Gebelik Hesaplama22. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

22. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 11:21 | Son Güncellenme:

27 santim boya ulaşan bebeğiniz orta boy bir kabak uzunluğunda! İşte bu hafta sizi ve bebeğinizi bekleyen değişimler…

22. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Minyatür insan görünümünde olan bebeğinizin dudakları, göz kapakları ve kaşları birbirinden ayrılarak olmaları gereken yere doğru yol alıyor. Diş etlerinin altında oluşan minik kökler de bebeğinizin çıkacak dişlerinin temelini atıyor. Gözleri oluşmuş olsa da henüz renk veren madde iris gelişimini tamamlamadı.

Haberin Devamı

 

Gebelik Hesaplama



Ultrasonda gördüğünüz bebeğin vücudunun tüylerle kaplı olduğu fark edilebilir. Ayrıca derin kırışıklıklar da dikkatinizi çekebilir. Bu kırışıklıklar yağ dokunun gelişimini tamamlamasıyla azalacaktır. Bebeğinizin hormonlarının üretimini sağlayan pankreas bu hafta büyük bir gelişme kaydedecek.

Hayatınız ne yönde değişiyor?

Bir el mıknatısı gibi göbeğinizin her görende dokunma hissi uyandırıyor. Bu sizi zaman zaman rahatsız edebilir. Ancak bu da hamileliğin güzel taraflarından biridir. İnsanların size karşı tavrı ve nezaketi göbeğinizin belirginleşmesiyle artmış bulunuyor. Artık hamile olduğunuz apaçık ortada ve karşınızdakiler de sizin hassasiyetinizin farkında. Daha önce hamilelik geçirmiş kişilerin normalden daha fazla veya az kilo aldığınızı söylemelerine kulak asmayın. Nitekim her hamilelik farklı gelişir ve her kadının vücudu farklı bir biçimde değişir. Önemli olan doktorunuzun ne söylediğidir ve onu can kulağıyla dinlemeniz gerekmektedir.

Göbeğinizin büyümesiyle hafif çatlaklar ve çizgiler görmeniz normaldir. Her hamilelikte görülebilecek bu izlerden kurtulamayacağınızı düşünerek umutsuzluğa düşmeyin. Mümkün olduğu kadar nemlendirici kullanmaya ve cildin elastikiyetini arttırmaya özen gösterin. Bu çizgiler açık pembe veya daha koyu renklerde olabilir. Renk farklılıkları cildinizde baskın olan pigmentlerle ve cilt renginizle ilgilidir. Genellikle göbek bölgesinde görülen bu çizgilere kalçada, göğüslerde ve bacaklarınızda da rastlanabilir. Kullandığınız nemlendiricinin cildinizi tahriş etmeyeceğinden emin olun. Nemlendiriciler çizgileri önleme konusunda garanti vermeyebilir, ancak cildin esnek kalmasını sağladıkları bilinen bir gerçektir.

Göbeğinizin ötesinde yaşanan değişimler

Göbeğinizin büyümesini elbette bekliyordunuz. Göğüslerinizin irileşmesi de normal geliyordu. Ancak yaşadığınız diğer fiziksel değişimlere hazırlıklı değildiniz. İşte hamilelikte özellikle hormonlara bağlı olarak görülebilecek farklılıklar…

Daha gür ve kalın saçlar

Aslında hamilelikte saçlarınız gürleşmez, sadece daha az dökülür. Bu nedenle gittikçe gürleşmiş bir görünüm elde edersiniz. Normal olarak kafanızdaki saçların % 85-95’lik kısmı büyürken diğer kısım dinlenme evresindedir. Bu evre sonrasında saçlar doğal olarak dökülür ve yerine yenileri çıkar. Normal şartlar altında bir kadın günde 100 saç teli döker. Ancak hamilelik esnasında yüksek seviyede östrojene bağlı olarak büyüme evresi uzar ve gelişen bir saç daha geç dökülür. Dökülene kadar da gelişimine devam eder. Bazı kadınların saç dokusunda da değişimler gözlemlenmiştir. Kıvırcık saçlıların daha düz hale gelmesi veya kuru saçların yağlanmasına rastlanabilir.

