24.07.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
oguven@milliyet.com.tr Yıl 1846. Yemen Valisi Hakkı Paşa karısıyla birlikte yaşamak için Sultanahmet'te bugünkü Divan Yolu üzerinde beş katlı bir konak yaptırdı. Çift uzun süre burada yaşadı. Hakkı Paşa'nın dünyaya gelen dört çocuğundan ikisi hastalıktan öldü. Paşa sadece bir kızından torun sahibi oldu. Torun Reşat Doras'ın iki kızından biri olan Nur Bitlis'in kızı Fatoş, ileride Hakkı Paşa Konağı'nın sahibi olacaktır. Fatoş bize bu hikayeyi anlatan Yunus Kasrat ile evlendi. Çift 1980'lerin sonunda konağı yıkıp aslına uygun olarak restore etti. Burası uzun bir süre restoran olarak kullanıldı. Eski Çınar lokantası Kasratların kiracısı oldu. Yunus Kasrat beş yıl önce Cozy Pub, Restaurant, Cafe-Bar'ı açtı. Ancak zamanla sadece binanın giriş ve bir üst katını kullanmak yerine diğer katlardan da faydalanmak istedi. Beş ay önce de beş katlı binanın dört katını yazlık ve kışlık olmak üzere balık restoranına çevirdi.Kasrat, Sultanahmet'in ilk balık restoranını açarken çevresinden ilginç tepkiler aldığını söylüyor: "Arkadaşlarım bana 'İnsanlar Sultanahmet'e gelir mi, gelirse balık yer mi?' diye soruyordu. İnsanlar mahalle aralarında damları seyrederek balık yiyebiliyorsa, burada Haydarpaşa'yı, Boğaz'ı ve Ayasofya'yı panoramik şekilde seyrederek de balık yiyebilir. Biz burada Sultanahmet Köftecisi gibi Sultanahmet'in balıkçısı olmak istedik."Onun balık sevdası babadan geliyor. Babası Edirne'de Agora adında bir balık lokantasını 45 yıl boyunca işletmiş. Cozy Balık Restaurant'daki balıklar da babadan kalma yöntemle sunuluyor müşterilere. Mesela burada tabaktaki balık süslenmiyor. "Ben atraksiyonlar yaparak sunarsam balığa ayıp etmiş olurum. Sanki verilen balık tatsız tuzsuz, kötü bir şeymiş de süslenmeye ihtiyacı varmış gibi. Balığı süslemek kadına makyaj yapmak gibi bir şey, buna karşıyım" diyor Kasrat.Mevsimine göre balık çeşitleri var. Deniz ne verdiyse o satılıyor. Şu aralar uskumru, tekir, sardalye, iskorpit ön planda. Balıkların yüzde 80'i Saros Körfezi, İbrice Limanı ve Enez'den geliyor. "Sultanahmet'in köftecisi gibi biz de buranın balıkçısı olacağız" Ahtapot ızgara mekanın özel yemeklerinden biri. Bu sezon için alınan ve depolanan bir ton ahtapotun yarısı bitmiş bile. Sadece ahtapot yemek için mekana gelenler bile olmaya başlamış.Müşterilere Trakya ve Ege mutfağının mezeleri de sunuluyor. Mamzana, salamura kekik salatası, kuzu kulağı, ısırgan otu, kaz ayağı ve şevketi bostanın yanında her masaya denizteresi turşusu veriliyor. Mekanın havyar taraması da meşhur lezzetler arasında. Mikser kullanmadan elle çırpılarak hazırlanan bu meze kırmızı havyardan yapılıyor. Peynirler Edirne'den, biberler Yunanistan'dan geliyor. Türkiye'de bulunmayan, görünüşü çarlistona benzeyen bu biberler ızgaraya atılıyor. Daha sonra üzerine sirke, zeytinyağı, doğranmış sarmısak konuyor. "Bu sezon aldığımız bir ton ahtapotun yarısı bitti bile" Her ne kadar üç aşçı bulunsa da Yunus Kasrat'ın en büyük yardımcısı abisi Nihat Kasrat. Birçok lezzetin onun elinden çıktığını söylüyor. Yunus Kasrat'ın farklı bir işletmecilik anlayışı var: "Ben yeri geldiğinde burada tuvalet de temizliyorum, mutfakta da çalışıyorum." Yanlış bir şey olmasın diye, evde olduğu zamanlarda mutfağı kameralar yardımıyla internet üzerinden izliyormuş. Balık restoranı denildiğinde kuşkusuz akla fiyatlar da geliyor. Boğaz'da yediğiniz balığın el yakması muhtemeldir. Ama Cozy Balık Restaurant'da böyle olmadığını söylüyor: "İnsanlar balığa 100-150 milyon lira veriyor. Burada çok kaliteli şarap içmeyenlerin dışında 60 milyon liranın üzerinde hesap ödeyen olmadı. Çünkü burası kendi yerimiz. Biz kira parasını müşteriden çıkarmıyoruz." "Ben tuvalet de temizliyorum, mutfakta da çalışıyorum" Mekan kısa bir süre önce açılmasına rağmen ünlü isimleri ağırlamış. Levent Yüksel, Tamer Karadağlı, İpek Kıramer, gazeteci Ahmet Örs, Ardan Zentürk bazen yemeklerini burada yiyor. Katların birinde Bedri Rahmi Eyuboğlu'nun röprodüksiyonları, diğer katında Edirne'nin meyveli sabunları, kavanozlarla biber, patlıcan turşuları satılıyor. Teras katı 65 kişilik. Mekan diğer katlarla birlikte 200 kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor. 200 kişiyi ağırlayabiliyor