RADYO Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kararında ısrarlı. Ya aynı frekanstan yayın yapan Playboy'un frekansı değiştirilecek ya da Cine 5 ekranları 5 gün süreyle karartılacak.
Eğer ekran karartılırsa her abonenin Cine 5 yönetiminin yakasına yapışması ve
Cine 5 aboneliği için ödediği yıllık 75 milyon liranın 5 günlüğüne tekabül eden 1 milyon 30 bin lirasının iadesini talep etmesi gerek. 75 milyon, sadece Cine 5 ve sadece peşin ödemeler için geçerli. Taksit seçeneklerinde bu rakam daha da yüksek kuşkusuz. Cine 5 ve Playboy'a birlikte abone olanların ödediği 92 milyon 500 bin liralık yıllık bedel üzerinden hesaplama yaparsak 5 günlük karartmanın her tüketiciye maliyeti 1 milyon 270 bin lirayı buluyor.
Cine 5 yönetimi, öteden beri abone sayısını her ne hikmetse sır gibi sakladığı için tam sağlıklı hesap yerine, kabaca bir hesapla yetinmek zorundayız. Kendi televizyon ilanlarına bakacak olursanız Cine 5'in abone sayısı "400 binin üzerinde." Gazetemizde bu işlerin üstadı Sina Koloğlu'na soracak olursanız Cine 5 artı Playboy'un abone sayısı 500 binden fazla.
Çok kabaca bir hesapla 500 bin abone üzerinden hesap yapıp her abonenin 5 günlük kaybı olarak da rakamı yuvarlatıp 1 milyon dersek, karşımıza 500 milyar lira gibi hatırı sayılır bir fatura çıkıyor. Eğer ekranımız karartılacak olursa, bu parayı Cine 5'ten mutlaka talep etmeliyiz.
Artı bunu vesile bilerek, 24 saat kesintisiz yayın diye satın aldığımız bir hizmetin, Playboy yayınları nedeniyle 19 - 20 saate inmesine tepkimiz de yeniden dile getirebiliriz.
Ankara büromuzun haberine göre Cine 5'in durumu aslında daha da vahim. RTÜK'ün eylül ayında aldığı karara göre Cıne 5, tek frekanstan çifte abonelik uygulamasına 31 aralık gününe kadar
son vermediği takdirde, hem Playboy hem de Cine 5 için süresiz yayın durdurma cezasının uygulanması söz konusu.
Zaten uzmanlar, tek bir frekanstan 2 ayrı yayın yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ısrarla belirtiyorlar. Bugüne kadar müdahale etmek için neden beklediklerini anlayamadığımız yasal merciler de belki böylelikle harekete geçmiş olurlar. Sadece Cine 5 ve Playboy için değil, tek bir frekanstan yayın yaptıkları halde şifre içinde şifreyle çifte aboneliğin uygulandığı Süper Sport ve Maxi kanalları için de aynı durum söz konusu değil mi?
Konumuzla ters ilişkili gibi duracak ama sırası gelmişken, RTÜK'e de söyleyeceklerimiz var. Super Sport ya da Playboy olmuş farketmez. Parasını ödeyip satın aldığımız bir şifreli yayında neyi izlememizin uygun olup olmadığı konusunda biz tüketiciler RTÜK'ten izin mi alacağız?