05.03.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:
SEYHAN AKINCI - seyhan.akinci@milliyet.com.tr / Kolektif komün ihtiyacı hissiyatı ile doğan ve dört senedir varlığını sürdüren Local Makers; kadın odaklı sürdürülebilir, atıksız yaşam, bilinçli tüketim konularını da sahiplenen bir çatı platform. Local Makers Dayanışma Ağı ise tam da herkesin yaşanan depremler sonrası bir işin ucundan tutma, bir yarayı sarma hâlinin en işlevsel örneklerinden biri olarak hayata geçti. Eylül Görmüş’ün Local Makers’ın kurucusu Yağmur Çoban’ı arayıp afet bölgesindeki yerel üreticiler için gelen yardım çağrılarına yönelik bir site tasarlama fikrini iletmesi sonrası ortaya çıkan Local Makers Dayanışma Ağı ile ilgili olarak Yağmur Çoban, “Deprem bölgesindeki lokal üreticilerin üretim, satış, dağıtım aşamalarında yaşadığı tüm insanî ve ekonomik engeller için birlikte bir adım atma arzusu ile Local Makers Dayanışma Ağı’nı oluşturduk. 10 ilde yıkıcı etkileri olan deprem felaketinin ardından bölgedeki lokal üreticilerin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmek için bir adım atmak istedik. Herkes gibi doğru zamanı beklerken bahcemdenincir adlı kullanıcının paylaşımı ile hayata tutunmaya çalışan üreticiler için can suyu olma vaktinin ‘şimdi’ olduğunu fark ettik” sözleriyle anlatıyor yola çıkış hikâyesini.
Ağır bir bilanço mevcut
İşe ilk olarak 16 Şubat’ta başlattıkları destek çağrısı ile deprem bölgelerindeki lokal ve butik üreticilerle ilgili bilgileri toplayarak başlamışlar. “Bu destek çağrısı ile temellerini attığımız dayanışma ağının bir ‘alışveriş platformu’ olmanın ötesinde bölgedeki üreticilerin ihtiyaçlarına dair bilgi toplamayı hedeflediğini belirtmek isteriz. Bölgede ekonomik faaliyetlerine devam edebilen üreticilerin yanı sıra; evi, işyeri, deposu yıkılmış ağır bir bilanço ile karşı karşıya olan üreticiler de mevcut” diyor Çoban.
Bölgedeki üreticilere yardım etmek isteyen herkesin faydalanabileceği açık kaynaklı web sitesinde şu an 26 farklı kategoride üretim yapan 227 işletme yer alıyor. Çoban, ”Burada deprem bölgesinde yer alan üreticilerin kategori bazlı detaylarına online satış kanallarına ve sosyal medya iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Manuel toplanılan bilgiler ile ilk fazını yayına aldığımız dayanışma ağı, gelinen noktada yerel üreticilerin kendilerinin sistem girişi yapabilmelerine imkân sağlıyor. Ek olarak bu süreçte fark ettik ki daha hızlı dayanışma sağlanacak durumlar oluşuyor üreticiler için. Deprem bölgesinde yer alan üreticilerin ve hızlı bir şekilde satılması gereken ürünleri / mahsulleri var ise; bir form doldurmalarını rica ediyoruz. Bu çağrılar depolama yapılması mümkün olmayan ve kısa sürede bozulabileceği için toptan olarak hızlıca satışının yapılmasını gerektiren sebepler barındıran ürünler için oluşturulmaktadır. Bu çağrıları oluştururken, teyit ettikten sonra dayanisma.localmakers.com.tr’de yayınlıyoruz ve @localmakers.tr Instagram hesabımızda daha çok kişiye ulaşabilmesi için tüm iletişim gücümüzü kullanıyoruz” diye anlatıyor.
Bölgenin kalkınması için uzun soluklu katkıların ise önemi ortada. Yağmur Çoban bu gerçeği şu sözlerle ifade ediyor: “Yerel üreticiler odağında bir platform olarak, üzerimize düşecek her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Bölgedeki yerel üreticilerin kalkınması ve üretmeye devam etmesi için elimizden gelebilecek her proje üzerine eğiliyoruz. Çünkü biliyoruz ki; ‘Yerel kalkınırsa, değer katlanır.’”
“Alışılmış bir satın alma süreci yok”
“Bölgede hâlâ insanî ihtiyaçlar sağlanmış durumda değil” diyor Çoban ve ekliyor, “Bölgedeki üreticiler için daha kapsamlı projeler şart. Afet bölgesi olduğu için ‘alışılmış bir satın alma’ süreci oluşmuyor haliyle. Bazı bölgelerde hâlâ kargo şirketleri çalışamıyor, firmalar paketleme malzemelerine günlük pratiklerindeki kolaylıkla ulaşamıyor, telefonların çekmediği bölgeler hâlâ mevcut… Destek olmak için alım yapmak isteyenler bu durumlara hassasiyet göstermeli.”