10.05.2022 - 10:52 | Son Güncellenme:
Hamileliğin birinci haftası aslında sizin aylık periyodunuzdur. Evet, yanlış duymadınız. Yumurta hücresi henüz döllenmemiş olsa da gebeliğin 40 haftası, son adet döneminizin ilk gününden itibaren sayılarak hesaplanır. Çünkü adet dönemi sonrasında döllenmemiş yumurta hücresinin yumurtalıklardan tam olarak ne zaman bırakıldığını hesaplamak mümkün değildir. Yumurta döllendikten sonra yaklaşık 38 hafta içerisinde doğum gerçekleşir. Ancak doktorlar ve doğum uzmanları zaman hesaplamasını son regl döneminizin ilk gününden itibaren hesaplar. Yani, henüz yumurtanız sperm tarafından döllenmemiştir.
Yumurtanız döllenmemiş ve resmen hamile olmanız da kendinize dikkat etmek ve vücudunuzu gebelik için hazırlamakla yükümlüsünüz. Regl bitiminde yumurtalıklardan bırakılacak olan yumurta hücresi 1-2 hafta içerisinde fallop tüplerinde kendini dölleyecek sperm hücresini bekleyecektir. Döllenme gerçekleştiği takdirde döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşmek için fallop tüplerinden bırakılacaktır.
Bu hafta alınması gereken vitaminler
Hamile kalmak üzere olan ve bunun için çabalayan kadınların özellikle vitamin ve folik asit yönünden zengin bir beslenme düzenini takip etmesi gerekmektedir. Günde 400 mikrogram folik asit alınmalıdır. Folik asit yeterli miktarda alınmadığı takdirde bebeğin beyin ve sinir sisteminde gelişim bozukluklarına neden olabilir.
Uzak durulması gereken durumlar ve alışkanlıklar
Hamilelik isteği içinde olan ve hamile kalma girişiminde bulunmuş kadınların alkol, sigara ve uyuşturucudan kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Bu maddeler doğumda komplikasyonlara, bebekte gelişim bozukluğu, solunum yolu problemi, düşük kiloluluk sorunu gibi sağlık problemlerine neden olabilir.
Bu dönem içerisinde reçeteli veya reçetesiz olarak alınan ilaçların da doktor kontrolünde bırakılması veya dozunun azaltılması gerekebilir. En ufak bir baş veya karın ağrısı için dahi ağrı kesici almaktan kaçınılmalıdır. Özellikle doktor kontrolü dışında alınan reçetesiz satılan ilaçlar fetüste gelişim bozukluğuna ve hatta düşüğe bile neden olabilir.
Psikolojik olarak kendinizi hazırlayın
Henüz pratikte hamile olmasanız bile bu fikre kendinizi alıştırmak çok önemlidir. Sadece fiziksel olarak hazırlanmanız sağlıklı bir hamilelik için yeterli olmayacaktır. Ruhen de hamile olduğunuz ve bir can taşıdığınız fikrine odaklanmanız gerekir. Bu dönemden itibaren bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyecek önerilere göz atabilir, düzenli katılacağınız bir spor salonuna yazılabilir veya hamilelik yogası derslerine gidebilirsiniz. Unutmayın; stresten uzak, sağlıklı, dikkatli ve gerektiğini yapan bir anne olursanız sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz için önünüzde hiçbir engel olmayacaktır.
Kaynak: Babycenter.com