SağlıkAğız Yarasına Ne İyi Gelir? Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer?

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer?

02.12.2021 - 17:10 | Son Güncellenme:

Aft, uçuk, pamukçuk gibi ağız yaraları genellikle özer bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Ancak yemek yerken, su içerken veya konuşurken kişilerin canını yakan ağız yaraları yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ağız yaraları dudak, dil ve dil altı, damak, diş etleri ve yanakların iç kısmında görülebilir. Evde yapılan bazı doğal yöntemlerle aft, uçuk ve pamukçuklar giderilebilir. Vücut direncinin düştüğü zamanlarda ortaya çıkan ağız yaraları bazen de yemek yerken ağzın iç yüzeyine ve damaklara zarar verilmesi sonucunda oluşabilir. Ağız yarasına ne iyi gelir? diyorsanız dildeki aft, pamukçuk ve uçuk nasıl geçer? içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

İnsanın yaşam kalitesini olumsuz derecede etkileyen ağız yaraları dudak, dil ve dil altı, damak, diş etleri ve yanakların iç kısmında görülebilir. Ağızdaki aft, uçuk, pamukçuk gibi yaralardan dolayı yeme-içme, konuşma ve yutkunmada zorluk oluşturabilir. Genellikle 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçen ağız yaraları çeşitlerine göre farklılık gösterir. Ağız yaralarını evde doğal yöntemler geçirmek mümkün. Adaçayı, tuzlu su, karbonat gibi bitkisel yöntemlerle dil ve ağız içindeki yaralar geçirilebilir.

Haberin Devamı

Ağız yaraları, enfeksiyonlar ve sıcak ya da soğuk yeme durumlarında oluşabilir. Bu durumu çözmek için kullanılabilecek bitkiler ve ilaçlar bulunmaktadır.

Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?

Ağız yaraları, 1-2 gün içerisinde ortaya çıkan, hızlı bir şekilde gelişen ve genellikle birkaç gün içerisinde iyileşen yaralar şeklinde görülür. Bu süreçte görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

- Ağız içinde kızarık görünümdeki yaralar
- Yara bölgesinde iltihaplanma
- Yara bölgesinde şişkinlik, ağrı ve hassasiyet
- Yara bölgesindeki ağrı ve batma hissi nedeniyle konuşma ve çiğnemede güçlük
- Diş fırçalama esnasında acı hissi
- İştah azalması
- Boğaz ağrısı
- Ateş

Ağız Yarası Neden Olur?

Ağız yaraları bazen stres ve psikolojik kaynaklı etkenlere bağlı olarak kendiliğinden ortaya çıkabilir. Bu durumların haricinde oluşumunda rol oynayan belli başlı nedenler mevcuttur. Bu yaraların oluşumunda rol oynayan yanlış davranışlar ve bazı sağlık sorunları şunlardır:

Haberin Devamı

- Genetik ve sistemik hastalıklar
- Vitamin ve mineral eksiklikleri
- İlaç kullanımı
- Hormonal değişiklikler
- Besin ve ilaç allerjileri
- Aşırı soğuk ve sıcak besinlerin tüketilmesi
- Ağız bakımı ve temizliğinin yetersiz olması
- Alkollü ve asitli içeceklerin tüketimi
- Sigara kullanımı
- Sağlık açısından uygun olmayan kimyasal içerikli diş macunu ve benzeri ağız bakım ürünlerinin kullanımı
- Diş ve diş etlerinin yapısındaki bozukluklar
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
- Sert ve ağız içinin çizilmesine neden olabilecek besinlerin tüketimi

Ağız Yarası Çeşitleri Nelerdir?

Ağız yaraları değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Farklı şekillerdeki lezyonlar farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Aft (Aftöz Ülser): Üzeri beyaz, etrafı kırmızı ağrılı yaralardır. Genellikle ağız içinde yerleşir, dudaklarda görülmez. Küçük, büyük ya da kümeler halinde izlenebilir. Sık sık tekrarlayan aftlar bağışıklık sisteminde bir bozukluk zemininde gelişir.

Uçuk: Herpes simplex virüsü tarafından oluşturulan, genellikle dudakta dudağın etrafında izlenen ağrılı, içi sıvı dolu kabarık lezyonlardır. Daha önceden vücutta bulunan ve latent kalmış Herpes simplex virüsünün özellikle gribal enfeksiyonlar sırasında, vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığında sebep olduğu yaralardır.

Haberin Devamı

Pamukçuk: Kandidiyazis olarak da bilinen Candida albicans adı verilen bir mantar türü tarafından oluşturulan lezyonlardır. Mukozada sarı - beyaz yumuşak ağrısız lezyonlardır. Genellikle bebeklerde, takma diş sahibi bireylerde ya da bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda görülür. 

Lökoplaki: Beyaz, kirli beyaz bazen sarımtırak etraf mukozadan hafif yüksek, üzeri düz veya pürtüklü olabilen lezyonlardır. Dilde ya da ağız mukozasında görülebilirler. Çoğunlukla sigara içimi ve dumansız sigara kullanımı sebebi ile geliştiği düşünülmektedir. Bunlar kesildiğinde lökoplaki genellikle sona erer.

Eritroplaki: Lökoplakide tarif edilen yaraların kırmızı renkli olanıdır.

Liken Planus: Özellikle dilde görülen dilden kabarık morumsu lezyonlardır.

Haberin Devamı

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Ağız yaralarının oluşumları genellikle ağız içinde enfeksiyon oluşumlarından oluşmaktadır. Enfeksiyonla oluşan ağız yaraları için antibiyotik kullanımı en doğru çözüm olacaktır. Düzenli olarak ağız temizliğine dikkat etmek ve ilaç kullanımı bu durumu çözecektir.

Ağız yaraları vitamin ve mineral eksikliği durumunda da oluşabilmektedir. Bu durumun çözümü için gerekli olan hastane de test yaptırmak ve vitamin eksikliklerini tespit etmektir. Vitamin ve mineral eksikliklerinde çözüm düzenli olarak eksik olan vitamin ve minerallerin alınmasıdır.

Ağız yaraları oluşturabilecek durumlar arasında iltihaplı romatizma bulunmaktadır. Bu durum ilk olarak ağız içinde yara oluşumu ile gözlemlenmektedir. Çözümü için doktorun belirleyeceği tedaviyi almak ve düzenli bir şekilde devam etmek olacaktır. Ağız içinde yara görümüne dikkat etmek ve gerekli tedavinin alınmasına özen göstermek gerekir.

Stresli dönemler içinde ağızlarda yaralar gözlemlenebilir. Ağız içinde bulunan yaraların birçok sebebi olduğu gibi birçok tedavi yöntemi de bulunur. Yaraların tedavisini sağlamak ve ağız içi temizliğe daha fazla özen göstermek bu noktada çok önemli bir yer kapsar.

Haberin Devamı

Ağız Yaralarına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Ağız yaralarının oluşumunda görülen sorunlar çeşitlilik göstermektedir. Bu yaraların oluşumlarının nedenleri öncelikle belirlenmelidir. Tedavinin belirlenmesi için öncelikle yaraların sebebi belirlenmelidir. Yara sebepleri arasında enfeksiyon başlıca olarak yer alır. Enfeksiyon oluşumunda ağız temizliği için hafif asidik ürünler ile ağzı gargara yapmak bir çözüm olabilir.

En iyi tedavi için hastaneye gitmek ve tedavi için belirlenecek olan sorunun en belirgin olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Testler olarak vitamin ve mineral durumlarının ne olduğu gözlemlenmelidir. Ağız yaraları oluşturulabilecek vitaminlin alınması ile sorun çözülecektir.

İltihaplı romatizma, ağız yaraları ile oluşmaya başlayan sorunlar arasın bulunur. İltihaplı romatizma hastalığı ilk olarak ağız içi yaralar olarak sinyal vererek başlar. Bu durumun en erken tespit edilmesi ve ardından tedaviye en erken şekilde başlanması en iyi durumu sağlamaktadır.

Ağız içi yaralar oluşturabilecek durumlar arasında çok sıcak ve çok soğu yiyecek ya da içecek kullanımı bulunabilir. Bu durumlar ağız içinde bölgesel travmalar oluşturmaktadır. Çözümü için ise daha ılık ve orta yiyecekler tercih ederek iyileşmesi beklenebilir. Ağız içinde böyle durumlar için derinin zorlanmaması gerekmektedir.

 Belli ilaçların kullanımları sırasında ağız içinde yaralar oluşumu gözlemlenmektedir. Bu durum için ilacın içinde yer alan bilgilendirme kağıdı okunmalı ve yan etkileri izlenmelidir. Böyle durumlarda doktorlara danışmak ve tedavi yöntemini oluşturmak en iyi çözüm olacaktır.

Türkiye genelinde oluşan ağız yaralarının sebepleri arasında yer alan hastalık, Behçet hastalığı olarak bilinen iltihaplı romatizmadır. Bu hastalık ağız içi yaralar ve farklı organlar içinde de hastalık oluşturmaktadır. Bu belirtiler arasında genital bölgelerde yaralar oluşumu da yer almaktadır.

Bu durumlarda ağız yarasına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak gelen bitkiler ve gargara yöntemleri bulunmaktadır. Düzenli olarak gargara yapmak, ağız içi yaraların enfeksiyon ve travmalarını çözmesi mümkündür. Bu bitkiler ve gargarlar farklı şekilde yapılabilir.

Tuzlu su ile gargara yapmak

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Ağız içinde yaralar için tuzlu su ile gargara yapmak yaraları iyileştirir. Bu yöntem için bir bardak su içine 1 çay kaşığı kadar tuz katmak ve sonrasında ağzı gargara yapmak gerekmektedir. Ağız içinde 15 ile 30 saniye arasında gargara yapmak bir çözüm olabilir. Bu gargarayı birkaç saatte bir yapmak mümkündür.

Elma sirkesi ile gargara yapmak

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Elma sirkesi, farklı rahatsızlıklar için kullanılmakta olan ürünlerden bir tanesidir. Halk arasında temizlenme ve bakterilerin öldürülmesi için kullanılmaktadır. Ağız içi yara oluşumları da bir enfeksiyon durumu olduğu için kullanılmaktadır. Düzenli olarak gargara yapılması ile ağız içi yaralarda azalma ve iyileşme gözlemlenebilir.

Karanfil yağı

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Eczanelerde yer almakta olan karanfil yağı ile ağzı gargara yapmak iyi bir tedavi olur. Karanfil yağı geçmişten bugüne kadar diş ağrılarında ve ağız içi yaraların ağrılarında kullanılmıştır. Bu konu ile ilgili bilimsel makaleler yer almaktadır.

Karbonat

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Ağız içi yaralarında sık tercih edilen yöntemlerden biri de karbonattır. Karbonatı ağız içindeki yaraya sürerek yaranın acısını hafifletebilir ve yaranın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Kekik

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Kekik ağız yaralarında kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Bunun için 1 tatlı kaşığı kekiği ağzınıza alarak çiğnemelisiniz. Ağız içi yaraları için etkili bir yöntem olan kekik olası yara oluşumunu da ortadan kaldırmada faydalıdır.

Adaçayı

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Adaçayı mikrop öldürücü özelliği ile ağız yaraları tedavisinde uygulanabilecek etkili yöntemlerden biridir. Adaçayının yapraklarını sıcak suda demledikten sonra dilerseniz gargara yapabilir ya da ağız içinde bir müddet bekleterek içebilirsiniz.

Çinko takviyesi

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Ağız içi yara oluşumları çinko eksikliklerinde gözlemlenmektedir. Ağız içinde oluşan yaralar için çinko desteği almak, ağız içi yaraların çıkmasını azaltmış ve engellemiş olur. Ağız içi yara oluşturan eksikliklerin alınması da bir çözüm olur.

Hindistan cevizi yağı kullanımı

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir Dildeki Aft, Pamukçuk ve Uçuk Nasıl Geçer

Hindistan cevizi yağı, eski dönemlerden bu döneme kadar iyi gelen yanları ile bilinmektedir. Yapı olarak antimikrobiyal yanı ile ağız içindeki bakterileri temizlemesi, ağız içi yaraların düzelmesi ve sağlıklı olması için kullanıma açık bir yöntemdir.

Ağız İçi Yaraların Nedenlerine Göre Tedaviler

Ağız içi yara oluşumlarının farklı sebeplerden oluşabilmesi nedeni ile çözümü de farklılık gösterebilmektedir. Elbette ağız içinde yapılan gargara yöntemleri bir çözüm olabilmektedir ancak iltihaplı romatizma gibi sorunlardan oluşanlar için farklı bir tedavi izlenmelidir.

Ağız içinde bulunan yaraların nelerden dolayı oluştuğuna bağlı olarak tedavi uygulamak en iyi çözümü ve en hızlı iyileşmeyi sağlayacaktır. Tedavi aşamasında sorunlar şu şekildedir.

- Vitamin ve mineral eksiklikleri
- İltihaplı romatizma
- Enfeksiyon oluşumları
- Soğuk ve sıcak yiyecek sonrası travmalar

 Yukarıda belirtilmiş olan durumların arasından hastalığın nedeni belirlenmelidir. Vitamin ve mineral eksikliklerinde eksik olan eksikliğin alınması bir tedavi olabilir. Aynı şekilde enfeksiyon oluşumları ve travmalar içinse gargara yöntemleri kullanılabilir.

İltihaplı romatizma için erken teşhis için doktora danışmak en iyi tedavi için doğru yol olacaktır. Tedavilerin belirlenmesi için sorunların tespit edilmesi şart olarak görülmelidir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar