PazarSonbaharın kültür yolları

Sonbaharın kültür yolları

17.09.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 11 şehre yayılan Kültür Yolu Festivalleri, sonbahar boyunca başta düzenlendiği kentin sakinleri olmak üzere çevre illerden gelen misafirlere, gastronomi meraklılarına, kültür avcılarına, tarih tutkunlarına, kısacası her tür gezgin ruha hitap ediyor.

Sonbaharın kültür yolları

Ceyda Ulukaya - Ağustos ayında Kapadokya’da başlayan Kültür Yolu Festivali maratonunda son durak, geçtiğimiz hafta Troya Kültür Yolu Festivali’yle Çanakkale oldu. Haftasonu start veren GastroAntep ise 24 Eylül’e dek sürüyor. Eylül ayında Ankara ve Konya’nın ardından Sur, Efes ve Antalya festivalleri geliyor. Bu yıl 11 şehre yayılan Kültür Yolu Festivalleri, sonbahar boyunca başta düzenlendiği kentin sakinleri olmak üzere çevre illerden gelen misafirlere, gastronomi meraklılarına, kültür avcılarına, tarih tutkunlarına kısacası her tür gezgin ruha hitap eden zengin bir program sunuyor.  

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen festivaller, operadan konsere, sergi ve atölyelerden çocuk etkinliklerine geniş bir yelpazeye yayılan programıyla kentlerin tarihi ve kültürel mirasıyla da birer randevu niteliğinde. Böylece şehrin kültür yolunun bir haritasını sunmakla kalmıyor, o yolda bir kültür rehberi görevi de üstleniyor. Bu yüzden düzenlendiği her ilde 1 milyonu aşkın ziyaretçiye ulaşmayı başarıyor. Geçtiğimiz hafta Çanakkale’de düzenlenen ve ismini kentin dünyaca ünlü, 5 bin yıllık tarihi sembolü Troya’dan alan Troya Kültür Yolu da bunlardan biriydi. Dokuz gün boyunca kent genelinde gece-gündüz süren bir şenlik havası yaşandı.  

Çanakkale eşsiz bir tarihi dokuya sahip olsa da, deniz ve doğa turizminin popüler adreslerinden Assos, Bozcaada, Gökçeada gibi tatil beldeleriyle öne çıkıyor. Oysa kent merkezi ve civar ilçeler, Çanakkale’nin önemli bir kültür turizmi merkezi de olduğunun kanıtı. Troya Kültür Yolu Festivali rotasını izleyerek şehrin her mevsim izlenebilecek kültür yoluna yakından bakalım:  

Haberin Devamı

Sonbaharın kültür yolları

Troya Müzesi: UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti girişindeki Troya Müzesi, kapılarını açtığı 2018’den bu yana birçok uluslararası ödülün sahibi oldu. Troya’nın farklı katmanları arasında tarihi bir yolculuğa çıkmayı sağlayan müzenin bahçesinde belirli aralıklarla 3D mapping gösterisi de düzenleniyor.  

Sonbaharın kültür yolları

Gelibolu Mevlevihanesi: Dünyanın en büyük mevlevihanesi olma özelliği taşıyan gelibolu Mevlevihanesi’nin tarihi 17. yy’a uzanıyor. Mevlevihanede her hafta sema törenleri düzenleniyor.  

Sonbaharın kültür yolları

Korfmann Kütüphanesi: 2005’te hayatını kaybeden Troya Kazı Heyeti eski başkanı Prof. Dr. M. Osman Korfmann’ın adını taşıyan kütüphane, Korfmann’ın bağışladığı başta Troya arkeolojisi ve genel arkeoloji konularını kapsayan 6 bin kitap ile 10 bin makaleye ev sahipliği yapıyor.  

Mahal Sanat: Çanakkale Bienali İnisiyatifi’nin 2008’de şehre kazandırdığı ilk alternatif sanat mekanı Mahal, sanatın farklı disiplinlerinde çok amaçlı bir rol üstleniyor.  

Siper 1915: Geçtiğimiz ay ziyarete açılan canlandırma alanı, Çanakkale’deki kara muharebelerinden kesitleri balmumu heykeller ve seslendirme desteğiyle sunuyor. Şehitler Abidesi yolu üzerinde, Alçıtepe köyünde bulunan Siper 1915’in yanıbaşında Şehitlik Hastane Müzesi de yer alıyor. 

Haberin Devamı

Sualtındaki tarihe dalış merkezi

Birinci Dünya Savaşı’nda Gelibolu Yarımadası karada olduğu kadar denizde verilen mücadeleye de sahne oldu. Denizin farklı derinliklerinde bulunan sualtı kültür mirası niteliğindeki savaş batıkları ise iki yıl önce Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından dalış turizmine açıldı. 14 noktada 21 batığa dalış gerçekleştirilen alanda, savaş batıklarının yanı sıra Bebek Kayalıkları’nın zengin faunasına tanıklık etmek mümkün.

Hedef 35 şehir

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üç yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’yle başlattığı Kültür Yolu Festivalleri’nde hedef, programa her yıl beş il ekleyerek 2028’de ülke genelinde 35 şehre ulaşmak. Festival programları https://kulturyolufestivalleri.com/ adresinde.

Haberin Devamı

Kültür yolu takvimi

16-24 Eylül- GastroAntep Kültür Yolu Festivali  

16 Eylül-1 Ekim- Başkent Kültür Yolu Festivali  

23-30 Eylül- Konya Mistik Müzik Festivali  

30 Eylül-15 Ekim- Beyoğlu Kültür Yolu Festivali  

14-22 Ekim- Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali  

28 Ekim-5 Kasım- Efes Kültür Yolu Festivali  

4-12 Kasım- Antalya Kültür Yolu Festivali