12.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
ELİF BERKÖZ
Nişantaşı'nda 1995 yılından beri hizmet veren İtalyan restoran zinciri Mezzaluna, İstanbul'daki yeni şubesini Etiler Alkent Sitesi'nin içinde yer alan Hillside City Club'da açtı. Milanolu bir işadamı ile Floransalı bir mimarın 1984'te New York'ta kurduğu restoran daha sonra sırasıyla Los Angeles, Aspen, Miami ve Atlanta şubelerini hizmete sokmuştu. Amerika'nın dışındaki ilk Mezzaluna ise Nişantaşı'nda açılmıştı. Zincire bir süre sonra Laila, Ankara'daki Bilkent ve Kavaklıdere ile İzmir ve Çeşme halkaları eklendi.
15 gün önce açılan Etiler şubesi diğer Mezzaluna'lardaki tasarıma sadık kalınarak dekore edildi. Nitekim pembe mermer masalar, katlanır iskemleler, gökyüzünü andıran tavan, İtalyan seramikleri, tüm Mezzaluna'ların genel konseptini oluşturuyor.
Mutfağını İtalyan şef Rudy Pellino'nun yönettiği restoranın mönüsü başlangıç, salata, makarna, risotto, ızgara, pizza ve tatlı bölümlerinden oluşuyor. Restoran özellikle odun fırınında pişirilen pizzaları ve el yapımı makarnalarıyla ünlü.
Her gün saat 10.00'da kahve ve tatlı servisi başlıyor. Öğlen 12.00'den 24.00'e kadar açık olan restoranın bar ve lounge kısmı iş çıkışı içki içmek için, restoran bölümü ise sinema öncesi ve sonrasında yemek yemek için uygun.
Cihan Bingöl, İstanbul'daki Mezzaluna'ların sahibi. 10 yıl kadar önce gıda sektörü üzerine bir araştırma yaparken New York'taki küçük İtalyan restoranı Mezzaluna'yı keşfetmiş ve buranın Türkiye franchise'ını almış. Bingöl "New York Mezzaluna'nın hızlı bir servisi vardı ama fast food lokantası da değildi" diye anlatıyor. "Türkiye'de o zamanlar ya fast food'cular ya da ağır lokantalar bulunuyordu. Bu tarz bir lokantanın olmaması dikkatimi çekti. İlk restoranı Nişantaşı'nda açtık. Ankara ve İzmir'deki şubelerin sahibi değilim. Onlar da bizim franchise'ımız. Dört yıldır yazları Laila'da hizmet veriyoruz. Bu yıl sonuna kadar da Kozyatağı Hillside Trio'da yeni bir şubemiz daha olacak."
Türkiye'deki tüm Mezzaluna'ları geçen yıl ölen ve Mezzaluna'nın da kurucularından biri olan Floransalı mimar Roberto Magris dekore etmiş. Etiler Mezzaluna'nın dekorasyonunu da ana konsepte sadık kalarak Jale Kulin Akgün yapmış. Duvarlardaki resimler ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin imzasını taşıyor. Mezzaluna İtalyancada iki anlama geliyor: Yarım ay ve sebze doğramaya yarayan iki saplı mutfak bıçağı. Bu yüzden tüm resimlerde yarım ay ve bu tip bıçak yer alıyor.
İtalyan şef Rudy Pellino; Hollanda, Macaristan ve İsviçre gibi ülkelerde çalıştıktan sonra Mezzaluna ailesine katılmış. Dokuz yıldır da Bingöl ve ekibiyle birlikte.
"Bir zincir olduğumuz için birtakım şartlarımız var" diyor Bingöl. "Mönümüz New York tarafından onaylanıyor. Ama insan trafiğine yakın noktalarda İtalyan mutfağı ile Türk mutfağını birleştiren küçük Mezzaluna'lar açacağız. Bu şubelerimizin mönüsüne dünya mutfaklarını da ekleyeceğiz."
Restoranda en çok tutulan yemekler deniz mahsullü linguine. Bingöl pizza konusunda da iddialı olduklarını belirtiyor: "Pizzamız İstanbul'daki en iyi birkaç pizza arasında. Makarnalarımız da çok beğeniliyor. Tatlıya düşkün olanlar için orijinal mascarpone peyniri ile yapılan tiramisuyu öneririm. Ayrıca İtalyan içki çeşitlerimiz çok fazla; İtalyan şaraplarının yanında yeni dünya ülkelerinin şarapları da var."
Yemekler basit, tabaklar süssüz, lezzet ön planda
Restoranda taze, doğru ve orijinal malzeme ile nispeten basit yemekler yapılıyor. Tabak süslemesine çok fazla önem verilmiyor. Bingöl, tarzlarını "İtalya'da köşe başındaki bir mahalle lokantasında yiyebileceğiniz tarzda yemeklerimiz de var. Yemeklerimiz basit ama lezzeti ön planda" sözleriyle anlatıyor.
Mezzaluna'da lounge ve Latin müziğinin yanı sıra İtalyanca parçalar da çalıyor.
Bingöl müşteri profilini ise şöyle anlatıyor: "Hillside'ın sinemasına ve spor salonuna gelen müşterilerimizin yanında Nişantaşı Mezzaluna'yı bildiği için gelenler de var. Müşterilerimiz arasında çalışan kesim yoğunlukta ama gençler de geliyor. Anne-babalar çocuklarıyla pazar günleri buraya gelmeyi tercih ediyor. İnsanlar Nişantaşı Mezzaluna'daki tanışıklıklarından ötürü burada da birbiriyle muhabbet eder hale geldi. Zaten müşterilerimizin benzer sosyo-ekonomik düzeyleri ve zevkleri var."
Etiler Mezzaluna'da birkaç aya kadar yeni bir uygulama başlayacak: Evlere servis şık bir hale getirilecek. Bu fast food servisinden oldukça farklı. Çünkü bu serviste yemek tabak içinde; çatal, bıçak, tuzluk, taze çekilmiş karabiber, küçük zeytinyağı ve balzamik sirke şişesiyle birlikte gelecek.
Tel: (0212) 257 17 27