09.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
FIRAT KARADENİZ / firat.karadeniz@milliyet.com.tr
Devlet televizyonu TRT’nin internet üzerinden (trtarsiv.com) izlenmeye açtığı arşivi yaklaşık bir haftadır herkesin dilinde. Kişiler, Zaman, Yer, Olay, Programlar, Diziler ve Özel Videolar kategorileri bulunan arşive dalanlar siyasetten müziğe, spordan dizilere birçok program ve videoyla zamanda yolculuk yapma imkanı buluyor. Herkesin tatlı bir merakla karıştırdığı arşivden en ilgi çekici programları derledik.
Ünlülerden şarkılar
1985’te yayın hayatına başlayan “Bir Cumartesi Gecesi” o yılların en eğlenceli programlarından biri olmuştu. Program ilk önce Mehmet Ali Erbil ve Cansu Akbel daha sonra ise Ayşe Egesoy’un sunuculuğuyla yayınlandı. O dönemin en ünlü isimlerini ağırlayan programda ünlü sanatçıların seslendirdiği şarkılar ve sanatçılarla yapılan röportajlar yer alıyordu. TRT Arşiv’de yer alan 25 bölümde Zeki Müren, Barış Manço, Erol Evgin gibi ünlü isimleri izleyebilirsiniz.
Cem Karaca sunuyor
Cem Karaca’nın sunduğu, 1993’te yayın hayatına başlayan “Raptiye” de nostalji tutkunlarına özledikleri eski zamanları yaşatacak programlardan biri. Arşivde dokuz bölüm var. Bu bölümlerde Cem Karaca’nın Ayşen Gruda, Üstün Asutay, Rıdvan Ege, İlhan Cavcav, Tanju Çolak gibi ünlü isimlerle yaptığı röportajları izleyebileceğiniz gibi Karaca’nın tanıttığı Sultanahmet, Bakırköy ya da Ankara gibi ilçe ve illerle ilgili de bilgi edinebiliyorsunuz. Programlar 40 dakika. Tek bir tanesini izlemek size yetmeyecektir; uyarmayı görev biliriz.
Nostalji tutkunlarına
Tekrar yayınlanan futbol maçlarını bile izlerken heyecanlananlara TRT Arşiv’de izleyerek kolay kolay bitiremeyecekleri bir bölüm de var. 1966 Dünya Kupası maçlarından basketbol karşılaşmalarına, lig özetlerinden özel maçlara kadar birçok videonun yer aldığu bölüm sporun unutulmaz anlarını tekrar tekrar izlemek isteyenlere göre. TRT Arşiv’in spor bölümünde taraftarlarla yapılan röportajları da bulabilirsiniz.
Muhteşem üçlü
Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur’un (MFÖ) 1994’te yapmaya başladıkları program üçlünün şarkıları kadar ağırladıkları konuklar vesilesiyle de izlemeye değer. İlk bölümünde MFÖ, Yıldırım Aktuna ve Beyhan Murphy’i ağırlıyor. İkinci bölümde ise Bülent Ecevit ve Yekta Kara’yı...
Haydi yatağa
Adile Naşit ile hafızalara kazınsa da programı sunan ilk isim Ergün Uçucu’ydu. 1970’li yılların sonunda ve 1980’li yılların başında doğan çocuklar ise Naşit’in “kuzucuklarım” sözünü hiç unutmadı. Masallar ve çizgi filmlerin de yer aldığı programın sonunda herkesin en büyük merakı Naşit’in hangi isimleri söyleyeceğiydi. Çünkü Adile Naşit programı kapatırken birkaç isim sayar ve çocuklara uyku saatlerinin geldiğini söylerdi.
Unutulmaz ikili
Zeki Alasya ve Metin Akpınar hayranlarına ilaç gibi gelecek bir program. Muhteşem ikilinin skeçlerinden oluşan program 1990’lı yılların başında yayınlanmaya başlamıştı. Selim Atakan’ın bestelediği jenerik müziğiyle de hafızalara kazınan yapımın 15 bölümünü TRT Arşivi üzerinden izleyebilirsiniz. Bölümler 35 dakika. Maraton yapmak için ideal.
En keyifli yılbaşı
Tek kanallı yıllarda en büyük yılbaşı eğlencesi ailece TV karşısına kurulup TRT’nin özel programlarını izlemekti belki de... Özel kanalların henüz kurulmadığı yıllarda en ünlü sanaçılar da doğal olarak aynı ekranda buluşurdu. TRT Arşiv’de bu özel programlara da ulaşmak mümkün. Size 1980’e girdiğimiz gece için hazırlanan programın kadrosunu sayalım: Erol Evgin, Sezen Aksu, İlhan İrem, Mustafa Sağyaşar, Nil Burak, Yaşar Özel, Selma Güneri, Seçil Heper ve Lale Belkıs.
İlk sitcom
1974’te yayınlanmaya başlayan “Kaynanalar”, Türkiye’de sitcom’un ilk örneklerinden biriydi. Anadolu’dan İstanbul’a göç eden bir ailenin İstanbul’daki yaşama uyum sağlama çabasını anlatan yapım o yıllarda büyük ilgi gördü. Daha sonra özel televizyonlar tarafından da yeniden çekilen dizinin TRT versiyonunda Tekin Akmansoy Nuri Kantar’ı, Leman Çıdamlı’da Nuriye Kantar’ı canlandırdı.
En zor yarışmalardan biri
Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu programlarından biri. 1990’lı yılların başında Serap Ezgü’nün sunduğu program yarışmacıların matematik ve Türkçe bilgilerini sınar, ödüller verirdi. Yarışmacılara kelime bölümünde sekiz harf verilir ve bir joker harfi kullanarak kelime türetmeleri istenirdi. İşlem bölümünde ise altı tane rakamla dört işlem kullanılarak hedef sayıya ulaşılması istenirdi. TV tarihinin en zor yarışmalarından biri olarak anabiliriz.
Efsane dizi
Halid Ziya Uşaklıgil’in eserinden uyarlanan “Aşk-ı Memnu”, TRT’de yayınlanan ikinci Türk televizyon dizisi oldu. 33’er dakikalık altı bölümden oluşan diziyi yöneten isim ise ünlü yönetmen Halit Refiğ’di. Müjde Ar’ı Bihter rolünde izlediğimiz dizide Behlül’ü Salih Güney, Firdevs’i Neriman Köksal, Adnan’ı Şükran Güngör canlandırdı.