Pazar“Uzaya çıkmak bir meslek hâline gelmeli”

“Uzaya çıkmak bir meslek hâline gelmeli”

21.01.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde aralarında uzaya gidecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı da taşıyan Ax-3’ün fırlatılışını yerinden takip eden isimler arasında uzun yıllardır NASA’da çalışan ve bundan sonraki çalışmalarını kesin dönüş yaptığı Türkiye’de sürdürecek olan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız da vardı.

“Uzaya çıkmak bir meslek hâline gelmeli”

Seyhan Akıncı - Yıldız, fırlatılış esnasında yaşananları şu sözlerle anlattı: “Çok uzun yıllardır bir Türk astronotun uzaya gitmesini bekliyorduk. Ben de bir gün gitmeyi çok isterim. 10’uncu olmuşum 100’üncü olmuşum problem değil. Yıllardır uzay çalışmaları yapan biri olarak Dünya’ya uzaydan bakmayı isteyenlerden biriyim. Bu kapının açıldığını görmek beni inanılmaz heyecanlandırdı ve çok mutlu etti. Türkiye’den gelen insanlarla birlikte fırlatılışı izledik. Fırlatmaya dakikalar kala hep beraber İstiklal Marşı’nı söyledik. O esnada hepimiz titriyorduk çünkü ilk Türk astronot uzaya çıkacaktı. Oradaki küçük çocukların ellerinde Türk bayraklarıyla fırlatmayı heyecanla takip edişlerini gördüm. Aileleri o çocuklara bu tarihi anı aktardılar. Onlara da gelecekte uzayla ilgili çalışmalar yapma fikrini aşıladılar. Onlar için çok önemli bir an oldu. Özellikle gençlerin uzay konusuna yönelmesi ve çalışması için çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Uzayda bir Türk astronotun oluşunun uzaya gitmek ya da uzay çalışmaları yapmayı hayal eden gençler için anlamı ile ilgili Dr. Yıldız, “Uzayla ilgili çalışmaları devletin desteklediğini bilmek ve bir ulusal program hâline geldiğini görmek insanlarda güven uyandıracaktır. Uzay Ajansı’ndan daha da büyük beklentilerim var. Örneğin bir Türk astronotun sadece bir defa değil düzenli, bir program hâlinde uzaya gitmesi, araştırmalar yapması gibi. Düşünsenize bugün Alper Gezeravcı, Türkiye’deki hocaların hazırladığı 13 deneyi uzayda yapacak. O deneyler yapıldıktan ve sonuçları geldikten sonra bunlar makaleler hâlinde yayımlanacak ve Türkiye’de benzer deneyler yapmak isteyen daha fazla öğretim üyesi ortaya çıkacak. Onların araştırma yapma isteğine devlet de kayıtsız kalmayacak, kalmamalı. Umuyorum ki Alper Gezeravcı tek başına kalmaz, bu devamlı hâle gelir” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Uzay multidisipliner bir alan

Uzayın multidisipliner bir alan olduğunun altını çizen Dr. Yıldız, “Uzay çok disiplinli bir alan. Bundan dolayı birçok bölümden mezun olduktan sonra kendi alanınızı uzayla ilişkilendirirseniz uzayla ilgili iş yapabilirsiniz. İlla ki Uzay Mühendisliği Bölümü bitireceğim ve uzayla ilgili çalışacağım diye bir şey yok. Herhangi bir mühendislik bölümünü bitirip kendinizi uzayla ilişkilendirebilirseniz süper olur” ifadelerini kullandı. 

Dr. Yıldız, Dünya’ya döndükten sonra Türkiye’de okulları dolaşacak olan Alper Gezeravcı’nın misyonun bununla sınırlı kalmaması gerketiğini şu sözlerle ifade etti: “Amerika’daki astronotların da Dünya’ya döndükten sonra hem yeniden uzaya çıkmak için kendilerini hazır tutma hem de halka uzay bilgisini aşılama gibi bir görevleri var. Uzaya çıkanların deneyimleri çocuklar için bilim ve uzay konusunda bir motivasyon sağlıyor. Bundan sonra Alper Gezeravcı’nın sadece okulları dolaşan biri olmaması gerekiyor. İleride uzayla ilgili yeni bir çalışma ortaya çıktığında Alper Gezeravcı’nın yeniden uzaya gidebilecek pozisyonda olması gerekiyor. Aynı hazırlığın devam etmesi gerekiyor. Uzaya çıkmak bir meslek hâline gelmeli. Meslek olduğu için de bir daha uzaya çıkıp deney yapılması gerektiğinde yeniden çıkabilmeli.”