PazarPandemide güvenli tatilin şifreleri

Pandemide güvenli tatilin şifreleri

23.05.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgını gölgesinde yaza girmeye hazırlanırken güvenli tatil önerilerimize göz atın

Pandemide güvenli tatilin şifreleri

Ceyda Ulukaya - Havaların ısınmasıyla birlikte hepimizin aklında aynı soru var: Koronavirüsten uzak, denize ya da doğaya yakın, izole tatili nerede, nasıl yaparım? Pandeminin gözdesi tekne tatili bütçemi aşar mı? Otellerde hangi önlemler alındı? En iyisi çadırımızı alıp yollara düşmek mi yoksa karavanla Ege turuna çıkmak mı? Kısıtlamaların gölgesinde evlere sıkıştığımız günleri biraz olsun unutup rahat bir nefes almak ama koronavirüs önlemlerini de akıldan çıkarmamak için güvenli tatil önerilerimize göz atın.

Haberin Devamı

Güvenli otel tatili için

Konaklamayı planladığınız otelin Güvenli Turizm Sertifikası’na sahip olup olmadığını Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın Güvenli Turizm bölümünden www.tga.gov.tr adresini ziyaret ederek sorgulamak mümkün.

Kovid-19 salgını kapsamında konaklama tesisleri için belirlenen kriterler doğrultusunda yapılan denetimlerin uygunluğu sonucunda tesislere Güvenli Turizm Sertifikası veriliyor. 30 oda ve üzeri kapasitedeki tüm konaklama tesislerince alınması zorunlu olan sertifika, yetkili akreditasyon firmalarınca verilen ve aylık denetimlerin yanı sıra gizli müşteri olarak kontrollerin sağlandığı bir sisteme sahip. Sertifika kapsamında konaklama tesisleri, bulaşı önlemek adına gereken hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerini almanın yanı sıra personele gerekli hijyen eğitimlerini vermekle yükümlü. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, Güvenli Turizm Sertifikası’yla ilgili “Şu anda son güncellemelerle birlikte yaklaşık 160 maddelik bir kriterler listesinden oluşuyor. Amaç tabii ki misafirlerimizin ve hizmet eden personelimizin sağlığını korumak ve en güvenli tatil ortamını sunmak. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Bilim Kurulu’nun önerdiği şekilde maske, mesafe ve hijyen kurallarını şu an tüm sektörler içinde en sıkı uygulayan biziz. Kişilerin evde gözettiği hijyen standartlarından çok daha yüksek standartlarda, güvenli bir ortam sağlıyoruz. Güvenli Turizm Sertifikası’yla dünya tarafından da örnek alınan, çok önemli bir model geliştirmiş olduk” diyor.

Haberin Devamı

Bunlara dikkat edin:

Otelde bulaşma önlemleri ile hijyen standartlarını doğrulamak üzere yetkili personel var mı?

Açık büfe hizmeti sunuluyorsa, büfede bulunan yiyecekler cam siperlik arkasından görevliler tarafından servis ediliyor mu?

Yemek masaları arasında 1.5 metre, sandalyeler arasında 60 cm sosyal mesafe var mı?

Konaklayacağınız odada bulunan tüm cihazlar müşteri ayrıldıktan sonra dezenfekte edildi mi? Odalarda tek kullanımlık buklet malzemesi var mı?

Tesislerde sosyal mesafe planı uygulanıyor mu? Kalabalık oluşabilecek bölgeler için yer işaretlemesi mevcut mu?

Haberin Devamı

Pandemide güvenli tatilin şifreleri

Çadır ve karavan rotaları

Koronavirüs salgınıyla birlikte açık havada izole tatilin ilk adresi çadır ve karavan kampı oldu. Yoğun ilgi karavan fiyatlarını artırsa da, sağladığı seyahat özgürlüğü, konfor ve doğayla iç içe olma avantajını hesaba katınca karavan hâlâ bütçe dostu alternatifler arasında. En çok talep gören türlerden motokaravanın yaz sezonunda günlük kiralama bedeli ortalama 700 TL. Karavan satın almak isteyenler içinse 75 bin liradan 200 bin liraya kadar uzanan bir yelpaze söz konusu. Türkiye’de yaklaşık 150 civarı karavan kamp alanı bulunuyor. Assos’tan Eceabat’a, Akyaka’dan Kaş’a, Cunda’dan Kartepe’ye kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip çok sayıda kamp alanı bulmak mümkün. Üstelik kamp alanına bağımlı olmaksızın tamamen özgür bir şekilde doğa içinde konaklama seçeneğini de göz ardı etmemekte fayda var. Doğaseverler için bir diğer seçenek olan çadır kampı konusunda ise seçenekler çok daha fazla. “Melke on the road” bloguyla tanınan seyahat yazarı Melike Dede’nin, pandeminin bir diğer yükselen yıldızı çadır ve karavan kampını kafaya koyanlar için favori rota önerileri şöyle:

Haberin Devamı

Batı Karadeniz’de Zoni Yaylası ve Uluyayla doğasıyla öne çıkan yerler. Buralarda hem karavanla hem çadırla ücretsiz olarak kamp yapmak mümkün. Daha çok doğaseverlere hitap eden Zoni Yaylası’nda dağ bisikleti, yürüyüş gibi sporlar da yapılabilir. Buralarda tesis olmadığı ve yaban yaşam da aktif olduğu için çocuklu ailelerin öncelikli tercihi sayılmayabilir. Ama eğer karavanla gelinecekse çocuklu aileler için de zor olmayacaktır.

