17.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
FIRAT KARADENİZ
Uzun yıllardır müzik piyasasında olan İskender Paydaş, 2012’de çıkardığı “Zamansız Şarkılar”ın ardından şimdi de bu albümün ikincisiyle karşımızda. “Zamansız Şarkılar II”nin çıkmasına sayılı günler kaldı ama Paydaş’ın Tarkan’la birlikte icra ettiği “Hop De” şarkısının klibi televizyonlarda... Paydaş ile Maçka’daki stüdyosunda buluştuk ve yeni albümünü konuştuk. Laf lafı açtı. Nasıl hit şarkı yazılacağını, hangi müzisyenin nasıl çalıştığını da öğrendik.
İlk “Zamansız Şarkılar” albümü yayınlanalı iki seneden fazla oldu. Nasıl geçirdiniz bu zamanı?
İlk albümün ardından oğlum Ömer Alef dünyaya geldi. Bodrum’a yerleşme kararı aldık. Çok yoğun bir müzik hayatı ve sahne dönemi de oldu. “Zamansız Şarkılar II”yi ilkini takip eden yıl içinde çıkarmayı düşünüyordum. Baktım olmuyor, altı ay önce sahne çalışmalarına ara verip albüme yoğunlaştım.
“David Bowie ile çalışacaktım”
Kafanızda şekillenmişti ama anladığım kadarıyla.
Büyük bir bölümü tamamlanmıştı. Zaten bazı şarkılar ilk albüm zamanında kaydedilmişti. Onlar bu albüme taşındı. Sona yaklaşırken güzel gelişmeler de oldu. Sıla ve Tarkan bize katıldı.
Albümde yer alacak isimlere nasıl karar veriyorsunuz?
İlk albümde önce şarkıları seçip sonra onlara uygun solistleri düşündüm. Bu albüm içinse yine bazı şarkılara göre solist buldum ama Tarkan ve Sıla’yla yeni şarkılar yaptık.
Peki bunların dışında soliste uygun şarkı yazdığınız da oluyor mu?
Evet, oluyor. “Yetmez” soliste uygun bir şarkıydı. “Yetmez”i ben rüyamda görmüştüm. Rüyamda Atiye söylüyordu. Atiye’ye şarkıdan bahsettim. Böylece soliste uygun şarkı da yapılmış oldu.
Kafanızda her an müzik olduğu için mi şarkılar rüyalarınıza giriyor acaba?
Rüyalarımda müzikaller görürüm ben. Onlardan bazıları da akılda kalıyor. Bu aklımda kalanları da gerçekleştirmeye çalışıyorum. “Yetmez” onlardan biri.
Birçok önemli isimle çalıştınız. Peki isteyip de çalışma fırsatı yakalayamadığınız isimler oldu mu?
Türkiye’de hemen hemen herkesle çalıştım. Yurt dışından birkaç isim var çalışmayı arzuladığım. Robert Plant bunlardan biri. Bir ara ufak da olsa David Bowie ile çalışma ihtimali çıkmıştı. Fakat olmadı. Bir de Yunanistan’dan Antonis Remos var.
Peki birlikte çalıştığınız müzisyenlerden hangileriyle rahat ediyorsunuz? Mesela Tarkan titiz midir? En hızlı kim bitirir işlerini?
Tarkan gerçekten çok titiz. Her şeye beraber karar veririz. İşine sahip çıkar. Sıla çok kafalı bir kız. Çok da hızlıdır. Biz daha şarkıları bitirmeden o işini bitirip “Hani sıradaki nerede?” diyordu. Nazan Öncel ile çok fazla yan yana gelmiyoruz. O evinde durur, ben stüdyoda... İnternetten iletişim kurarız. Atiye de sürekli enteresan fikirler bulur.
“Şarkı yaparken kendimi kasabın, şoförün yerine koyuyorum”
Dinleyicinin nelerden hoşlanacağı yaratım sürecinde aklınıza geliyor mu?
Kesinlikle geliyor. Çünkü müzik yapmak üç aşamalı bir süreç: Şarkıyı yaparsınız, aktarırsınız ve karşı taraf bunu alır. Dinleyici anlamazsa bu süreç tamamlanmamış oluyor. Bu nedenle şarkıyı yaparken kendimi diskoda dans eden bir adamın, taksideki şoförün ya da müzik dinleyen kasabın yerine koyuyorum. Hit şarkının sırrı da empati kurabilmektir.
Bir röportajınızda “Türk müziğinin en büyük sorunu müzik kanalları ve radyolardır” demişsiniz. Bu düşünceniz değişti mi?
Aslında hâlâ aynı görüşteyim. Herkes alternatif müziklere yer vermek zorunda değil. Fakat herkesin tarzı aynı olursa ortada dönen 10 şarkıyı arka arkaya dinlemeye başlıyorsunuz. Çeşitlilik yoksa müzik tekdüzeleşiyor. Aslında çeşitlilik var ama bunlar kendilerine alan bulamıyor.
“Oğlum gitar sevdalısı oldu”
Baba olmak nasıl bir duygu?
Çocuğun getirdiği bir sorumluluk var
tabii ki. Aile yaşantısı hareketleniyor. Yine de bir dengeye oturuyor ama. Albümün gecikmesinin sebeplerinden biri de oydu.
Müzik dinlemeye başladı mı?
Şimdi 2 yaşında. Birkaç gün önce “Yetmez, yetmez” diyerek geziyordu evin içinde. Nereden öğrendi ben de anlamadım. “Hop De”yi yeni yeni öğrenmeye başladı; “Hop, hop” diyor arada kendi kendine. Kayahan’ın hediye ettiği bir gitarı var. Onu da elinden düşürmüyor, gitar sevdalısı oldu.
Müzik sevgisi aşılamak için plan yaptınız mı? Hediye edeceğiniz plaklar, CD’ler var mı?
Öyle bir plan yapmadım ama müzik ortamının içinde büyüdüğü için o alana yönelebilir. Hep müzisyenlerin arasında. Kendi ilgisi olduğu için özellikle zorlamak istemiyorum. Eğer isterse ben yardımcı olurum tabii ki. Evde sadece müzik de yok. Resim koleksiyonumuz da var. Evde felsefe de sanat da konuşuluyor. Buna göre bir yol çizer kendine. Ya da finansçı olur belki. Bilemem... n