Son romantik İtalyanKuruçeşme Zihni’nin bünyesinde açılan Lokanta, İtalyan mutfağının İstanbul’daki yeni temsilcisi...TURGUT SALGARKuruçeşme Zihni bünyesinde, İstanbul’un son romantik İtalyan’ı "Lokanta" hayat buldu geçtiğimiz "Sevgililer Günü’nde". Zihni Şardağ’ın tül şapkalar giydirdiği mumlar ve en katı kalpleri bile hoplatan, kalp şeklindeki kırmızı gül buketleri eşliğinde romantik lokantamıza kavuştuk. Boğaz’ın üstünde gökyüzü koyulaşırken, karşı kıyının ışıkları göz kırpmaya başladı, rıhtımda bağlı gemi özlediğimiz Akdeniz yolculuğuna çıkmaya hazırlanıyor gibiydi. Çini sobadan gelen çıtırtılar, Akdeniz tipi odun fırınında pişen çıtır pizza ve sarımsaklı ekmeklerin çıtırtılarına karışıyordu. Bayılıyorum bu çıtırtıları elle yemeye, hele bir dilimi sevgiliyle paylaşmak çok romantik.
Pizza ve spagetti harika"Lokanta"nın "nasıl-bilgisi / know-how" ünlü Milanolu şef Corrado’dan. Corrado anlatıyor: "İtalyan mutfağı büyük ölçüde ‘mamma’nın mutfağı havasındadır, resmiyetten uzak, samimi, lezzetli ve sevgi dolu. Buradaki çalışmalarım sırasında bu yaklaşımı gerçekleştirmeye uğraştım. Sanırım başardık da." Evet maestro Corrado başarmışsınız. Meşe odunu ateşinde pişen Porcini mantarlı ve hakiki Mozzarella peyniri ile yapılan çıtır pizza, Gorgonzola peynirli yeşil gnocchi, deniz mahsullü spagetti’yi tattıktan sonra söyleyebileceğimiz: "Mamma mia."
Genç ustadan hoş soslarYedi çeşit "Antipasti"den "Narlı Mevsim Salatası", "Ilık Ahtapot Salatası", "Roka ve Parmesan
Peynirli Carpaccio"yu tadıyoruz, hepsi jilet gibi. "Risotto" seçeneklerinden "Safran ve
Porcini Mantarlı Risotto" favorimiz, keşke "Sübye Mürekkepli Siyah Risotto’yu da deneyebilseydik. Bir dahaki sefere mutlaka.
Ana yemeklerde; "Limon Soslu Biftek", "Porcini Mantarlı Bonfile", "Biberiyeli Kuzu Pirzola"," Zeytin ve Enginar Kalpli Tavuk Izgara", "Fesleğen Soslu Izgara Somon", "Beyaz Şarap Sosunda Somon" ve müthiş "Defne Yaprağında Marine Edilmiş Levrek Izgara" seçmekte zorlanıyoruz, ama bir "Filetto Porcini" ve levreği paylaşıyoruz. Bu atmosferde bir şeyi paylaşamamak mümkün değil, yemekleri, müziği, ışığı ve sevgiyi. Bravo Sabahattin Usta, bu genç yaşta sos ve marine işini bitirmişsin, tebrikler, ustalarının hakkını veriyorsun.
Bir yaratıcılık öyküsüZihni Şardağ, 1947 doğumlu,
Kova Burcu ve hâlâ çok romantik. Güzel Sanatlar Akademisi’nin yakışıklı prensi hayallerini hep yaşama, yarattığı mekanlara taşıdı. "Galeri Deko" ile başlayan yolculuk "tek özgün ve düzgün bar Zihni" ile yıllarca Maçka’da sürdü. Hayaller dünyası Kuruçeşme Zihni’ye taşındı. Heykeltıraş sabrı ile oluşturduğu mekanda hayallerini bizlerle paylaşıyor. Mavi kubbelerde yıldızlar, aşk melekleri uçuşturuyor. Küçücük sahnelerde MFÖ konserleri sunuyor. Uzun barında Boğaziçi’nin akşam ışıklarına karşı "Park Otel" geleneğinden süzülen sohbetler sürdürüyor. Hep aşktan ve yalnızlıktan söz ediyor. Kimisi olağanüstü kısa süren dört evlilik ve sayısız aşktan sonra, anlattıkları hoş karşılanıyor. Deprem sonrasında şikayetçi gibi olsa da, sevgili annesi Necmiye Hanım’la keyifle yaşıyor. Annesinin böreklerine, baklavalarına, palaçinkalarına hayır diyemiyor ama sabahları sporunu ihmal etmiyor. Son hayallerinin peşine yeni açtığı Lokanta da düşüyor.
RisottoMalzeme;
2 bardak pirinç, 1/2 bardak parmesan peyniri, 3/4 bardak şarap, 1 adet soğan, 5 bardak et suyu, 1 tutam safran, 100 gr. tereyağ
Yapılışı;
Soğan, tereyağın yarısı ile hafifçe kavrulur. Şarap eklenip, suyu çektirilir. Pirinç (yıkanmadan) ilave edilip, hafifçe kavrulur. Bir kepçe et suyu eklenerek bitene kadar çektirilir. Son et suyu ilave edilip çektirildikten sonra lapamsı kıvamdaki pirince artan tereyağı ve peynir ilave edilerek karıştırılır.
KİM NEREDE NE YEDİ?"Zencefil’de her şey güzeldi"Feridun Ügümü (Başahçı)
En son eşimle Four Seasons Oteli’nde Brunch’a gittim. Daha önce de Zencefil’e gitmiştim. Zencefil’de sebze yemeği yedim, Four Seasons’da her şeyden tattım. Japon yemekleri vardı; sushi’ler açık büfeydi. Zencefil’de her şey çok güzeldi ama aklımda kalanlar kabaklı börek ve börülce salatası. Kırmızı et yerine tavuk kullanıyorlar. Şimdi öyle bir rüzgar var, sebze rüzgarı.
"Ton balıklı salata yedim"Deniz Akkaya (Manken)
Pazartesi akşamı menajerimle Mayadrom’daki İtalyan lokantasında
yemek yedim. Şık, sevdiğim bir mekan. Çok fazla vaktimiz yoktu, bir yere yetişecektik, o yüzden ton balıklı salata yedim. Oranın salatalarını çok beğenirim. Tortellini ve makarnalarını da çok seviyorum, ama onları yiyecek vaktimiz yoktu. Acelemiz vardı, sadece salata yedik ve kalktık.
"Refika’nın ortamı çok hoş"Serdar Erener (Reklamcı)
Son zamanlarda yemek yemek için çok sık dışarı çıkmıyorum. Ama en son Refika’ya gittiğimi hatırlıyorum. Refika’da güzel bir tart yedim. Tartı çok beğendim. Gidenler oranın hoş bir ortamı olduğunu bilir. Refika’da iyi vakit geçirdim. Bunun dışında sushi benim en sevdiğim yemeklerden biridir. Vazgeçemeyeceğim tatlar arasında birinci sıraya koyabilirim.
PAZAR