Haberin Devamı
22. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Vücutta artan tüylenme

Hamilelikte vücutta çıkan kılların sorumlusu androjen hormonudur. Çenenizde, yanaklarınızda ve daha başka bölümlerde tüylenmeler olabilir. Bu fazla tüylerden kurtulmak için epilasyon yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Ancak kan dolaşımına karışabilecek tüy dökücü veya beyazlatıcı ürünlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Kalıcı epilasyon yöntemlerinden olan lazer gibi seçenekler hamilelikte pek önerilmemektedir. Hormonlar sebebiyle artan pigmentasyona bağlı olarak bu teknikler kullanıldığında cilt renginde koyulaşma ve değişim gözlemlenebilir. Bebeğiniz doğduktan sonra en fazla 6 ay içerisinde kurtulacağınız bu tüylere karşı geçici epilasyon yöntemlerini kullanmanız önerilmektedir.

Daha hızlı uzayan tırnaklar

Hamilelikte tırnaklarınız normalde olduğundan daha hızlı uzayabilir ve dokusunda değişimler görülebilir.Bazı kadınların tırnakları kalınlaşırken diğerlerinin daha kırılgan hale gelmesi normaldir. Bu sorundan kurtulmak için temizlik yaparken eldiven giymek ve sürekli elleri nemlendirmek önerilmektedir.

Haberin Devamı

22. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

 

Cilt değişiklikleri

Bazı hamilelerin cildinde ciddi bir parlaklık ve güzellik göze çarpmaktadır. Hormonlar sayesinde yaşanan bu güzellik durumu psikolojiyi de olumlu yönde etkilemektedir. Bazı şanssız hamilelerde ise akne gibi can sıkıcı sorunlar yaşanabilir. Her iki durumda da cilt tipinize uygun bir bakım uygulamak, günde 2 defa temizlemek ve nemlendirmek rahatlamanızı sağlayacaktır. Kullandığınız nemlendiricilerin su bazlı olmasına ise özen göstermelisiniz.

Çatlaklar ve çizgiler

Bebeğinizin büyüdükçe artan çatlaklardan korkmayın. Bu çatlaklar bazen derinizin normal renginden farklı da olabilir. Ancak can sıkacak bir durum yoktur. Bebeğinizi doğurduktan en fazla 12 ay sonra düzenli spor ve nemlendirme yardımıyla onlardan tamamen kurtulabilirsiniz. Hamilelikte hedef kilonuzda kalmaya özen göstererek yok olmalarını garantileyebilirsiniz. Aksi takdirde kalıcı olmalarına davetiye çıkarmış olursunuz.

Cilt renginde değişmeler

Artan melanin maddesi sebebiyle hamilelikte cilt renginizde değişimler yaşanabilir. Yüzünüzde yama şeklinde koyuluklar da görülebilir. Bu pigment güneş altında kaldığınız süreyle doğru orantılı olarak artacağı için bu yamalar daha da koyu bir renge bürünebilir. Özellikle hamileliğiniz yaz aylarına denk geliyorsa yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanmak, güneş altında fazla kalmamaya özen göstermek gerekmektedir. Özellikle sabah 10.00 ve öğleden sonra 14.00 arasında güneşe çıkmamaya özen gösterin.

Daha büyük göğüs aylaları ve koyu renk uçlar

Göğüs uçlarının koyulaşması, meme aylası olarak bilinen halkaların büyümesi hamilelikte yaşanabilecek bir durumdur. Ayrıca meme aylası bölümünde minik kabarcıklar çıkması da normaldir. Bu kabarcıklar yağ üreten bezlerdir ve cildi bakterilerden koruyarak nemli kalmasını sağlar. Bazı kadınların göğüslerindeki damarlar da belirginleşebilmektedir.

Ayak büyümesi

Hamilelikte ayak numaranızın da büyüyebileceğini biliyor muydunuz? Gevşeyen ve genişleyen bağ dokular nedeniyle ayaklarınız kalıcı olarak büyüyebilir. Ayaklarda şişme ise hamilelik sonrasında ortadan kaybolacak bir durumdur. Hamilelikte rahat ayakkabılar tercih edilmesi bu nedenle büyük önem taşımaktadır. Hem omurganızın ve vücudunuzun sağlığı hem de rahatınız için konforlu ayakkabılar giymeye özen gösterin.

Bu haftanın aktivitesi

Hamilelikte parmaklarda şişme yaşanması çok normaldir. Geç olmadan yüzüklerinizi denemeyi unutmayın. Özellikle hiç çıkarmadığınız alyansınızın parmağınızı sıkıp sıkmadığına dikkat edin. Kadınların çoğu genellikle hamilelikte alyanslarını bir zincir yardımıyla boyunlarında taşımayı tercih etmektedir.

Haberin Devamı


Kaynak: Babycenter.com

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar