PazarOrtaköy’ün Neşesi

Ortaköy’ün Neşesi

14.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yemekleri, servisi ve makul fiyatlarıyla Ortaköylülerin uğrak mekanı olan Neşe Lokantası köklü bir aile işletmesi

Ortaköy’ün Neşesi

Ortaköy’ün Neşesi

Yemekleri, servisi ve makul fiyatlarıyla Ortaköylülerin uğrak mekanı olan Neşe Lokantası köklü bir aile işletmesi

Şimdilerde ben yarı Ortaköylü oldum. Günümün belli saatlerini Ortaköy’de geçiriyorum. Onun için Ortaköy’deki lokantaları, kahveleri, kafeteryaları sırasıyla keşfetmeye başladım.
Bu arayış içinde iken Ortaköy’deki ofisim için büyük emek harcayan Mimar Berna Bora bana Neşe Lokantası’nı tavsiye etti. Berna Bora güç beğenir. Titizdir. Tavsiye ettiğine göre vardır bir hikmeti diyerek Neşe Lokantası’na gittik. Sonra ben bu lokantanın müdavimi oldum.

Bana anlatıldığına göre, seksen yıl önce Arnavutluk’tan yola çıkıp İstanbul’a gelen Halil Urga, Ortaköy’de yol üzerinde bir lokanta açmış. Adını da Neşe Lokantası koymuş. Sonra çocukları Cemil ve Bilal Urga, baba mesleğini sürdürmüş.
Yol üzerinde lokantanın bulunduğu eski bina yıkılınca bir arka sokağa taşınmışlar.
Anayola çıkışı bulunan Canfener Sokak’taki bina aileye aitmiş. İki katlı binayı Mimar Hasan Güven kafeterya-lokanta olarak düzenlemiş. Tertemiz, aydınlık bir düzenleme yapılmış. Resimleri ile, aksesuvarı ile insanın içini açıyor.
Neşe Lokantası (isterseniz kafeterya deyiniz) sabah saat 06.30’dan akşam 22.00’ye kadar açık. Sabah kahvaltı servisi, öğle yemeği servisi, akşam yemeği servisi, ara saatlerde çay, kahve, tatlı servisi ile müşteriye devamlı hizmet veriyor.
Kahvaltıda bal, kaymak, çay 1 milyon 750 bin lira, peynirli, zeytinli, domatesli ballı kaymaklı kahvaltı 2 milyon 250 bin lira.
Neşe Lokantası’nın özelliği sıcak çorbası ile tencere yemekleri. Lokantaya giren, giriş kapısının karşısında, camın arkasındaki açık mutfağı görüyor. Tezgahtaki çelik tencerelerde çorbalar, tencere yemeklerinin dumanı tütüyor.
Neşe Lokantası’nın aşçısı 37 yıldır burada çalışan Sinoplu Mehmet Çetinkaya.
Mehmet Usta’nın domatesli kuru fasulyesi, tereyağlı pilavı meşhur. Tavuk suyu çorbasının içine tel şehriyesi ile tavuk eti parçaları atıyor. Mehmet Usta’nın bir başka özel yemeği ise Arnavut ciğeri. Herhalde lokantanın kurucusunun Arnavut olması nedeniyle tezgahta Arnavut ciğeri eksik olmuyor. Arnavut ciğeri servisi taze domates, taze yeşil biber ve kızarmış patates ile yapılıyor.
Neşe Lokantası’nda çorbanın kasesi 900, tereyağlı pilav 900 bin lira. Kuru fasulye (bol kepçe) 1 milyon lira. Tavuk etinin porsiyonu 1 milyon 800 bin lira. Tavuklu pilav 1 milyon 600 bin lira.
İsteyene gerçek tereyağı ile sahanda yumurta, menemen, sucuklu yumurta hazırlıyorlar. Bunlar da 1 milyon 500 bin lira dolayında. Neşe Lokantası’nın tatlıları da özel yapım. Mehmet Usta mamulatı. Kaymaklı ekmek kadayıfı, tel kadayıfı, keşkül, tavukgöğsü, su muhallebisi nefis.
Neşe Lokantası ile Cemil ve Bilal kardeşlerden Bilal Urga daha çok ilgilenirmiş. Lokantaya gidenleri kapıda her zaman Mehmet Avli karşılıyor. Mehmet Avli, Ağrılı. 1979 yılında Ağrı’dan İstanbul’a gelmiş. 1980 yılından bu yana Neşe Lokantası’nda çalışıyor. "Ağrı nire, Ortaköy nire? Ortaköy’ü nereden buldun?" diyerek sual eyledim.
Anlattı: "Kuruçeşme’deki Galatasaray Adası eskiden kömür adası idi. Adadaki kömür indi-bindi işinde Ağrılılar çalışırdı. O Ağrılıların çoğu da Ortaköy içlerindeki evlerde otururdu. Ağrı’dan İstanbul’a iş aramaya gelince, hemşerilerimi bulmak için Ortaköy’e geldim. Ortaköy’de Fıstık Kebap Salonu’nda iş buldum. (Mehmet Usta öldü ama, Fıstık Kebap Salonu hâlâ Ortaköy’de faaliyetini sürdürüyor.) Bir yıl sonra Neşe Lokantası’na Halil Bilal’ın yanına girdim. Yirmi iki yıldır buradayım. Bizim patronlar devamlılığı sever."
Mehmet Avli’nin yeğeni Hasan Avli de servise yardımcı oluyor.
Ortaköy, İstanbul’da gençlerin, orta yaşlıların, yaşlıların uğrak yeri. Hele yaz aylarında geleni gideni bol bir semt. Çok sayıda yemek yenecek, çay kahve içilecek, ayakta bir şeyler atıştırılacak yeri var. Neşe Lokantası bunlardan biri... Öbürlerini de sırasıyla anlatacağım.
Yolunuz Ortaköy’e düştüğünde Neşe Lokantası’na uğrayınız. Memnun kalacaksınız. Uzun nefesli, yıllanmış müesseseler belli bir çizgiyi tutturmuş olanlardır. O çizgiyi koruyanlardır.
Tel: (0212) 227 27 55




PAZAR