Kırklareli’nin İğneada ilçesi, hem meşhur longoz ormanları hem de sahip olduğu geniş koyuyla oldukça dikkat çekici bir lokasyon. Bölgede çok sayıda ücretsiz çadır kamp alanı mevcut, karavan kampı seçenekleri de var. Longoz içinde kano yapmak, trekkinge çıkmak, bol bol fotoğraf çekmek en gözde aktiviteler arasında.

Yalova’daki Erikli Yaylası ilgi gören kamp alanlarından biri. Başta Erikli Şelalesi olmak üzere şelale açısından zengin olan bölgede kamp seçeneği sunan çok sayıda işletme mevcut, bu anlamda çocukla kamp yapmak için de ideal. Sabahın erken saatlerinde uyanıp kuş sesleri arasında bir doğa yürüyüşü yapmadan dönmeyin.

Haberin Devamı

Assos’ta hem Behramkale’ye giderken sahil şeridinde hem de Kaz Dağları’nın içindeki Zeytinli Köyü’nde çok fazla kamp alanı var. Ormanların içindeki kamp alanlarında oksijene doyma ve doğada vakit geçirme imkanı; sahil şeridindeki kamp alanlarında da tabii ki denize girme imkanı var. Aynı zamanda Behramkale’yi gezmek, doğa ve deniz tatiline kültürel bir boyut kazandırmak da mümkün. Bölge, çocuklu aileler için de son derece uygun.

Pandemide güvenli tatilin şifreleri

Konforsuz asla diyenlere

Çadır konseptini tercih etmekle birlikte konfordan ödün vermek istemeyenlere hitap eden ve “glamping” olarak anılan lüks çadır kampı konsepti, Türkiye’de de hızla yayıldı. Datça Bördübet, Fethiye Kayaköy, Bozburun Dirsekbükü, Marmaris Gökova, Kabak Koyu, Edremit Körfezi ve daha çok bölgede otel konforunda çadır tatili yapmak mümkün.

Hangi tekne, kaça mal olur?

Viravira.co kurucu ortağı ve CEO’su Baran Yıldırım, pandemi nedeniyle tekne tatiline ilginin yoğun olduğunu, mevcut rezervasyonlar ve gelecek aylara yönelik taleplerle beraber teknelerin yüksek sezonda yüzde 100’e yakın bir kapasiteyle çalışacağını söylüyor.

TEKNE KİRALAMA MALİYETİ

Yüksek sezonda kişi başı haftalık 2.500 TL’den başlayan fiyatlarla bir yelkenli tekne kiralayabilirsiniz. Yelkenli tekneler genellikle diğer tekne tiplerine oranla daha uygun fiyatlı olduğundan sıkça tercih ediliyor. Gulet tipi teknelerde ise kişi başı haftalık 3.500 TL’den başlayan fiyatlarla harika bir mavi yolculuk yapmak mümkün.

TALEP GÖREN ROTALAR

En çok tercih edilen rotalar yüzde 30 ile Göcek, yüzde 18 ile Fethiye ve yüzde 16 ile Bozburun. Bu bölgelere ek olarak Bodrum, Marmaris, Kaş ve Datça da rağbet gören destinasyonlar arasında. Özellikle Bozburun yurt içi pazara hitap eden makul fiyatlı gulet portföyü ile son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Yurt dışı talebin azalması nedeniyle daha lüks teknelerin bulunduğu Bodrum’da ise bir miktar zayıflık var.

SEYİR ROTASI BELİRLENMELİ Mİ?

Rota sözleşmenin bir parçası olmuyor ancak yakıt fiyata dahil ise günlük seyir süresi önden belirtiliyor. Genellikle yakıt dahil olan kiralamalarda günlük seyir süresi 2-4 saat olarak sınırlandırılıyor.

SEZON FİYATLARI

Bodrum-Datça arası bir hafta 6-8 kişinin her şey dahil (kaptanlı ve kaptansız seçeneklerle) tekne tatilinin maliyeti ne olur?

Maliyet, tercih edilen tekne tipine göre değişiklik gösteriyor. Gulet tipi teknelerde kaptan, mürettebat ve yakıt fiyata dahilken yelkenli ve katamaran tipi teknelerde bunlar ekstra olarak sunuluyor. Örneğin kaptan ücreti günlük ortalama 130-150 euro bandında fiyatlandırılıyor. Motoryatlarda kaptan ve mürettebat fiyata dahil; yakıt ise ekstra olarak fiyatlandırılıyor. Buna göre:

Bodrum:

Gulet: 33.000 TL’den başlıyor.

Yelkenli: 22.500 TL’den başlıyor.

Katamaran: 54.500 TL’den başlıyor.

Motoryat: 71.400 TL’den başlıyor.

Göcek:

Gulet: 33.000 TL’den başlıyor.

Yelkenli: 20.000 TL’den başlıyor.

Katamaran: 56.400 TL’den başlıyor.

Motoryat: 39.500 TL’den başlıyor.

Pandemide güvenli tatilin şifreleri

 

 

 

Yazarlar