PazarSadece lokanta!

Sadece lokanta!

20.11.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Sadece lokanta

Lokanta gibi lokantanın servisi önemlidir. Servis elemanları lokantanın "sahibi gibidir"... Geleni gideni tanır. Lokantanın mutfağında istikrar vardır. Lokantalar son yıllarda kimlik değiştirmeye başladı. Bir zamanlar sadece lokanta olan lokantalar vardı. İstanbul'da Konya Lezzet Lokantası, Abdullah Efendi Lokantası, Tokatlayan Lokantası, Park Otel Lokantası bu tür yerlerdi. Bu lokantalara gidenler, beyaz örtülü masalarda, mekanın belli yemeklerini yemek, yemek boyu da dostlarıyla sohbet etmek için giderlerdi. Daha sonra İstanbul'a Süreyya geldi. Divan Oteli Lokantası açıldı. Nişantaşı Ziya Lokantası ve Bebek Ambassadors lokanta gibi lokanta olarak ün yaptı. Şimdilerde İstanbul'da bu tür lokantalar azaldı. Ama yine de hâlâ talep var ki, İstanbul'da bunların birkaçı yaşayabiliyor. Yaşayanlardan biri de 1982 yılında açıldığından bu yana lokanta gibi lokanta çizgisini koruyan Park Şamdan Lokantası.Halen İstanbul'da farklı lokantaları işleten Mehmet Tuna, Metin Fadıllıoğlu, Celal Çapa ve Ahmet Çapa bir zamanlar birlikte iş yapıyordu. Park Şamdan da bu birliktelikte açılan bir lokantaydı. Birliktelik bozuldu. Uzun yıllar Park Şamdan'ı Ahmet Çapa işletti. Şimdilerde Ersoy Çetin aktif olarak işin başında.Ama Park Şamdan'ı yaşatan servis kadrosu ve mutfak kadrosu yıllardır değişmedi. Lokantanın müşterileri için lokantanın "sahibi" onlar. Müşteriler ne bekler? 20 yıldır değişmeyen servis kadrosunun başında Hıdır Alıcı var. Ona Halil Seçkin yardımcı oluyor. Ercan Çalışkan, Ercan Aklan, Zihni Ayan servisle ilgileniyor. Mutfağın sorumluluğunu Hüseyin Gürsoy taşıyor.Yıllardır Park Şamdan'a gidenler araçlarını kapının önünde Sadettin Karabilen'e teslim ediyor. Lokantanın zilini çaldıklarında kapıyı Rasim Karabilen açıyor. İçeri girdiklerinde, masaya oturmadan Amerikan bar bölümünde içkilerini Sermin Başaran ikram ediyor. Masalarına Hıdır Alıcı oturtuyor. Masalarıyla Halil Seçkin'in yardımcılarından ismini bildikleri yüzünü tanıdıkları biri ilgileniyor.Hangi mevsimde ne yemeği yiyeceklerini biliyorlar. Yemeği ısmarladıktan sonra masalarında dostlarıyla misafirleriyle sakin sakin, istedikleri kadar oturacaklarını, sohbet edebileceklerini biliyorlar.Bu tür lokantalar zamanla bir kulüp havasına bürünüyor. Genelde aynı kişiler geliyor. Müşteriler de birbirini tanımasa bile yüzlerine aşina oluyor.Park Şamdan'da devamlı bulunan yemekler kuzu kaburgası, Çin böreği, ev eriştesi, terbiyeli paça, külbastı, Park Şamdan usulü piliç, yoğurtlu kebap, eskalop, fillet cafe de Paris ve Robespierre.Günlük yemekler mevsime göre değişir. Mercimek çorbası, zeytinyağlı ıspanak, zeytinyağlı taze bakla, zeytinyağlı kereviz, avokado mevsimlik yemeklerdir.Park Şamdan'ın "klasik Türk yemekleri" vardır. Toprak çanakta ikram edilen sıcacık paça çorbası, ızgara köftesi, yoğurtlu kebabı, kaymaklı ekmek kadayıfı, keşkülü ve güllaç tatlısı meşhurdur. Külbastısı, cızbız köftesi ve yoğurtlu kebabı da pek beğenilir. Kadro değişmedi