23.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ortaköy’ün mevsimi geliyor. Havalar ısınmaya başladı. Ortaköy vapur iskelesinin arkasındaki meydanın gündüz ve gece tadına doyulmaz. Ortaköy Meydanı’nda her yaş grubunun, her gelir grubunun zevkine ve kesesine uygun bir kahve, lokanta, dükkan vardır. Parası olmayanın bedava oturup etrafı seyredeceği banklar vardır.
İsteyen kahvede oturur bir çay içer, isteyen bir simit ile, isteyen gözleme ile, isteyen de dürüm içi kebap ile karnını doyurur.
Ortaköy Cami Meydanı’ndaki, salonu, servisi, mutfağı ve daha önemlisi fiyatı güzel lokantalardan biri a-la-turka lokantasıdır.
a-la-turka 10 yıllık bir lokanta. Yapımını biliyorum. Mimar Tuncer Çakmaklı, Almanya’dan Türkiye’ye döndüğü günlerde Ortaköy’ü pek severdi. Bu lokantanın projelerini o çizmişti. Lokanta Alman Liseliler Derneği Başkanı Ali Haydar Arabağlı’nın lokantası. Her gün sabah 10.00’dan gece 22.00’ye kadar açık.
a-la-turka’ya her yaş grubundan insanlar geliyor. Hafta içi ve gündüzleri genç müşteriler çoğunluğu oluşturuyor. Akşamları ve hafta sonları lokantaya ailelerin geldiği görülüyor.
a-la-turka’da her öğle 12.00-14.00 saatleri arasında açık büfe var. Açık büfe, zengin bir büfe... Ortaköy çevresindeki işyerlerinde çalışanlar veya öğle tatilinde Ortaköy’e gelerek bir değişiklik yapmak isteyenler açık büfeyi tercih ediyor. Büfedeki yemek ve tatlı çeşitleri her gün değişiyor. Benim son gittiğimde büfede böf straganof, kremalı ve mantarlı tavuk, pilav, patates püre, zeytinyağlı dolma, ıspanaklı krep, salata ve tatlı çeşitleri vardı. Açık büfede sınır yok. İsteyen istediği kadar yemek, salata ve tatlı alabiliyor. Buna karşılık kişi başına 7 milyon 500 bin lira ödeniyor.
Açık büfe dışında a-la-turka’nın bir de salata büfesi var. Salata büfesinde her gün 8 çeşit salata bulunuyor. Yeşillikler yanında makarna, patates, kısır gibi çeşitler ile isteyen salatasını istediği gibi hazırlıyor. Salata büfesinden doyuncaya kadar salata yemenin faturası 4 milyon 250 bin lira. Salata büfesi yerine bir çanak dolusu ızgara tavuklu veya ton balıklı salata ile karın doyurmak isteyenler ise 4 milyon 500 bin lira ödüyor.
a-la-turka’nın günün her saatinde yemek servisi devam ediyor. Çorba 1 milyon 500 bin lira, omlet-menemen 3 milyon lira, saç böreği-gözleme 3 milyon 500 bin lira, mantı-sebze, ızgara-yoğurtlu ıspanak, ıspanak-yoğurtlu yaprak sarma 4 milyon lira...
a-la-turka’nın patlıcan beğendisi pek lezzetli. Kömür ızgarasında hazırlandığından közleme tadı damakta kalıyor. Izgara et ve tavuk çeşitleri yanında ızgara sebze çeşitleri de var.
Klasik tatlı çeşitleri yanında sıcak çikolatalı tartı ve fırın sütlacı beğeniliyor.
a-la-turka’nın mutfak sorumlusu Ankaralı Lütfi Yılmaz. Salon şefi Nahit Kakik lokanta açıldığından bu yana 10 yıldır müşterilere yardımcısı İsmail Durna ile birlikte hizmet veriyor.
Ortaköy’e yolunuz düştüğünde
a-la-turka’ya uğrayınız. Hoşunuza gidecek.
Tel: (0212) 258 79 54, 259 40 56