankası’na nasıl yerleştiriliyor?

Akıllara durgunluk veren sistem 500 binden fazla külçe altını 4 tane çubuk koruyor

Gelen altınlar öncelikle asansörlerle bodrum katına taşınıyor. Kasaya giren altınlar ise oldukça donanımlı olan üç temsilciye teslim ediliyor. Söz konusu bu kişiler bir ampulü değiştirmek için bile her an hazır bulunuyor. Kasada saklanacak altınlar öncelikle dikkatlice tartılıyor ve rafinesine, incelik işaretlerine bakılıp mevduat sahibinin talimatlarıyla uyumlu olup olmadığı kontrol ediliyor. Sonrasında ise kaydediliyor. 122 bölümde ise asma kilit, iki şifreli kilit ve bir denetçi mührü bulunuyor. Bölmelerde ise isim görünmezken, güvenlik amaçlı sadece numaralandırma yapılıyor.

İşte kasasının sahip olduğu tüm bu özellikler New York Federal Rezerv Bankası’nı, hem dünyanın en iyi korunan hem de en pahalı binası hâline getiriyor.

Yazarlar