PazarVeganlığın festival hali

Veganlığın festival hali

29.05.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Didim’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Vegan Festivali, veganlığın tüm boyutlarıyla 7’den 70’e deneyimlendiği bir şenlik havasında geçti.

Veganlığın festival hali

Ceyda Ulukaya - ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr /  Dünyada yaklaşık 80 milyon, Türkiye’de ise 100 bini aşkın kişi hayvansal kökenli gıda ve ürün tüketmeyi reddeden vegan yaşam biçimini tercih ediyor. Veganların sayısı arttıkça, yalnızca yeme-içme sektöründe değil, kozmetikten modaya hemen her alanda bitkisel bazlı alternatiflerin sayısı artıyor; veganlık etik, çevresel ve sağlıklı yaşam etrafında yükselen bir farkındalığı beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Aydın’ın Didim ilçesinde, tarihi Apollon Tapınağı’nın çevresinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Vegan Festivali (VegFest) tam da bu farkındalığın bir sonucu. Geçtiğimiz hafta Didim Belediyesi tarafından düzenlenen üç günlük festival, içli köfteden dönere, tatlıdan dondurmaya yüzlerce vegan ürünün yanı sıra Ege mutfağının olmazsa olmazı zeytinyağlıların ve doğal ürünlerin tanıtıldığı, vegan şeflerin yaratıcı lezzetleriyle yarıştığı bir şenlik olarak gerçekleşti. Festival kapsamında, sağlıklı yaşam ve hayvan hakları odaklı söyleşi ve atölyelerin yanı sıra Ceylan Ertem, Atilla Volga’nın da aralarında olduğu vegan sanatçıların konserleri, sergi ve çocuklara yönelik etkinlikler de yer aldı.

Vegan kızlarının itici gücüyle

Haberin Devamı

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Türkiye’de bir ilk olan VegFest’i düzenleme fikrinin vegan olan kızlarının itici gücüyle hayata geçtiğini anlatıyor: “Tabii aynı zamanda hayvansever bir aileyiz. Evde 6 kedi, 3 köpeğimiz var. Beslenme boyutuyla baktığımızda Ege’de zaten Akdeniz tipi beslenme hakim. Vegan dostlarımıza da danışarak böyle bir festival hayata geçirmeyi istedik. Yıllar içinde ilginin de arttığına tanık olduk. Bu yılki festivali 240 bini aşkın katılımcı ziyaret etti. Bir sonraki aşamada VegFest’in İstanbul ayağını organize etmeyi istiyoruz.”

Didim aynı zamanda dünyada Barcelona’dan sonra ikinci “Vegan Dostu Kent”. İlçede fayton kullanımına son veren, kendi organizasyonlarında havai fişek kullanmayan, canlı hayvan satışını yasaklayan belediye, aynı zamanda korumakla yükümlü olduğu hayvanları denek olarak laboratuvarlara  göndermeyeceğine yönelik karar çıkararak Türkiye’nin ilk deneysiz belediyesi oldu.

“Kadın sağlığında çığır açtı”

VegFest’te Bitkisel Beslenme ve Kadın Sağlığı başlıklı bir söyleşi düzenleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İlter Yenidede, bitkisel bazlı beslenen kadınların artmasıyla bu alandaki tıbbi literatürün de zenginleştiğini anlattı: “Bitkisel beslenmeyi seçen kadınların kanser, hipertansiyon, bunama, şeker hastalığı, inme, kalp krizi, romatizmal hastalıklar gibi ölümcül veya sakat bırakan ve erken ölümlerin en sık sebebi olan bu ve benzeri hastalıklara yakalanma riskinin azaldığının bilimsel çalışmalarla gösterilmesi adeta kadın sağlığında bir çığır açtı. Meme kanseri başta olmak üzere toplumda sıklığı hızla artan kanserin, başta süt ürünleri olmak üzere hayvansal ürün kullanımını nedeniyle riskinin arttığı gösterildi. Diyabet gibi aslında sadece şeker tüketimi nedeniyle ortaya çıktığı düşünülen bir hastalığın aslında düşük yağlı bitkisel beslenme ile geri çevrilebileceği yine bilimsel çalışmalar ile kanıtlandı.”