04.04.2014 - 23:04 | Son Güncellenme:
Zaman zaman çekilen röntgenlerde akciğerde anormal biroluşuma rastlanabilir. Doktorlar buna lezyon, nodül, kitle diyebilirler. Kanserherkesin korktuğu bir ihtimal olsa da bu nodüllerin çoğu enfeksiyon, kan damarıanormalliği gibi başka sebeplere dayanır ve kanseröz değildir.
Enfeksiyonlar, aktif olsun ya da olmasın akciğernodüllerinin en sık görülen sebebidir. Granülomlar akciğer dokusunda bulunanküçük enflame alanlardır. Genellikle geçmiş bir enfeksiyon, bazen aktif birenfeksiyon bazen de enfekte olmayan durumlara dayanırlar. Granülomlara sebepolan enfeksiyonlar arasında tüberküloz ve bazı mantar enfeksiyonları yer alır.Sarkoidoz adlı sebebi bilinmeyen bir hastalık akciğer dahil çeşitli organlardagranülom oluşumuna yol açar.
Akciğerdeki kanseröz olmayan nodüllerin birçok çeşidivardır. Hamartom vücudun birçok yerinde olabilecek düzensiz doku birikimidir.Genellikle belirti vermez ve görüntüleme testlerinde şans eseri tespit edilir.Lipoma bir kapsül içinde büyüyen yağ hücresi birikimidir. Fibroma ise lif gibibağlayıcı dokular içeren dokulardan oluşur. Hamartom, lipoma ve fibromalarakciğerdeki çoğu kanseröz olmayan oluşumun sebebidir.
Tümörler akciğerde de oluşsa, bir başka dokudan yayılarak daakciğere ulaşsa akciğerdeki büyümelerin en ciddi olanıdır ve hayatı tehditederler. Kanser teşhis edildiğinde tedavi ve kurtulma ihtimali çok çeşitlidir.Akciğerde başlayan ve vücuda yayılmamış tek bir kanserli doku çok tedaviedilebilirdir. Ancak iki akciğerde de bulunan büyük tümörlerin veya vücudayayılmış bir kanserin tedavisi çok daha zordur.
Kan damarı anormallikleri ve romatoid artrit gibi durumlarda akciğerde nodüle yol açabilir. Bazıları zararsızken bazıları tehlikelidir.Neyse ki radyoloji uzmanları akciğerdeki dokunun görüntüsüne bakarak yorumyapabilir ve bu doktorların karar vermesine yardımcı olur.
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?