20.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
FIRAT KARADENİZfirat.karadeniz@milliyet.com.tr
Geçtiğimiz haftanın perşembe akşamı “cinsel istismar düzenlemesi” olarak anılan yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Tartışmanın bir tarafında tasarının tecavüze af getirdiğini savunanlar, diğer tarafında ise tasarının 3 bin kişinin mağduriyetini gidermek için hazırlandığını öne sürenler vardı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Başbakan Binali Yıldırım tasarının mağduriyet gidermek için hazırlandığını, geçmişe dönük olarak işleyeceğini ve tecavüze af getirmediğini savunan açıklamalar da yaptı. Gerilim yaratan tasarının salı günü TBMM’ye gelmesi ve bu tartışmaların bir sonuca bağlanması bekleniyor.
Anayasa Mahkemesi uygun buldu ama...
Türkiye cinsel istismar tartışmalarıyla ilk kez karşılaşmıyor. Bu tartışmaların en bilinen örneği Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 438. maddesi üzerinden yaşanmıştı. Kamuoyunda “N.T. Olayı” olarak bilinen olaydan sonra büyük tartışmalar ortaya çıkmış ve 21 Kasım 1990’da ANAP ve SHP’nin çalışmalarıyla seks işçilerine tecavüzde 2/3 oranında ceza indirimi öngören TCK’nın 438. maddesi kaldırılmıştı.
Türkiye’deki kadın hareketinin en önemli başarılarından biri olan bu olayı hem yıldönümünün yaklaşması hem de güncel tartışmalara ışık tutması açısından hatırlamakta fayda var: 1986 yılında N.T. dört kişi tarafından kaçırılarak tecavüze uğrar. N.T.’nin seks işçisi olarak çalıştığı iddiası üzerine tecavüzcülerin cezasında 2/3 oranında indirim uygulanır. Karar daha sonra Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Anayasa’nın 10., 12., 17. ve 19. maddelerinin birinci fıkraları, hukukun temel ilkeleri ile adalet duygusuna aykırı olduğu ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi’ne taşınır. Fakat mahkeme heyeti TCK’nın 438. maddesinin Anayasa’nın belirtilen hükümlerine aykırı olmadığına oy çokluğuyla karar verir.
Kıyamet de, haklı olarak, bu karardan sonra kopar. Kadın örgütleri, hukukçular, insan hakları dernekleri ve seks işçilerine muhafazakar olarak bilinen milletvekilleri de katılır. Kadınlar TCK’nın 438. maddesine karşı birleşmeye ve direnmeye çağrılır, Karaköy’de genelevlerin bulunduğu Zürafa Sokak’ta basın açıklamaları yapılır ve yürüyüşler düzenlenir... Haklı isyanın ardından SHP ve ANAP 438. maddenin kaldırılması için bir önerge hazırlar ve 21 Kasım 1990’da bu madde kaldırılır.
438. maddenin kaldırılmasının ardından Türk aile yapısı çeşitli sempozyumlarda tartışmaya açıldı. Hatta dönemin Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in önerisiyle Aile Danışma ve Araştırma Merkezleri kuruldu. Sinemaya uyarlandı, Bubikoğlu oynadı
1986’da meydana gelen ve dört yıllık bir sürede TCK’da değişiklikle sonuçlanan N.T. Olayı, 438. maddenin kaldırıldığı 1990 yılında sinemaya da uyarlandı. Senaryosunu Ümit Efekan ile Erdoğan Tünaş’ın yazdığı, Ümit Efekan tarafından yönetilen “Madde 438” adlı filmin başrolünde Gülşen Bubikoğlu vardı. Şubat 1991’de vizyona giren film parmak bastığı olay nedeniyle ilgi gördü. Filmde Bubikoğlu ile rol alan isimler arasında Berhan Şimşek, Nedim Doğan, Mehtap Anıl ve Hakan Ural da vardı.