SağlıkAkciğer Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Akciğer Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Akciğer Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

13.03.2021 - 12:40 | Son Güncellenme:

Günümüzde sık rastlanan bir hastalık olan akciğer enfeksiyonu, birçok sebebe bağlı olarak alt solunum yollarında meydana gelmektedir. Bakteri ve virüsler akciğer dokularında birikip çoğalarak enfeksiyona yol açmaktadır. Bu iltihapla birlikte nefes almakta zorlanmalar başlar. Akciğer enfeksiyonu nedir, nasıl oluşur, tedavisi nasıl yapılır ve akciğer enfeksiyonuna ne iyi gelir tüm detaylarıyla derledik.

Akciğer Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur Akciğer Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Solunum yollarında enfeksiyon meydana getiren akciğer enfeksiyonu insan sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Mukuslar solunum yollarını tıkarken aynı zamanda ateş, kuru öksürük ve hırıltı gibi etkilere sebep olur. Özellikle bu durum kronik hastalar ve bebekler için tehlike oluşturmaktadır.

Akciğer Enfeksiyonu Nedir?

Bakteri ve virüslerin sebep olduğu altı solunum yollarında oluşan akciğer enfeksiyonu, çoğunlukla grip benzeri bir bulaşıcı hastalığın sonrasında meydana gelmektedir. Kronik hastalar ve bebekler düşük vücut direncine sahip oldukları için risk daha fazladır. Akciğer enfeksiyonu, solunum borusuna ciğerleri bağlayan bronşların ve hava keselerinin enfeksiyonudur. Hafif dereceli enfeksiyonlar rahatlıkla atlatılırken ağır dereceli enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi gereklidir.

Akciğer Enfeksiyonu Neden Olur?

Akciğerlere bakteri ve virüslerin yerleşmesi ile akciğer enfeksiyonu hastalığı meydana gelir. Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte meydana gelen soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların ardından akciğer enfeksiyonları meydana gelebilmektedir.

Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Zatürre ve akut bronşit akciğer enfeksiyonları türüdür. İlk 48 saat içerisinde akut bronşit, şiddetli bir biçimde kendini gösterir. 7 ve 10 gün süren düzenli tedaviler sonucunda iyileşir. Bazı vakalarda ilaç kullanılmadan kendiliğinden iyileşir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ve geçmeyen vakalarda zatürre hastalığı önemli sağlık problemlerine neden olabilir.

Akciğer enfeksiyonu tedavisinde doktor ilk olarak genel sağlık bilgileri hakkında hastaya sorular sorar. Hastanın ateşini ölçüp ciğerleri dinler. Hastalık eğer ilerlemiş bir durumda ise balgam numuneleri, göğüs röntgeni, nefes ve kan testleri ister. İleri derece akciğer enfeksiyonu hastalığının tedavisi ilaçlardır. Tedavi de önerilen ilaç grupları şunlardır;

Haberin Devamı

Antiviraller

Antifungaller

Antibiyotik

Akciğer Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Akciğer enfeksiyonuna doğal ve bitkisel çözümler olarak önerilenler;

Andız otu kökü

Öksürük otu

Bal

Zerdeçal

Soğan ve sarımsak

Zencefil

Ihlamur

Nane ve limon

Hijyeni önemsemek

Bol su içmek

Ekinezya

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye alışmak

C vitamini içeren gıdalar

Sigara içiliyorsa bırakılması gerekir

Sürekli olarak dinlenmek

Kırmızı mercimek

Kuru ortamdan uzak durmak

Tavuk suyu

Yastık ile başı yüksek tutmak

Tuz ve ılık suyu karıştırarak gargara yapmak

Sık sık odayı temizlemek

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar