28.04.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Teknolojinin sağladığı imkanlarla artık kaza yaraları olan kişiler de saç ekimi operasyonu olabiliyor. Tabi prosedür aynı olsa da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Smile Hair Clinic uzman doktorlarından Dr. Gökay Bilgin travmalı alana saç ekimi, uygulanması, bakımı gibi konularda bilgi paylaştı...
*Ne tür yaralanmalarda saç ekimi mümkün olabilir?
Travmatik yaralanmalar, özellikle kafa travması sonrasında oluşan skarlar veya doku hasarı nedeniyle saç kaybına yol açabilir. Keza yanıkların neden olduğu doku hasarı da, saç köklerinin ölmesine veya saç kaybına yol açabilir. Bu tür durumlarda, saç ekimi skarlı bölgelerde saçları geri kazanmaya yardımcı olabilir. Bir de bazı cerrahi işlemler, özellikle kafa derisi veya yüz bölgesinde yapılan işlemler, saç köklerine zarar verebilir ve saç kaybına neden olabilir. Bu durumlarda cerrahi müdahale sonrası oluşan saçsız alanları doldurmak için saç ekimi yapılabilir.
Donör bölgede doku kaybı olmamalı
*Ekimin yapılabilmesi için saç derisinin ne durumda olması gerekir?
Saç ekimi yapılacak olan bölgede dokuların yaşıyor olması gerekir. Açık yara bulunmaması ve özellikle yanık durumlarında derinin tamamen iyileşmiş olması önemli. Detaylı bir muayene yapılmalıdır. Ayrıca bölgenin yaşanan travmaya bağlı olarak enfeksiyon veya kanama riski taşımaması da dikkat edilecek önemli unsurlardan. Alım yapılacak alan olan donör bölgede yani ense kısmında ise saç ve doku kaybı olmamalı. Sağlıklı bir sonuç için donör alanı da sağlıklı ve yeterli olmalı. Bazı vakalarda sakal ve ve göğüsten de alım yapılabiliyor fakat adayın bu işleme uygun olması gerekir.
*Travmalı alana yapılan saç ekimi prosedürünün farkı var mı?
Prosedür olarak fark yok, operasyon aşamaları aynı. Fakat her aşamada daha dikkatli ve titiz davranmak önemli. Travmatik bir alana saç ekimi yapılırken, alıcı alanın hazırlanması daha özenle yapılabilir. Skarlı alanlar, normal dokuya göre daha zor şekillendirilebilir olabilir, bu nedenle cerrahın ekim için daha dikkatli olması gerekebilir. Skarlı bölgelerde doku zaten hasar görmüş olduğundan, nakledilen saç foliküllerinin sağlam ve iyileşmeye elverişli olması önemlidir.
*Hangi yöntemler uygulanabilir?
Travmalı bölgelere saç ekimi yapılması gerektiğinde, birkaç farklı teknik kullanılabilir. Ancak travmalı bölgelere saç ekimi yapmadan önce, travmanın ne tür bir etki yarattığını ve saç dökülmesinin nedenini belirlemek önemlidir. Çünkü travma sonucu oluşan saçsız alanlar farklı nedenlere dayanabilir; örneğin, mekanik bir travma sonucu oluşmuş olabilir veya saç dökülmesiyle ilişkili olabilir. FUE tekniği, saç foliküllerini tek tek alarak ve ekim yaparak çalışır.
*Travmalı alana ekilen saçların yeniden dökülmesi söz konusu mu?
Eğer saç ekimi işlemi uygun ve doğru şekilde yapılmışsa yeniden dökülme genellikle yaşanmaz. Saç ekimi, sağlıklı saç foliküllerinin alınıp travmalı bölgeye ekilmesini içerir. Bu foliküller, genellikle saç dökülmesine neden olan hormonal etkilerden etkilenmeyen daha dayanıklı saç kökleridir. Şok dökülme sürecinden sonra saçlar kalıcı olarak uzamaya başlar. Nadir de olsa operasyon sonrası yetersiz bakım, enfeksiyon ve komplikasyonlar ya da yanlış teknik veya uygulama gibi sebeplerden saç dökülmeleri yaşanabiliyor. Ancak saç ekimi genellikle kalıcı sonuçlar sağlar ve ekilen saçların dökülmesi ender bir durumdur. Dökülme görülürse herhangi bir ürün kullanmadan veya uygulama yaptırmadan doktora başvurulmalıdır.
İyileşme sürecinin parçasıdır
*Şok dökülme nedir?
Ekim işlemi sırasında saçlı deriye uygulanan travma sonucu oluşan geçici saç dökülmesini ifade eder. İlk 2 ay içinde görülebilir. Şok kaybı tipik olarak alıcı bölgede veya donör bölgede, bazen her ikisinde birden meydana gelir. Şok kaybı hastalar için üzücü olsa da bu iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Durumun geçici olduğunu ve saçın işlemden birkaç ay içinde yeniden çıktığını unutmamak gerekir.
*Psikolojik yönden etkileri neler?
Kaza ya da yaralanma sonucu oluşan skarlı alanlar hastalarda özgüven eksikliğine ve içe kapanmaya neden oluyor. Saç ekimi sonrası sosyal ortamlarda daha rahat hissetmeye ve sosyal etkileşiminde artışa yardımcı oluyor. Ayrıca saç ekimi sonrasında, kişi saçlarının daha iyi görünmesini sağlamak için daha fazla özen gösterecektir. Bu, sağlıklı yaşam tarzı ve bakım alışkanlıklarının gelişmesine katkıda bulunabilir.
Operasyon sonrası süreç
Yaralanma sonrası saç ekiminde de süreç standart süreçle aynıdır. Ekim yapılan bölgenin iyi korunması çok önemlidir. İlk 15 gün uyku pozisyonuna dikkat edilmeli, işlem yapılan bölgenin yastıkla direkt temasını önlemek için boyun yastığı kullanılmalıdır. Yine ilk 15 dün yıkama yapılmalı, bu süre sonunda yıkama ile kabuk dökümü gerçekleştirilmelidir. Bölgenin yeni bir travmaya maruz kalmaması için dikkatli olunmalıdır. Direkt güneş ışığından korunmalı, alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı ve bakım talimatlarına uyulmalıdır.