PazarVitrektomi ile görme kayıpları önlenebiliyor

Vitrektomi ile görme kayıpları önlenebiliyor

14.07.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Retina dekolmanı denilen, gözün sinir tabakasının alttaki sinir içermeyen tabakadan ayrılması durumunda vitrektomi ameliyatı yapılabilir. Aksi taktirde körlük gelişebilir.

Vitrektomi ile görme kayıpları önlenebiliyor

DİDEM SEYMEN- Vitrektomi, gözün arka tabakasını oluşturan vitreus jeli ve retina bölgesinin ameliyatlarını kapsamaktadır.  Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sait Alim, birçok retina hastalığını tedavi edilebildiği ve körlüklerin önüne geçilebildiği vitrektomi tedavisi hakkında bilgi verdi…

Haberin Devamı

*Diyabet hastalığı (şeker hastalığı) olanlarda ister tip 1 olsun isterse tip 2 olsun gözüne arka tabakaları retina ve vitreus jeli etkilenebilmektedir. Şeker hastalığı süresi ne kadar fazla olursa etkilenme de aynı oranda artar. Dolayısıyla da şeker hastalarının düzenli göz kontrollerini yaptırmaları önem arz etmektedir. Şeker hastalarında insülin kullananlar 6 ayda bir oral anti-diyabetik ilaç kullananlarda ise senelik göz kontrolü önermekteyiz.

Retina damarlarında kanamalar olabilir

*Şeker hastalarının zamanında kontrolleri yapılmaz ve gereken tedavi yapılmaz ise, hastalık ilerlemekte diyabetik retinopati dediğimiz tablo gelişmektedir. Diyabetik retinopati retina damarlarının ve vitreus jelinin etkilenmesi durumudur.

Haberin Devamı

*İleri evrelerde retina damarlarında kanamalar olmaktadır. Kanamalar retina üzerinde olabildiği gibi retina altında da olabilmektedir. İşte bu kanamaların tedavisi genellikle de vitrektomi ameliyatı ile yapılabilmektedir.

*Kanamalar zamanında tedavi edilmezse retina üzerinde ve vitreus jelinde istenmeyen zarlar oluşmakta ve retina üzerinde çekintiye neden olmaktadır. Bu çekintiler zamanında tedavi edilmezse retinada çekintiye yol açarak retina dekolmanına yol açmaktadır. Retina dekolmanı oluştuğu zaman hastanın görmesi son derece azalmaktadır ve bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer zamanında gereken tedavi yapılmazsa körlükle sonuçlanabilmektedir.

Delikler çarpık görmeye neden oluyor

*Yine farklı nedenlere bağlı görme noktası (maküla) üzerinde epiretinal membran dediğimiz hastalık oluşabilmektedir. Epiretinal membran retina ve görme noktası üzerini kaplayan zarın adıdır. Bu zar zamanla ilerlemekte ve hastalarda görme azalması, çarpık ve yamuk görmeye sebep olmaktadır. Bu zarın tedavisi de vitrektomi ameliyatı ile mümkün olabilmektedir. Zarın çok fazla kalınlaşmadan zamanında vitrektomi ameliyatı ile tedavisi gerekmektedir. Yoksa zarda kalınlaşma ve görmede son derece azalma yapabilmektedir.

*Ayrıca görme noktasında çeşitli nedenlere bağlı delik (maküla deliği) oluşabilmektedir. Görmede azalma, kırık ve çarpık görmeye yol açmaktadır. Bu maküla deliği tedavisi de vitrektomi ile yapılabilmektedir. Erken dönemde maküla deliği tedavisi önem arz etmektedir. Ne kadar erken tedavi edilirse başarı şansı da o oranda yüksek olmaktadır. Maküla deliği zamanında tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilmektedir.

Haberin Devamı

* Vitrektomi ameliyatı hastanın durumuna göre genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Vitrektomi ameliyatı genellikle dikiş gerektirmeyen ameliyattır. Vitrektomi öncesinde hastanın ek hastalığı varlığı ve kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.

Kan sulandırıcıyı kesmeye gerek kalmıyor

*Diyabet ve hipertansiyonu olan hastaların öncelikli olarak diyabet ve hipertansiyon regülasyonu gerekmektedir. Hastaların kullandığı ilaçlar da önem arz etmektedir. Son dönemlerde teknolojinin gelişmesi ile de genellikle kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi zorunlu olmamaktadır.

*Vitrektomi ameliyatında girişler gözün damarsız bölge olan pars plana denilen düz bölgeden yapılır.

Haberin Devamı

*Vitrektomi ameliyatı ile gözün arka tarafını dolduran vitreus jeli boşaltılmakta ve gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra hastalığın durumuna göre vitreus boşluğu gaz, silikon yağı, hava veya sıvı ile doldurup bırakılır. Ameliyat sonrası eğer göz içerisine gaz bırakılmışsa, gaz çekilene kadar hastalar uçakla seyahat etmemelidir. Bu gazlar genellikle iki hafta sonra gözden çekilmektedir. Gaz çekildikten sonra vitreus boşluğu aköz sıvısı ile dolmaktadır.

Yabancı cisimler gözde toksik etki oluşturabiliyor

Göz travmasına bağlı olarak retina ve vitreusta kanama ve retinada yırtıklar oluşabilir. Ayrıca göz travmasına bağlı olarak göz içerisine metalik yabancı cisimler girebilir. Bu metalik yabancı cisimler retina tabakası ve göz için toksik etki yapabilir. Bu metalik yabancı cisimler zamanda vitrektomi ameliyatı ile tedavi edilebilir.

Yine travmaya bağlı göz içerisinde oluşmuş olan kanamalar ve retinada oluşmuş olan yırtıkları da vitrektomi ile tedavi edilebilir. Metalik yabancı cisimler ve oluşmuş olan retinal yırtıklar zamanında tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilir.