Genel SağlıkAğrısız beze lenfoma habercisi

Ağrısız beze lenfoma habercisi

21.09.2016 - 15:00 | Son Güncellenme:

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, lenfoma kanserinde erken teşhis ve tedavi ile tamamen iyileşmenin mümkün olduğunu bildirdi.

Ağrısız beze lenfoma habercisi

Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinden, "15 Eylül Dünya Lenfoma Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, tarımda kullanılan böcek i·laçlarının lenfomaya neden olabi·leceği ve bu tür ilaçların dikkatli kullanılması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Lenfomanın erkeklerde en sık görülen yedi·nci·, kadınlarda i·se seki·zi·nci· kanser türü olduğuna işaret edilerek, bu hastalığın lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adı olduğu ve en çok 60 yaş üzeri yetişkinlerde görüldüğü ifade edildi.

Ağrısız bezelere dikkat

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Özet, boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde görülen ağrısız bezelerin lenfomanın habercisi olabileceğini, sebebi bilinmeyen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, 6 ay içerisinde vücut ağırlığının yüzde 10'undan fazlasının kaybolması ve sürekli yorgunluk halinde doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.

Özet, lenfomanın tedavisinin ilaçlarla (kemoterapi), ışın tedavisiyle (radyoterapi) veya ikisi birlikte yapıldığını, bazen yavaş seyirli lenfomalarda hastaya tedavi verilmeyebileceğini, hastanın belli aralıklarla doktor tarafından izlenebileceğini aktardı.

Haberin Devamı

Dünyada her yıl 360 binden fazla insanın lenfomaya yakalandığını ve her gün ortalama bin kişiye lenfoma teşhisi konulduğunu bildiren Özet, "Ülkemizde ise yıllık 8 bin, 10 bin arası lenfoma olduğu tahmin edilmektedir. Lenfoma, erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde, geç kalınırsa tedavinin başarısı belirgin olarak düşmektedir. Bu nedenle lenfoma konusunda bilinçlenme ve farkındalık çok önemlidir. Tedaviyle başarı çok yüksektir." bilgisini paylaştı.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar