21.01.2014 - 10:05 | Son Güncellenme:
Zogun, ‘’Ağız kokusunun ağız içi ve sistematik sebepleri vardır. Sistematik olanlar; mide sorunları, boğaz enfeksiyonları ve ağız kuruluğundan kaynaklanan ağız kokusu sorunları gibi sebeplerdir’’ dedi.Dişlerde var olan en büyük sorunun diş eti kanaması olduğuna dikkat çeken Zogun, ‘’Diş eti kanaması ile birlikte olan ağız kokusu mutlaka dental sorunlardır. Diş eti kanamaları periodontal sorunlar dediğimiz, diş eti iltihaplarından kaynaklanır.
Diş eti iltihabına bağlı olan ağız kokusu ve diş eti kanaması,bazen kalıtımsal, bazen hormonal sebeplerden olabilir tedavi açısından bunun seviyesinin ne olduğu önemlidir. Önce panoramik röntgenle dişleri tutan kemik seviyesinin ne durumda olduğu tespit edilir. Eğer çok fazla kemik erimesi varsa buna göre tedavi uygulanır’’ şeklinde konuştu.
Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, ‘’İlk tedavi şekli diş taşı temizliğidir yani ağızda bakteri plağının üzerine yapışmış olan mineraller taşlaşmaya sebep olur, bu diş eti taşlara sürtündükçe hem kanama yapar hem de bu taşlar pürüzlü olduğu için daha çok bakteri plağı toplayıp daha çok kokuya sebep olur. Diştaşları temizlendikten ve dokuda sebep olduğu ödem gittikten sonra derin dokular fazla etkilenmişse ve enfeksiyonlu doku kalıntıları varsa küretaj dediğimiz ikinci aşamaya geçilir’’ diye konuştu.
Ağız kokusuna yol açan en büyük etkenlerden birinin de 20 yaş dişler olduğuna dikkat çeken Zogun, ‘’20 yaş dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren ağız içinde belirmez, önce yavaş yavaş ağız içine çıkar. O esnada etrafını saran diş etinin içinde cepler oluşur. Eğer çıkmakta zorlanıyorsa, bu ceplerin içine bakteri plakları ve yemek artıkları dolar. Bunların temizlenmesi ise çok zordur. Temizlenemedikleri için bölgesel enfeksiyona sebep olur ve bu dişlerin mutlaka çekilmesi gerekir’’ dedi.
Ağızdan solumanın ağız kokusuna ve diş eti problemine sebep olduğunu belirten Zogun, ‘’Burun tıkanıklığı yaşayan kişi ağızdan nefes almaya başlar ve diş etleri kurur, kuruyan diş etlerine bakterilerin yapışması daha kolaydır. Çünkü kuruyan diş etleri çatlar ve enfeksiyona daha açık olur’’ diye konuştu.Kontrol altına alınmamış ve zamanında tedavi edilmemiş dişeti enfeksiyonlarının sağlam dişlerin kaybına sebep olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Arzu Yalnız Zogun, çok kemik kaybına sebep olan dişeti hastalıklarının ileride kemik erimesine sebep olduğu için implant tedavisinde de zorluk oluşturduğunu belirtti.
‘’GÜNDE EN AZ 2,3 LİTRE SU İÇİLMELİ’’
Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, Günde en az 2,3 litre su içilmesi tükürük akışının hızlanmasına, temizleme özelliğinin artmasına ve dişlerin üzerine bakteri plağının yapışmasına engel olduğunu belirterek, ‘’Tek taraflı çiğnemeye bağlı olarak da koku ve kanama olur. Eğer kişi tek taraflı çiğniyorsa, çiğneme yapmadığı tarafta bakteri plakları birikir. Mümkün oldukça her iki tarafında fonksiyon görmesi gerekir. Eksik dişlerin mutlaka yaptırılması gerekir’’ dedi
Eskimiş protez ve dolguların diş eti kanaması ve koku sebebi olduğuna değinen Zogun, ‘’Diş eti kanamalarında ağızda hiçbir sorun yoksa mutlaka günde en az iki defa fırçalanmalıdır ve arayüz fırçası, ağız duşu, diş ipi gibi araları temizleyen yardımcı aparatlardan mutlaka faydalanılmalıdır’’ şeklinde konuştu.
DİLİNİZİ DE FIRÇALAYIN
Yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin , yapısı derin girintilli çıkıntılı olan dilin üzerine de yapıştığını belirten Dişhekimi Zogun, her fırçalamada dilin de mutlaka fırçalanmasının önemini belirtti.