Genel Sağlık65'ten sonra her 5 yılda 2 kat artıyor! 'Yakın tarihli olayları unutmak Alzheimer işareti olabilir'

65'ten sonra her 5 yılda 2 kat artıyor! 'Yakın tarihli olayları unutmak Alzheimer işareti olabilir'

28.09.2023 - 11:29 | Son Güncellenme:

Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Önder, demans vakalarının yüzde 50 ila yüzde 70'ine sebep olan Alzheimer’ın görülme riskinin 65 yaşından sonra her 5 yılda 2 kat arttığını söyledi. Dr. Önder, Alzheimer'ın en sık karşılaşılan belirtilerini tek tek sıraladı.

65ten sonra her 5 yılda 2 kat artıyor Yakın tarihli olayları unutmak Alzheimer işareti olabilir

Yaşam süresindeki artışla birlikte yaşlılık dönemlerinde görülen hastalıkların tedavisi de daha büyük bir önem taşımaya başladı. Gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresinin 70 ila 80 yıl aralığına yükselmesi insan ömrünün uzunluğu açısından sevindirici bir gelişme olsa da beraberinde önemli sorunlara da çözüm bulmayı gerektiriyor. Bu sorunlar arasında ilk sırada ise Alzheimer ve demans türleri yer alıyor.

Haberin Devamı

65ten sonra her 5 yılda 2 kat artıyor Yakın tarihli olayları unutmak Alzheimer işareti olabilir

HER GEÇEN GÜN DAHA DA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Alzheimer ve demans türlerinin görülme sıklığının her geçen gün arttığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Önder, "Demans, edinilmiş zihinsel fonksiyonların sonradan yitirilmesi anlamında kullanılıyor. 'Mens' kelimesi Latince 'zihin' anlamına geliyor, önüne gelen 'de' eki kelimeye olumsuz anlam katıyor" dedi.

Dr. Önder, bilinci açık bir kişide günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek derecede entelektüel ve sosyal yeteneklerde yıkıma neden olan bir sendrom olarak tanımlanan bu hastalığın en yaygın biçiminin ise Alzheimer olduğunu söyledi.

DEMANS VAKALARININ YÜZDE 50 İLA 70'İ ALZHEIMER KAYNAKLI

Demans vakalarının yüzde 50 ila 70'inin nedeninin Alzheimer olduğunu söyleyen Dr. Özlem Önder, Alzheimer’ın yaygınlığının 65 yaş üzeri bireylerde yüzde 3 ile 11, 85 yaş üzeri bireylerde ise yüzde 20 ila 47 gibi yüksek oranlara ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Yaşlılıkta fiziksel ve psikolojik yıkıma neden olan Alzheimer hastalığının, hastalık kaynaklı ölümler sıklık açısından da 4'üncü sırada olduğunu vurgulayan Dr. Özlem Önder, "Yaşlanan nüfus arttıkça Alzheimer hastalığının görülme sıklığı ve hastalığın yarattığı yük de giderek artacak" yorumunda bulundu.

"Alzheimer hastalığı bilinçte bozulma olmaksızın bellek yıkımı ile başlayan birden fazla kognitif alanın bozulduğu, bununla ilintili olarak eski toplumsal ve mesleki işlevsellik düzeyine göre anlamlı bir gerilemenin görüldüğü, seyri açısından sinsi başlangıçlı ve yavaş ilerleyici bir klinik tablodur" Dr. Özlem Önder

65ten sonra her 5 yılda 2 kat artıyor Yakın tarihli olayları unutmak Alzheimer işareti olabilir

'YAKIN TARİHLİ OLAYLARI UNUTMAK İŞARET OLABİLİR'

Dr. Önder, Alzheimer'ın en sık karşılaşılan belirtileri arasında yakın tarihli olayları ve isimleri unutma, yaptığı işleri tekrar yapma, söylediği şeyleri tekrar söyleme, koyduğu eşyaları bulamama, alışveriş sırasında eksik alma veya ödeme sırasında zorlanma, yemek yaparken hatalar yapma, daha önceden kullanabildiği basit bir aleti kullanma sırasında zorluk yaşama, bilinen yolları karıştırma nedeniyle kaybolma riski yaşama, giysi seçmek, sipariş vermek gibi basit kararları almakta zorlanma gibi durumlar olduğunu söyledi.

"Arada bir alınabilen yanlış kararlar, aylık bir ödemedeki birkaç günlük gecikme, zaman zaman eşya kaybetme veya isim unutma ancak aynı gün içinde hatırlayabilme gibi durumlarda hemen Alzheimer kaygısı yaşanmamalı ve mutlaka bir nörolog ile görüşülerek gerekli değerlendirme ve yönlendirme alınmalı." Dr. Özlem Önder

AİLEDE VARSA RİSK DE ÇOĞALIYOR

Alzheimer’ın en önemli risk faktörünün yaş olduğunu vurgulayan Dr. Özlem Önder, "65 yaş sonrası her 5 yılda Alzheimer sıklığı iki kat artıyor. Genetik faktörler de hastalığın riskini artırıyor. Ailede birinci derece yakında Alzheimer hastalığı öyküsü olması yüzde 10 ila 30 oranında risk artışına işaret ediyor. Değiştirilebilir risk faktörleri olarak bilinen tütün ürünleri ve alkol kullanımı, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, serebrovasküler ve miyokard infarktüsü gibi hastalıkların da Alzheimer’ın gelişiminde önemi büyük. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli" diye konuştu.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar