15.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
İftar sofralarının vazgeçilmezlerinden, Ramazan’ın geleneksel tatlısı güllacın da artık birçok çeşidi var. Otel ve restoranların mönülerinde farklı lezzetlerden hoşlananlar için meyveli, fındık ezmeli,fıstıklı ve dondurmalı güllaç çeşitleri bulunuyor. Üzerine nar taneleri ve gül suyu serpilerek servis edilmesine alışık olduğumuzu
bu geleneksel tatlının modern tariflerini şeflerden sizin için öğrendik.
Fındık ezmeli güllaç
Swissotel Pasta şefi Avni Kayahan
Hazırlanışı
- Sütü şeker ve gül suyu ile ısıtın.
-Güllaç yapraklarını eşit parçalara bölüp süte batırın ve kat kat tepsiye dizin.
-Yaprakların arasına fındık ezmesi sürüp buzdolabında soğumaya bırakın.
-Nar taneleri ve Şam fıstığı ile süsleyip servis edin.
Malzemeler:
1 litre süt
150 gr. şeker
1 yemek kaşığı gül suyu
30 gr. fındık ezmesi
5 yaprak güllaç
Şeftalili güllaç Tatlısı
The Marmara - Şef Sedat Özkan
Yapılışı
- Şeftaliyi şekerle birlikte tencerede 15 dakika pişirip soğumaya bırakın.
-Soğuyan şeftalileri
el mikseriyle çekin ve bu karışıma suda ıslattığınız yaprak jelatinleri ilave edin.
-Hazırladığınız karışımı su bardağı büyüklüğündeki kalıpların yarısını dolduracak şekilde boşaltıp soğumaya bırakın.
Şeftali tatlısı
Malzemeler:
500 gr. soyulmuş şeftali
400 gr. toz şeker
100 gr. su
4 adet yaprak
dana jelatini
Güllaç
Malzemeler:
500 gr. süt
4 yaprak güllaç
150 gr. toz şeker
1,5 adet yaprak dana jelatini
Yapılışı
-Sütü kaynatın ve soğumaya bırakın.
-Soğuyan süte yaprak jelatini ilave edin.
-Güllaçları bu karışımda tek tek ıslatıp beklemeye bırakın.
-Yarısı şeftali karışımıyla dolu kalıpların üzerini yumuşayıp güllaç ile doldurun ve kalıpları dolapta iki-üç saat soğutun.
Fıstıklı güllaç madalyonu
Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu Eyüp Kemal Sevinç
Malzemeler
8 yaprak güllaç
600 ml. süt
200 gr. şeker
200 gr. toz fıstık
20 gr. krem şanti
Hazırlanışı:
- Bir tencere içerisinde sütü ve şekeri kaynatın.
-Güllaç yapraklarını teker teker sütte ıslatın ve yağlı kağıdın üzerine koyun.
-Yaprakların ortasına fıstık ile karıştırdığınız krem şantiyi sıkın ve rulo şeklinde sarın.
-5 dakika bekledikten sonra keserek servis yapın.
Güllü dondurma:
Malzemeler:
60 ml. süt
60 gr. krema
60 gr. glikoz
160 gr. şeker
50 gr. kırmızı gül yaprağı
50 ml. gül suyu
4 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
-Süt, krema, glikoz ve gül yapraklarını kaynatın.
-Ardından şeker ve yumurta sarısını bir kap içerisinde çırpın ve kaynamakta olan karışımın içerisine dökün. İki dakika karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
Orman meyveli güllaç
Lacivert Restaurant - Şef Hüseyin Ceylan
Malzemeler:
1,5 litre süt
200 gr. toz şeker
100 gr. tereyağı
1 çay kaşığı vanilya
2 yaprak güllaç
Orman meyveleri
Hazırlanışı:-Sütü, toz şekeri, tereyağı ve vanilyayı tencerede orta derecede ateşte karıştırarak kaynatın.
-Kaynadıktan sonra ateşten alın ve 10 dakika ılınmasını bekleyin.
-Güllaçları bu karışımla ıslatın ve dört kenarından katlayın.
-Üzerine orman meyvelerini ekledikten sonra rulo halinde sarın.
-Kaymaklı dondurma ve orman meyveleri ile servis edin.