10.03.2021 - 12:49 | Son Güncellenme:
Bebekler doğumun ardından ilk birkaç ay oldukça hızlı gelişim gösterirler. 6. ayına ulaşan bebek artık daha iyi bir şekilde hareket edebilir, oturmaya başlayabilir ve çevresine tepkiler verebilir.
6 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
Bebek 6. ayına girdiği zaman artık çevresindeki çoğu şeye karşı daha çok tepki göstermektedir. Çevresinde olup bitenler dikkatini çeker. Herhangi bir desteğe gerek olmadan kafasını dik konumda rahatlıkla tutabilmektedir. Bunun yanında destekli olarak oturması da mümkündür.
Bebek oturur pozisyonda çevresinde olup bitenleri daha kolay bir şekilde takip edebileceği için bu dönemde sürekli oturmak isteyebilir. Bu dönemde çok meraklı olması nedeni ile tek başına hareket etme isteği de artış gösterecektir .
Artık yüzü koyun yatarken kollarının yardımıyla tüm vücudunu kolay bir şekilde kaldırabilmektedir. Bununla beraber dizlerinin üzerinde durmaya çalışarak emekleme alıştırmaları da yapacaktır.
Bebeğinizin emekleme denemelerinin geriye şekilde olduğunu bu dönemde görmeniz mümkündür. Oldukça hareketli olması sebebi ile bebeğiniz bu durumdan fiziksel anlamda olumlu etkilenir. Bebek bu dönemde çevresinde bulunan objelere uzanmakta ve onları kolay bir şekilde eline alabilmektedir.
6 Aylık Bebekte Nelere Dikkat Edilmelidir?
1. aydan itibaren bebek biberonu tek eliyle tutarak kendi kendine beslenebilir. Biberonu tek başına tutmayı öğrenen bebekler bazen biberonu tutmak isteyen anne ve babalarına sinirlenebilirler. Bebek kucağa alınmak istendiğinde kollarını uzatarak bu isteğini dile getirebilmektedir.
Bu dönemde tekrarlanan hecelerden oluşan bazı kelimeler söylenebilmektedir. Bebeğin hızlı bir şekilde konuşmasını isteyen ebeveynlerin sürekli bebekleri ile konuşması gerekmektedir. Bunun yanında bebeklere hikayeler okunması ya da beraber müzik dinlenmesi de bebeğin gelişimi için oldukça olumlu sonuçlar doğuracaktır.
6 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebek zihinsel açıdan oldukça aktif bir dönemindedir.
Bu dönemde bebek çevresinde bulunan diğer bireylerden bağımsız olduğunun ve çevresindeki insanlar ile iletişim kurması gerektiğinin yavaş yavaş farkına varmaya başlar.
Bu dönemde bebeğin hafızası da gelişmeye başlayacağı için, kendini etkileyen anıları hatırlayabilmektedir. Bu da çevresindeki eşyalara anılarına göre tepki vermesine neden olabilir. Bebekler bu dönemlerinde bir yetişkin gibi görebilme yetisine kavuşurlar. Bu sebeple de çevrelerindeki eşyalara çok daha ilgili oldukları görülebilmektedir.
Oturur durumdayken çevresini dikkatli bir şekilde incelediğini görebilirsiniz.
Bunun yanında anne ve babasının sesine karşı da daha çok tepki verecektir.
Çevresinde neler olduğunu anlamak için insanları dikkatli bir şekilde dinleyecektir. Sese tepki vererek kafasını ya da tüm vücudunu sesin geldiği yöne çevirebilmektedir.
6 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi Nasıl Olur?
Bu dönemde insanların mimiklerinden ve hareketlerinden anlamlar çıkarmaya çalışır ve dikkatli bir şekilde onları dinler.
Özellikle ebeveynleri bir işle uğraşırken onları izlemeyi çok sever.
Oyuncaklara çok daha ilgilidir. Bazı oyuncaklarını diğerlerine göre daha çok sevebilir.
Ebeveynleri ile oyun oynamak çok hoşuna gidecektir. Genelde ailesi ile vakit geçirdiğinde bu durumdan oldukça hoşlanır.