PazarÖzel yemekleri ve mezeleri çok leziz

Özel yemekleri ve mezeleri çok leziz

04.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özel yemekleri ve mezeleri çok leziz

Özel yemekleri ve mezeleri çok leziz



     İstanbul’da Tepebaşı semtindeki Yenişehir Palas Oteli’nin altında bir Yunan lokantası var. Yunan lokantası dediysek sahibi de, garsonları da Türk. Sadece Yunanistan’daki bir lokanta ile bağı olan ve de Yunan mutfağı ağırlıklı, Yunan müzikli, Yunan dekoru içinde bir lokanta.
Bu lokanta açılalı epey oldu. Kısa sürede ünlendi. Ben gidemedim. Daha doğrusu Yenişehir Palas ile lokantanın bağını bilmiyordum. Bilse idim açılır açılmaz gitmeye çalışırdım. Çünkü Yenişehir Palas benim için önemli bir otel. Biz İstanbul’a göç etmezden önce, annem ve babam hayatta iken, yaz aylarında İstanbul’a geldiğimizde Tepebaşı’ndaki Yenişehir Palas Oteli’nin
201 numaralı odasında kalırdık. O zamanlar Yenişehir Palas henüz yanmamış olan İstanbul Belediyesi Dram ve Komedi Tiyatroları’nın karşısındaki binada idi. Binanın yanındaki Karlman Pasajı’ndan İstiklal Caddesi’ne çıkınca Ses Tiyatrosu’na, Muammer Karaca Tiyatrosu’na gidilir, Abdullah Efendi Lokantası’nda güzel yemek, Hacı Bekir’in yanındaki Yordan’da soğuk et, Saray Muhallebicisi’nde su muhallebisi yenilirdi.
Daha sonraki yıllarda Yenişehir Palas Tepebaşı’na, Merkür Oteli’nin köşesine, bugünkü yerine taşındı. Şimdilerde oteli Mehmet Şehitoğlu işletiyor.
Mehmet Şehitoğlu diyor ki, "Otelimize çok sayıda Yunan turist gelir. Tur bağlantıları için sık sık Yunanistan’a giderim. Bu gezilerde Selanik şehrinde lokantası olan Yanis Aleksiyu’yu tanıdım. Yirmi beş yıl önce kurulan, Yunanistan’a gelen her ünlünün yemek yediği lokantasını beğendim. İstanbul’da bu lokantanın benzerini açıp açamayacağını sordum. Kabul etti. Otelin altındaki eski Vareli Şarap Evi’ni Yunan lokantasına dönüştürdük. Dekorunu yeniledik. Mutfağını yeniledik."

Klasik İstanbul lokantası kurmak istiyorlar
Mehmet Şehitoğlu otel işletmeciliğinden çok lokantacılığa meraklı. Eşi
Ebru Şehitoğlu da kocası ile uyum içinde ve işin içinde. Arayışları İstanbul’da eski, klasik İstanbul lokantası türü bir müessese kurmak.
Ta Nisia meyhane veya taverna türü bir Yunan lokantası değil. Dekoru ile, beyaz keten örtülü masaları ile, servisi ile doğru dürüst bir lokanta. Giriş katında oturma mekanı, lokanta katında küçük ama sempatik bir barı var.
Tel: (0212) 292 55 16

Servis elemanlarının çoğu Bebek Oteli altındaki Ambassadors Lokantası’nın eski elemanları. Salon şefi Adem Ünlü, şarap uzmanı. Mehmet Sarıtaş, Adem Ünlü, Sinan Güler, Dursun Erbil, Mustafa Yazar servisi aksatmadan sürdürüyor ama daha önemlisi patron ve patroniçenin devamlı işlerinin başında olması.
Ahtapot ızgara, kalamar dolma, mırlan tava, patlıcanlı börek, sübye yahni, marine edilmiş kuzu fırın Ta Nisia’nın özel yemekleri. Deniz ürünleri çorbası ve sarmısaklı patlıcan salatası bizim çorba ve salatalardan farklı. Marine edilmiş hamsi, levrek ve ahtapot mezeleri orijinal. Karidesli midyeli sübye, zeytin ızgara gibi özel mezeleri de var...
Çorbalar 3-9 milyon, soğuk başlangıçlar 4-9 milyon, deniz ürünlü mezeler 15 milyon, salata ve sebzeler
5 milyon, et yemekleri 15 milyon, tatlılar 5 milyon lira dolayında.
Yemek sırasında Adalar ve iki yakanın geleneksel ezgileri çalınıyor. Gecenin geç saatlerinde canlı olarak rebetiko ve laikalar ile eski İstanbul şarkıları söyleniyor... Her pazar akşamı Ta Nisia’da 20.00-23.00 arası Ketencoğlu grubu rebetiko ve Rum şarkılarını kapsayan bir program yapıyor.